zondag 20 december 2020

All close to home ...

 

Ik hoef echt niet ver weg te gaan om mooie plekken op te zoeken en dan verrast te worden door vogels die hier de winter doorbrengen of vogels die het hele jaar in deze gebieden verblijven omdat ze er genoeg voedsel kunnen vinden. Zo zijn er de kramsvogels, koperwieken en spreeuwen die lang vooruit kunnen met de bessen van de meiddoorn. Torenvalken die naast muizen ook af en toe een vogel slaan zoals ik kon zien toen een torenvalk een koperwiek geslagen had en deze al grotendeels opgegeten had. Plots zag ik haar in het gras zitten zonder dat ik wist dat ze daar al een tijdje zat. Even een foto maken dacht ik. Ze bekeek me of ik gevaarlijk was, en koos toch maar het "hazenpad" want stel je voor. Terwijl ze dus opvloog kon ik aan het patroon van de vleugels zien dat het een koperwiek was die ten prooi aan haar was gevallen. In dit gebied is naast deze vrouwtjes torenvalk ook het mannetje aanwezig en ze hebben de ruimte om aan voedsel te komen. Zo ook leeft hier een buizerd die er zijn kostje bij elkaar weet te scharrelen. In dit gebied ook veel uitgedroogde distels/klissen waar de distelvinken wel raad mee weten. Ik heb een plek waar je met de auto redelijk dichtbij de distels kunt staan en met de camera op de deurpost is het wachten op de distelvinken die in een flinke groep zich te goed komen doen. In dit gebied leven ook spechten, zoals een koppel groene spechten. Wroetend met hun snavel in het natte grasland zijn ze op zoek naar insecten in de grond, hoofdzakelijk mieren en mierenlarven. De plekken waar ik deze vogels heb gezien is op een steenworp van waar ik woon. Weliswaar in NL Limburg, dichtbij de Maas. Hier gelukkig geen massa's wandelaars behalve de lokale bewoners met hond die altijd aangelijnd is. Door de redelijke rustige plekken zijn hier de vogels nog niet verjaagd en dat is goed voor hun en voor mij. Ik ga dan ook niet uitgebreide reclame voor deze gebieden maken om de rust hier niet te verstoren. Egoïstisch, misschien wel, maar er zijn nog genoeg plekken over voor de wandelaars dus voel ik mij niet schuldig.  

Distelvink Cardelis cardeulis







Buizerd Buteo buteo



Torenvalk Falco tinnunculus female


Male









Kramsvogel Turdus pilaris










Spreeuw Sturnus vulgaris



Groene specht Picus viridis


Male



Female 



vrijdag 11 december 2020

 

For everyone Chanukah Sameach, en fijne feestdagen. 

(Photo made by me at home.) 




zaterdag 28 november 2020

Batteries loaded ...

 

Het was alweer een paar weken geleden dat ik er even tussenuit ben gegaan om de "batterijen op te laden" zoals je dat zo mooi kan zeggen. Ik ga niet zeveren over het hoe en waarom want ik denk dat menigeen met hetzelfde in zijn hoofd rondloopt. De een mist de inspiratie, de andere is het gewoon zat of juist het tegenovergestelde, waardoor men blog na blog volschrijft om de zinnen te kunnen verzetten. Het is niet dat ik er niet op uit ben geweest en heb dan ook best wel wat foto's kunnen maken en ja zelfs kraanvogels heb ik gezien en gefotografeerd. De overwinteraars zijn gedeeltelijk weer aangekomen, gedeeltelijk want de hoge temperaturen houden sommige soorten nog steeds vast in het hoge Noorden. Maar vele buizerds zijn al te zien, net als vele ganzen, zo ook koperwieken, kramsvogels en dit jaar heel veel spreeuwen. De meidoornstruiken zitten weer vol met bessen en daar weten de diverse vogels wel weg mee. Ik heb me eens laten vertellen dat als de meidoorn vol met bessen zit het een koude winter gaat worden. Zou het? Er waren in oktober en november nog vele warme (te warme) dagen maar naar het schijnt gaat daar verandering in komen. Ik hoop het. Ik elk geval waren de bomen weer prachtig om te zien met hun verkleurde bladeren. Ook paddenstoelen waren er te bewonderen maar naar mijn idee minder dan andere jaren, of heb ik niet goed genoeg gezocht. 

Ik hoop dat jullie allemaal nog gezond zijn en niet zijn besmet zijn geraakt met Covid 19. Ik mag hopen dat dus binnenkort het vaccin toegediend kan gaan worden en dat dit de oplossing is. Er zijn mensen die weigeren zich te laten vaccineren. Ze vinden het te gevaarlijk want stel je voor ..... Vragen deze mensen zich ook af aan wat voor gif ze dagelijks blootgesteld worden door inademing, voedsel, en water wat vol zit met chemicaliën met goedkeuring van de overheden, die ze nu verdenken van controle krijgen over de bevolking. Door dat hele Covid gedoe heb ik mijn familie en vrienden al maanden niet gezien. Een ieder in zijn eigen bubbel net als wij. We zijn dan ook de jongsten niet meer en een besmetting kan voor ons andere gevolgen hebben dan voor jongere mensen. En potverdrie ik wil toch echt nog voor mijn einde mijn familie en vrienden kunnen omhelzen, gezellig uit eten kunnen gaan etc etc. Omdat ik dat zo graag wil houden wij ons gedeisd en hebben het er allemaal voor over om dadelijk zonder zorgen weer elkaar te zien en spreken. Dus nog maar even volhouden. Genoeg gekletst. Hier ga ik verder met het visuele gedeelte van deze post. Veel kijkplezier en als altijd in de Lightbox zijn de foto's groter te zien en dus meer details. 



Een blonde buizerd. Even stoppen langs de weg want als je er zo mooi bij zit is dat een foto waard. Buteo buteo


Gouden bladeren op een zonnige herfstdag.


Sombere honingzwam Armillaria ostoyae




Koperwiek Turdus iliacus




Zijn dit fraters Linaria flaviostris? of grauwe gors?


Kramsvogels Turdus pilaris doen zich te goed aan de meidoornbessen 




Spreeuwen Strunus vulgaris tegen de avondschemering verzamelden zich op de hoogspanningsmast.



Een zwerm spreeuwen boven het veld voordat ze naar de hoogspanningsmast vlogen.


Berkenzwam Fomitopsis betulina 


Goudhaantje Regulus regulus zijn zo snel tussen de takken dat het me, als ik ze al zag,  nog steeds niet gelukt is ze scherper op de foto te krijgen. Dus dan maar deze onscherpe foto omdat het toch een bijzonder vogeltje is. Al is het maar doordat ze zo klein zijn en maar 5,5 gram wegen. 


Oesterzwam Pleurotus ostreatus in een fraaie setting 


Pimpelmees Cyanistes caeruleus tussen de meidoornbessen met tegelicht. 


Spreeuw Sturnus vulgaris in prachtkleed 


Oesterzwam Pleurotus ostreatus


Hoe heet dit fenomeen als de zon de wolken zo aanlicht? NB dank Irma en Lies voor de benaming van dit fenomeen wat dus een bijzon is. Hier in de link meer info over wat een >  Bijzon is. 



Spreeuwen Spreeuw Sturnus vulgaris in herfstsetting op de achtergrond. 


Damhert Dama dama een exoot met nog een deel van zijn gewei ergens langs de Maas. 



Edelhert Cervus elaphus







Kraanvogels Grus grus gezien vanaf de Kollenberg, Sittard. Prachtig ze weer gezien te hebben.