vrijdag 19 juli 2013

Territorium, jonge Puttertjes en bloemen te kust en te keur ...

Omdat er zoveel bloemen stonden te bloeien moest ik nog even terug naar de Molenplas en om het vogeleiland wat dichterbij te bekijken.


Felle rakkers die Visdiefjes, een jonge meeuw werd niet geduld en duidelijk het territorium uitgejaagd. 



Veel Kokmeeuwen en een Zwartkopmeeuw, stak met kop en schouders boven de rest uit. Mooi! 

Aalscholvers hielden een rustpauze en zaten op een dammetje schouder aan schouder.

Weer hoorde ik de Leeuweriken maar ze lieten zich ook deze keer niet zien. Op de uitgebloeide Bereklauw nog steeds de fitissen druk met zaad eten. Zouden ze ongevoelig zijn voor het gif van deze plant? 

Vlakbij waar de Bereklauw staat zie ik een juveniel puttertje ook zaadjes nuttigen. Leuk dat ik eindelijk Puttertjes heb kunnen waarnemen. 


De bloemen van de wilde planten zijn prachtig en probeer zoveel mogelijk vast te leggen. Al met al weer veel plaatjes om te bekijken maar voor mij een mooie manier om alles een beetje te archiveren en terug te kunnen kijken. 
Helaas ben ik geen kenner van alle namen van de bloemen die ik tegenkom maar een vriendin van mij is ijverig geweest met het zoeken op Google en kwam een handige en mooie site over wilde bloemen tegen, waar de door mij gezochte namen, al snel gevonden waren. Dank je wel lieve vriendin!
Akkerwinde

Akkerwinde

Zwarte Toorts

Wilde Reseda

Wilde Reseda

Vlasbekje

Sint Janskruid

Muskuskaasjeskruid

Kattestaart

Gewone Agrimonie

Detail van Gewone Agrimonie



dinsdag 16 juli 2013

Oud hout, geurende kamille en krakers

Al weer een tijdje geleden richting Kollegreend cq Koningssteen nabij Thorn om te kijken wat er na de renovatie stand heeft gehouden. 
De leeuweriken zijn hier toch veel aanwezig en staan hoog als een stipje in de blauwe lucht hun prachtige riedeltje te zingen. De vogelkijkhut is door het drassige land moeilijk bereikbaar zo ook de loopplank die is aangelegd. Kikkers zijn te horen en libellen zweven van plant naar plant. Veel plantensoorten staan in bloei en worden dan ook druk bezocht door bijen, hommels en andere insecten. 
Vogelwikke
De kleuren, geel, blauw, rose en wit zorgen voor een mooi pallet in het landschap. 
Lieveheersbeestje op Boerenwormkruid wat nog moet gaan bloeien
Knoopkruid
Klaver
Op de dijk is een, net als bij de entree, een mooie bank neergezet waar ook de duizenden jaren oude versteende bomen, opgebaggerd door de grindwinning uit de maas, zijn neergelegd. Een geur van kamille hangt rond deze plek. Helemaal omringd door Margrieten en kamille geeft dit een mooi beeld. 



Margrieten en Kamille
Later ben ik nog even naar Beaxem gereden naar Kasteel Beaxem. Ik had gelezen dat daar een mooie tuin te bezichtigen was. Helaas alleen op zondag, dus stond ik voor een gesloten hek. Wel leuk om ook daar weer huiszwaluwnesten aan te treffen. Een paar mussen hadden een van de zwaluwnestjes gekraakt om daar hun nest te maken. Slimme vogeltjes.




donderdag 11 juli 2013

Leuke ontmoetingen

Gisteren dus naar de Biltplas Maasvallei geweest. Vlak nadat ik mijn auto geparkeerd heb komt er nog een auto aangereden en de bestuurder laadt zijn statief en fototoestel uit met flinke lens. Ik zeg gedag en maak de opmerking dat daarmee wel mooie foto's mee gemaakt kunnen worden. Ondertussen haal ik mijn spullen ook uit de auto en we lopen gelijk op door het klaphekje richting het water. Ik vraag aan de man wat hij komt bekijken en fotograferen. Visdiefjes! Het blijkt dat op het vogeleilandje een flink aantal visdiefjes hebben gebroedt en in het gedeelte waar we bij staan komen de visdiefjes hun visjes vangen. En tegelijkertijd zien we al diverse visdiefjes aankomen en voorbij vliegen. Onze aanwezigheid stoort ze in het geheel niet. Wat een mooi gezicht om ze van zo dichtbij te kunnen waarnemen. Later lopen we meer richting het eilandje. Zover ben ik zelf nooit gelopen omdat op deze plek ook wilde runderen en paarden rondlopen. Ik ben geen heldin als ik deze dieren van dichtbij zou tegenkomen dus ik loop nu voor mijn gevoel een stuk veiliger met deze man. Leeuwerikken zijn ook hier goed te horen. Gezien heb ik ze niet. Op uitgebloeide Bereklauwen zie ik twee vogeltjes die het niet met elkaar eens zijn. Het blijken Fitissen te zijn. Zwanen komen overvliegen zo ook Aalscholvers, Ganzen en Meeuwen. In het water wat verderop een familie Bergeenden met vier jongen. Het blijft zo leuk dat kleine donzige spul. Onder het lopen en kijken wisselen we wat wetenswaardigheden uit over diverse gebieden waaruit blijkt dat het voor beiden bekende plekken zijn. Ik wil graag nog eens Steenuiltjes zien en krijg een tip waar ik ze eventueel zou kunnen zien. De man laat foto's van Steenuiltjes op zijn mobiel zien. Prachtig! Wilde bloemen bloeien hier ook volop. Margrieten, een soort Madeliefjes, Teunisbloemen, Kaardebol, Distels etc. Veel vlinders zijn ook hier niet. Een gehakkelde Aurelia, Dagpauwoog en een Zandoogje. Het is een slecht vlinderjaar.

Het bloggen gaat moeizaam, omdat het tekstverwerken ineens een paar funcities niet uitvoerdt. Zoals tekst selecteren of met de muis mijn cursor op een andere plek plaatsen. Vreemd. Dus nu maar recht toe aantypen. De cursor kan ik alleen met de pijltjestoetsen door de tekst laten lopen. Ik hoop dat de fout, bij blogger, snel verholpen zal zijn. 

Bij deze de foto's die ik genomen heb;

Zicht op het vogeleilandje en in de verte de Hompesche molen te Stevensweert
Uitgebloeide bereklauw met de fitis

Visdiefje speurend naar een visje





Een mislukte poging om wat te vangen

Familie Bergeend


Kaardebol, nog even en de mooie blauwe bloemetjes zullen verschijnen

Teunisbloem

Zomerfijnstraal (Erigeron annus) Hier meer informatie

    

woensdag 10 juli 2013

Daar wordt je vrolijk van

Ik vind het echt de moeite om voor zoveel vrolijke, kleurige bermbloemen te stoppen waar ze nog niet zijn weggemaaid. Gif spuiten wordt gelukkig steeds minder gedaan.
Op weg naar Grevenbicht om te zien of de ooievaars nog in de buurt van hun nest waren kwam ik deze bermbloemen tegen.
De Ooievaars waren niet aanwezig. Ik denk dat ze het nest hebben verlaten. Ik rij altijd over de dijk waar je mooi uitzicht hebt over de Maas en een beek die op een gegeven moment uitmondt in een breder stuk wat naar ik denk een oude Maasarm is geweest. Daar nestelen in de hoge populieren een koppel Buizerds die op hun gemak op de warme lucht aan het rondzweven zijn en met hun kreten met elkaar contact houden. Veel fietsers maken gebruik van deze dijk en op zonnige dagen kan het er behoorlijk druk zijn, het meest in de weekeinden dus ga ik het liefst op doordeweekse dagen op pad. Langs deze dijk heb ik vorig jaar de Boerenzwaluwen gefotografeerd. Het is haast weer tijd dat de jongen uitvliegen dus hoop ik dat ondanks het koude begin van het seizoen er dit jaar weer veel jongen te zien zullen zijn. Vandaag een goed bericht ontvangen van de Vlaamse vogelbescherming dat een kolonie Huiszwaluwen gered (klik op de link <) is. Vorig jaar hebben deze dappere vogeltjes getracht een nest te maken onder de dakgoot van de overburen. Het nestje was haast klaar maar de buurvrouw houdt van proper en heeft het nestje gewoon weggeveegd. Dus zo'n bericht van de Vogelbescherming maakt je weer helemaal vrolijk.
Vandaag ben ik ook naar de Biltplas (Maasvallei) geweest en heb daar o.a. Visdiefjes gezien en gefotografeerd. Binnenkort meer daarover.



Bernagie (Borage officinalis) Hier meer informatie
 

Kamille, korenbloemen en klaprozen vormen een mooi boeket.



De Buizerd zwevend in de warme lucht en geen wolkje te bekennen.

donderdag 4 juli 2013

Sarsven De Banen

Een bezoek aan het Sarsven en De Banen, die gelegen zijn ten zuiden van Nederweert-Eind hebben me een aantal genoegelijke uurtjes bezorgd.
Deze vennen worden omringd door verlandingszones, bossen en graslanden. Het gebied is 173 ha groot. Er is een enorm contrast tussen de Banen en het Sarsven. Het eerste ven is in 1992 gerestaureerd en in 1998 is het uitgebreid met een noordelijke uitloper: Op een deel van de oever is de verlandingsvegetatie teruggedrongen en is de voor vennen natuurlijke waterhuishouding hersteld. De Banen heeft een zeldzame begroeiing met soorten uit het oeverkruidverbond. Het Sarsven daarentegen is nog steeds een voedselrijk ven. Behalve vennen heeft het gebied echter nog meer te bieden. Vooral rond de Banen komen wilgenstruwelen, ingebed in drogere bossen voor. Naast deze bossen, liggen beschutte, afwisselend ruige en grazige vegetaties. Vanuit de vogelkijkhut heb je goed zicht over het ven De Banen. Een reiger vloog over en veel Blauwe juffers waren te bewonderen op en rond de vegetatatie.
Daarna naar het Sarsven waar in de lucht een Torenvalk stond te bidden op zoek naar een muis.
Een kersenboom werd druk bezocht door Merels en Gaaien.
In een stuik drie jonge Grasmussen geduldig wachtend op de oudervogels die hun lekkere hapjes kwamen brengen.
En een stukje verderop hoorde ik al het bekende deuntje van de Geelgors. Na af te zijn gegaan op het geluid kon ik hem al gauw vinden en liet zich uitbereid bewonderen. Hij hield me goed in de gaten en kwam ik wat te dichtbij dan werd er een andere plekje gezocht. Deze Geelgors had een ideale plek gevonden. Een groot veld vol met kruiden en grassen om zijn kostje bij elkaar te scharrelen en struiken en bomen om zich in te verschuilen en zijn nest te maken. Een prachtvogeltje waar er helaas steeds minder van te bewonderen zijn.


Ook bijzonder vond ik de spinsels aan de bomen van rupsen van de Stippelmot.

rupsen van de stippelmot (Hyponomeuta padellus)
Stippelmot (Hyponomeuta padellus)

Kamperfoelie in bloei.
Op het zandpad een rups van de Dagpauwoog.
En verscholen onder wat struiken trof ik diverse Stinkzwammen aan.
Een bijzonder mooi gestreept motje met wel heel lange voelsprieten.
Op een boomstam een insect met een vervaarlijk uitziende angel.
De distels staan nu ook weer volop in bloei en worden druk bezocht door wilde bijen.
Zo ook de Vlierbes die dadelijk weer voedsel voor de vogels geeft.
En al die tijd dat ik daar heb rondgelopen geen mens te zien. Wat een luxe!