dinsdag 21 februari 2023

Optimism and hope ...

 Ik ben toch optimistisch want de lente loert om het hoekje, met het lengen van de dagen hoop ik dat het met vogelzang, bloei en nieuw leven de mensen vrolijker gaat stemmen en dat de miserie in Oekraïne snel achter de rug zal zijn, de ontwikkelingen worden steeds kwalijker en dreigender. De aardbevingen in Turkije en Syrië ophouden. De leden van de nieuwe regering in Israël hun verstand zullen vinden en ophouden tweedracht te zaaien in het land en de Democratie op het spel te zetten. Zoveel miserie in de wereld ik ben er echt niet goed van. Mensen begrijpen elkaar niet meer uiten beschuldigingen naar elkaar en beseffen niet wat dat teweeg brengt. Mensen die kinderboeken herschrijven op een manier die onbegrijpelijk is. De schrijver zoals Roald Dahl draait zich vast om in zijn graf zou hij dit kunnen horen. Alles moet correct volgens de wokies. Niks kan/mag meer. Doodeng. Nog even en we hebben weer een boekverbranding. Ik ben al weken somber, heb eigenlijk nergens meer zin in en ben nog steeds erg van slag om wat mij een tijdje geleden ter ore kwam. Ik heb dan wel een lichamelijke revisie gehad maar die donkere wolken in mijn hoofd zou ik ook graag kwijt zijn. Meestal raak ik die negatieve gedachten wel kwijt als ik er op uit trek maar de laatste tijd gaan die gedachten gewoon mee en kom ik er ook weer mee thuis. Ik ben toe aan een vakantie zonder stress, onzekerheden en zorgen. Desondanks heb ik weer mooie waarnemingen gedaan en op de plaat vast kunnen leggen.

Bij deze de plaatjes:

Op de hazelaar waren de bijen al weer druk bezig met stuifmeel verzamelen. De temperaturen waren die paar dagen zo rond de 15 graden en dat was genoeg voor ze om er op uit te vliegen. 

Bij Bee Anthophila


Bij Vroege Vogels heeft mijn foto de rubriek over bestuiving mogen opsieren. Zie bericht onder deze foto.




In mijn vorige post was ik op deze locatie De Luysen de Kleine bonte specht tegengekomen. Nu kon ik de Middelste bonte specht fotograferen. 
Middelste bonte specht Leiopicus medius





Mos altijd bijzonder om van dichterbij te bekijken.

Deze pimpelmees had het druk met het zoeken naar wat eetbaars. Leuk is te zien dat ze door het hameren op de rietstengels ze een opening kunnen maken om de wormpjes en insecten er uit te kunnen peuteren. 
Pimpelmees Cyanistes caeruleus




Met dat warmere weer waren de staartmeesjes ook weer druk met zoeken naar wat eetbaars.
Staartmees Aegithalos caudatus 

Windstilte zorgde voor een onbeweegbaar wateroppervlak wat als een spiegel het riet reflecteerde. 

Er bewoog wat tussen de takken in De Doort. Een mooie eekhoorn die, zolang ik er stond, als bevroren was. Hij dacht vast dat ie zo geen aandacht zou trekken.
Eekhoorn Sciurus vulgaris

In De Doort staan heel wat oudere bomen en daar kun je elk voorjaar de spechten horen en zien. Dit is de Grote bonte specht. De knoppen aan de bomen staan ook weer op openbarsten. Hier mooi te zien. 
Grote bonte specht Dendrocopus major






Deze winter heb ik niet veel kramsvogels gezien. Maar in de Doort gelukkig een behoorlijke groep.
Kramsvogel Turdus pilaris 

Op zijn minst 10 stuks reeën. Meestal op dezelfde plek. 
Reeën Capreolus capreolus

In de Luysen had ik het rijk alleen. Het was erg rustig. Mensen waren drukker met Carnaval. Plots zag ik een wild zwijn tevoorschijn komen en even later voegde zich een Frisling daarbij. Dat duurde maar even want het jong werd weer gauw het riet ingestuurd. Twee dagen later ben ik nog eens gaan kijken en ook toen was ik alleen. En wat schetst de verbazing; vijf wilde zwijnen. Daarover meer in een volgende post. 
Wild zwijn Sus scrofa

Kijk goed dan zie je het jong staan


Dank voor jullie reacties op mijn vorige blog. Als altijd klik op de foto voor een groter en scherper beeld. 


zaterdag 11 februari 2023

Longer days, shorter nights ...

 Ja het licht is langer te zien dus stevenen we af op de Lente. Er zijn al diverse signalen te zien en te horen. Vogels beginnen al te zingen en o.a. sneeuwklokjes staan al weer volop in bloei. 

De winter had weer veel grijze dagen met regen en laaghangende bewolking waar sporadisch de zon door was te zien. Maar langzaam stijgen overdag de temperaturen met in de nacht nog af en toe vrieskou.

Het weerhield mij niet om er op uit te trekken en meest in de omgeving van mijn woonplaats. Uiteraard ben ik ook langs het nieuwe koppeltje slechtvalken in Echt wezen kijken. Ik hoop dat ze een succesvol broedseizoen zullen hebben. 

Ik plaats weer foto's van diverse uitstapjes waarbij ik de beschrijving bijvoeg. 

Slechtvalk Peregrines Falcon




De eerste tekenen dat de lente er aan komt is als sneeuwklokjes zich weer laten zien.
Sneeuwklokjes Galanthus


Veel stikstof in de lucht betekend dat deze mos soort het reuze naar zijn zin heeft. 
Groot dooiermos Xanthoria parietina

Naast een brilduiker (ver weg) was dit koppeltje kuifeenden op het water van de maas waar te nemen. 
Kuifeend Aythya fuligula   

Bij Grevenbicht langs de Maas vliegen al een tijdje grote groepen distelvinken/putters rond. Er staan in het gebied vele distels waar deze prachtige vinkensoort wel raad mee weet. Ze in grote groepen van wel meer dan honderd vogels in formatie te zien vliegen is een lust voor het oog. 
Distelvink/putter Carduelis carduelis















Bij de rug zag ik ineens een groep damherten achter het prikkeldraad lopen. Hierbij het mannentje. Je vraagt je af hoe deze ineens daar terecht zijn gekomen. 
Damhert Dama dama

Bij Grevenbicht kom ik vaak kijken bij de velden met kaardebollen en andere zaaddragende planten. Hier tref ik vaak distelvinken aan en ander zaadetende vogels. Ook tref je er vaak torenvalken aan die wel raad weten met de muizen die hier ook veelvuldig gezien worden. Verbazingwekkend dat ik een tijdje geleden ineens een kiekendief laag over het veld zag vliegen. Ik ben meerdere keren gaan kijken maar kreeg nog niet de kans de vogel beter voor de lens te krijgen. Hier twee foto's die nog het beste waren van de reeks die ik gefotografeerd heb. 
Kiekendief  Circus 


In de de velden rondom de Luysen is het goed toeven voor vele ganzen, waaronder deze kolganzen. Genoeg te eten en overnachten op het water van De Luysen. 
Kolgans Anser albifrons


Gele hersentrilzwam Naematelia aurantia Deze zwam parasiteert op de gele korstzwam zie foto onder deze foto. Hier was de zwam flink bedekt met ijs toen het goed gevroren had die nacht. 

Gele korstzwam Stereum hirsuttum

Onderweg zat deze buizerd langs de weg in het topje van de boom. Het fotograferen van buizerds is niet simpel. Zodra je uit de auto stap of überhaupt de auto bij ze in de buurt stilzet zijn ze al gevlogen. Dus ik voorzichtig de deur van de auto geopend en tussen deur en raam de camera gericht en zowaar kom hem/haar mooi vastleggen. Dit vind ik wel een fraai exemplaar. Mooie donkere kop en verenkleed.
Buizerd Buteo buteo 



Deze kleine specht zie je niet al te vaak. Dus had ik geluk. Ik hoorde een regelmatig kloppen op een boom en na goed zoeken vond ik haar druk met zoeken naar wat eetbaars onder de schors. Bij de Luysen staan een aantal dode dennenbomen waar zij het blijkbaar naar haar zin heeft. Er worden wel vaker spechten in deze bomen gezien. Ik hoop dan ook maar dat de beheerders deze bomen laten staan. 
Kleine bonte specht Dryobates minor female