zaterdag 10 augustus 2019

Waarnemingen laatste deel juli



21 juli
De waarnemingen zijn gemaakt rond Schoonhoven, Nederland waar veel ooievaars zich ophouden. Het typische Hollandse polderlandschap is bij uitstek een plek waar ooievaars zich ophouden vanwege het voedselaanbod wat daar ruim voorhanden is. Ik was een paar dagen bij familie op bezoek en zodoende een dagje besteedt om deze prachtige vogels te fotograferen. 

Ooievaar Ciconia ciconia













Een juveniel ooievaar nog op het nest.  Nog even en hij/zij zal ook op de wieken gaan.  


Aan de weg richting Schoonhoven heb je een natuurgebied waar je diverse vogels en dieren kan waarnemen. Ik trof er deze grote groene sabelsprinkhaan aan. 

Grote groene sabelsprinkhaan Tettigonia viridissima



Een molen in het typische landschap. Dit is vlakbij het ooievaarsstation waar ze ooievaars hebben groot gebracht toen deze vogel door diverse omstandigheden het erg moeilijk hadden. Nu zie je steeds meer ooievaars in het landschap. Zie ook de link Ooievaarsstation Liesveld.


Toen ik alweer thuis was heb ik deze boerenzwaluwen kunnen fotograferen. In grote getale waren ze achter het huis op de balkons te vinden en op de dakkapellen. Juvenielen en oudervogels druk met opvetten en groeperen voor de grote trek richting Afrika. het was erg leuk om te zien hoe de jongen werden gevoerd.  Het was later onweersachtig en het begon eindelijk weer eens wat te regenen. Niet bevorderlijk om genoeg licht te krijgen voor het fotograferen van aanvliegende oudervogels die al vliegend de jongen voert. Het gaat razendsnel!

Boerenzwaluw Hirundo rustica




Boerenzwaluw en een verdwaalde huiszwaluw. (Here with a House martin)










De huiszwaluwen bij boer Jan zijn bezig met hun laatste nest jongen groot te brengen. Ook deze zullen spoedig uitvliegen om te vertrekken. 

Huiszwaluw Delichon urbicum







Op 30 juli weer een bezoek richting De Luysen en A-beek. Dit jaar was een uitzonderlijk seizoen qua distelvlinders. De distelvlinder is een trekvlinder. Het schijnt dat om de 10 jaar er een explosie is van migrerende vlinders en ze overal waargenomen zijn. Ook in Engeland. De eerste generatie komt helemaal uit Afrika naar het noorden om als tweede generatie weer terug te vliegen. Onderstaande foto's zijn van de tweede generatie. Prachtig van kleur en tekening. 

Distelvlinder Vanessa cardui







Gehakkelde aurelia Polygonia c-album


Grasmus Sylvia communis


Kaardebol Dipsacus



Kleine parelmoervlinder Issoria lathonia






Rietgors juveniel Emberiza schoniclus


In de Luysen langs het wandelpad twee tijger- cq wespspinnen, met een meter uit elkaar in hun prachtige web aangetroffen. Ook een soort wat al vele jaren bij ons te vinden is. Ook een gevolg van de opwarming.

Tijger- wespspin Argiope bruennichi











40 opmerkingen:

  1. Hoi Roos.

    Prachtige serie foto's.

    Mooi de vogels en vlinders en bloemen.
    Super de ooievaars en boerenzwaluwen.

    Heb van je serie genoten Roos.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Patricia, dank weer voor je reactie op dit blog.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  2. Wat een pracht foto's Roos.
    Wat je ook fotografeert het staat er allemaal even mooi op.
    Ga dan ook niet kiezen welke de mooiste is.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Tinie, bedankt voor je bezoek en je reactie.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  3. Hoi Roos
    wat heb jij mooie dingen voor je lens gehad mooie serie foto's.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Herman, dank voor je bezoek en je reactie op dit blog.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  4. Hello Roos: I am especially attracted to the segment on Barn Swallows on this post because yesterday we attached radio tags to twenty of our birds so that we can learn more of their foraging habits, their migration routes and their final destination in South America. Your pictures are very engaging and depict different age classes in various postures and behaviours. It is an appealing sequence indeed. I never fail to be struck by your skill as a wildlife photographer and the wide range of organisms you present to us. Thank you, Roos. A big hug from your friend in Ontario. David

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hello David, thank you for your comment on this blog. And as it happens we do have sometimes the same subjects in our blogs. That is great fun.
      Take care, and warm greetings from Maaseik,
      Roos

      Verwijderen
  5. Leuke serie weer Roos. Mooi om naar te kijken šŸ˜ŠšŸ‘

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuke fotos Roos, mooi die jonge zwaluwen al met die bekjes open. De ooievaars staan er ook goed op, ook leuke vlinders en insecten die je hier niet ziet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Roos,je hebt er weer een hele mooie serie van gemaakt,vooral die ooievaars in de vlucht,prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Jo, dankjewel voor je reactie op dit blog.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  8. A wonderful post, Roos, to brighten my day. Thank you.

    The Storks are amazing. They are trying to re-establish them in UK, and with some success, but I have yet to see one here.

    The invasion of Painted Ladies has been mainly in the north of England, but they are making their way south. We have now had a few in our garden. I think that the underside of the wings is even more beautiful that the upper side.

    Issoria lathonia, which we call the Queen of Spain Fritillary, is a real rarity in UK, but a friend has been photographing one in the south-east this week. Maybe it arrived from your area!?

    The only time I've seen a Wasp Spider was in Croatia. I remember being a little worried about it at the time as I had not been aware of this fearful-looking species. They do exist in UK, but I have yet to see one here - would love to do so.

    Thank you again, and take good care. My very best wishes - - - Richard

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hello Richard, glad I could brighten your day with this post. Thank you for your comments. Thinking of you and be well soon.
      Regards,
      Roos

      Verwijderen
  9. Hoi Roos,
    Je hebt je weer goed vermaakt met je camera zie ik. Ooievaars zijn prachtige vogels en lekker groot hetgeen het fotograferen wel makkelijker maakt. Ik heb het geluk dat er achter mijn huis een nest staat waar al jaren achtereen gebroed wordt.Ik heb ze een jaar lang gevolgd en dat is erg leuk om te zien en vast te leggen.
    Jammer dat je bij het voeren van de boerenzwaluwen slecht licht had. Dat moet je nog maar eens over doen ;-) Misschien ga ik volgende week nog eens een poging wagen (als ik niet al te laat ben).
    Distelvlinders... ja, je kon er niet omheen dit jaar. Soms tientallen tegelijk. De tweede generatie was inderdaad een stuk mooier. Verder heb je ook nog een aantal andere mooie soorten kunnen kieken, soorten die ik nog niet gezien heb dit jaar. Tijgerspinnen dan weer wel, die zitten hier in de duinen ook in overvloed. Je hebt een aantal mooie webben kunnen vastleggen, met niet al te storende achtergrond.
    Groetjes, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Dick, dankjewel voor je uitgebreide reactie op deze post. Het opnieuw proberen te fotograferen van het voeren van de jonge boerenzwaluwen zal volgend seizoen moeten plaatsvinden. Ze zijn zo goed als allemaal vertrokken. Leuk om van zo dichtbij ooievaars te kunnen volgen en fotograferen. Daar moet je inderdaad meer voor in het westen zijn. Er worden wel pogingen gedaan om ze te laten broeden hier in het zuiden (veel kunstmatige ooievaarsnesten in het landschap). Maar nog geen succes.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  10. Wonderful pictures - I remember seeing Storks in Turkey many years ago.

    Feel fee to link up any bird pictures to Wild Bird Wednesday, which runs each Wednesday (!) on my blog.

    Cheers - Stewart M - Melbourne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hello Stewart, thank you for your reaction.
      Regards,
      Roos

      Verwijderen
  11. Weer een prachtig Blog met een zeer grote diversiteit. Vooral de ooievaars in vlucht spreken mij aan. Prachtig. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ben,
      Dank weer voor je reactie op deze post.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  12. Hoi Roos,
    Mooie serie foto's laat je zien, je hebt jezelf heel goed vermaakt zo met de camera.
    De boerenzwaluwen met de bekkies open is echt geweldig om te zien, het voermomentje staat er super op.
    De vlinders zijn ook prachtig, kortom ik heb genoeten van je blog.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Irma, weer bedankt voor je reactie op deze post.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  13. Weer een prachtig blog vol variatie, te beginnen met die mooie ooievaars. Ik vind ook de schreeuwende boerenzwaluwtjes geweldig. En wat heb jij de tijgerspin en kleine parelmoer vlinder er geweldig mooi op staan. Ik zie deze soorten ook in de duinen, maar met name de vlinder wil maar niet blijven zitten en vind het zand ook leuker dan bloemen. De distelvlinder is ook bij jou van de partij, prachtige vlindersoort en dit jaar gelukkig heel veel te zien.
    groetjes ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ghita, dankjewel voor je reactie op deze post. Altijd leuk om weer te lezen.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  14. Hallo Roos,
    niet alleen de ooievaars heb je heel mooi gefotografeerd maar ook de andere dieren zoals de vlinders, de zwaluwen, sprinkhaan, wespenspin en ook de natuur zelf zijn prachtig op de foto gezet. De vliegbeelden van de ooievaar vind ik echt supermooi en je hebt niet voor niets zo'n prachtige kopfoto gemaakt van een van de vliegbeelden van de ooievaar. Ik ehb weer enorm genoten van al dit moois.
    Groet, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Helma, dankjewel voor je reactie en het leuk vinden van de foto's. Graag gedaan.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  15. Hoi Roos, wat een lekker uitgebreid blog en met leuke en diverse soorten. Mooi de Ooievaar in vlucht en ik moest echt lachen om die zwaluwtjes met die snavels wijd open, net of ze om het hardst zitten te schreeuwen (wat ze eigenlijk ook doen natuurlijk). Prachtige foto's van de Kleine parelmoervlinder, die heb ik de laatste paar jaar niet meer hier gezien, zo jammer wat hij is zo mooi. Ook de foto van de Grasmus vind ik heel geslaagd. En de kakelverse Distelvlinders heb je ook mooi weten vast te leggen.

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Marianne, dankjewel voor je reactie op deze post en blog.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  16. Hoi Roos,
    Prachtige serie van de Ooievaars! Fraaie molen erbij is ook leuk. De foto's van de Boerenzwaluwen zijn niet alleen mooi, maar ook heel grappig met dat voeren. Ook de huiszwaluwen, geweldig. Wat kon je daar ook dichtbij komen! De vlinders zijn ook al zo mooi geplaat. Ik heb vandaag samen met Marianne gehoopt en Kleine Parelmoervlinder te vinden in Brabant, maar dat is niet gelukt De Grote groene sabelsprinkhaan staat er ook met heel mooie belichting op! De Grasmus is echt een plaatje, zo ook de kaardenbollen!
    Echt weer een super mooie verzameling .
    Groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Maria, als altijd weer bedankt voor je uitgebreide reactie op deze post. Altijd leuk om te lezen hoe anderen naar je foto's kijken.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  17. Hi Roos,
    What super set of images of the Stork, a bird that I have never seen in the UK but a re-establishment project is underway so fingers crossed.
    All the images are so good but the Wasp spider is certainly a beauty.
    Also your segment on the Barn Swallows, they appear to have done well this year.
    Super post,thanks.
    All the best,
    John

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hello John, thank you for your reaction on this blog.
      Regards,
      Roos

      Verwijderen
  18. Dag Roos,
    Ooievaars zijn in het westen inmiddels regelmatig te zien, maar niet altijd eenvoudig te fotograferen. Het is steeds weer uitdagend om ze mooi op de plaat te krijgen. Jou is dat in ieder geval heel goed gelukt. Kleine parelmoervlinders op planten, dat heb ik dit jaar niet meegemaakt. In de duinen gaan ze liever op het zand zitten. Tijgerspinnen zijn wat mij betreft fotogeniek. Met een beetje moeite lukt het wel om ze mooi in beeld te krijgen zonder teveel hinderlijke sprieten op de achtergrond. Zwaluwen met jongen zien en fotograferen is ook al zo'n mooie ervaring.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Kees, dank weer voor je reactie op dit blog.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  19. Hoi Roos,

    Wat achterstand in reageren opgelopen, maar je hebt er weer een flink aantal blogs tegenaan gegooid met een gigantisch aantal foto's. Mooie serie van de witte ooievaars bij Schoonhoven, maar uiteraard minder spectaculair dan wat er zich bij jouw in de buurt afspeelde heb ik al even gezien op een van je volgende blogs. Ik vind hier vooral de kleine parelmoervlinder erg mooi, zonder uiteraard afbreuk te doen aan de rest. Ik zie deze vlindersoort hier in de omgeving zelden, je hebt hem prachtig gefotografeerd. Mooie serie verder.

    Groetjes,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  20. These are fabulous images Roos! Best wishes - Mark

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thank you for your reaction on my photos on this blog. Nice to see a reaction of you.
      Regards,
      Roos

      Verwijderen