In het vroege voorjaar is De Doort het gebied om de Lente signalen waar te nemen. Naast het uitbundig zingen van de eerste aangekomen vogelsoorten zoals de tjiftjaf, hebben de andere vogels ook de kolder in de kop. In het bos was het een paar dagen een kakafonie van spreeuwen, kramsvogels en koperwieken die nog even kwamen bijtanken op de bessen van de wingerd die om menig boom gewikkeld is. Een belangrijke voedselbron dus. Na dat smikkelen was het massaal vliegen naar de beek om te drinken en te badderen. Foto's maken is alleen op afstand mogelijk omdat de vogels bij benaderen allemaal opvliegen. Dus geen foto's van dit spektakel. Door de paar warmere dagen schieten de bloemen en planten uit de grond. Bosanemoon, slanke sleutelbloem, daslook, speenkruid en klein hoefblad waren al volop te zien. Ook de eerste pinksterbloemen en jawel op de dag dat het 19 graden werd mijn eerste oranjetipjes kunnen vastleggen. Aan nesten wordt door diverse vogels al gewerkt. De slechtvalken zijn altijd al vroeg met het leggen van eieren en ik ben zeker dat het koppeltje slechtvalken in Echt al druk aan het broeden is. Zij zijn altijd een van de eersten. Regelmatig ga ik even langs de kerk om te zien of ik wat kan waarnemen. Maar met weinig succes. Conclusie is dan dat er druk gebroed wordt.
Bij de Stevolplas een koppeltje roodborsttapuiten gezien en graspiepers. En ook hier een eenzame haas kunnen waarnemen in het veld en op de veldweg.
Ook ben ik weer eens in De Luysen geweest. Ook dit jaar heeft een koppeltje boomklevers de uilennestkast als broedplaats uitgekozen. Door het grote gat hadden ze veel werk met het dichtmetselen maar het is kunstig van ze hoe ze dat voor elkaar krijgen.
Oranje tipje Anthocharis cardamines op pinksterbloem Cardamine pratensis
Bosanemoon Anemone nemorosa
klein hoefblad Tussilago farfara
Wilg Salix hastata
Pinksterbloem met aardhommel Bombus terrestris
Slanke sleutelbloem Primula elatior
Graspieper Anthus pratensis
Haas Lepus europaeus
Pimpelmees Cyanistes caeruleus
Boomklever Sitta europaea
Tjiftjaf Phylloscopus collybita