zondag 20 december 2020

All close to home ...

 

Ik hoef echt niet ver weg te gaan om mooie plekken op te zoeken en dan verrast te worden door vogels die hier de winter doorbrengen of vogels die het hele jaar in deze gebieden verblijven omdat ze er genoeg voedsel kunnen vinden. Zo zijn er de kramsvogels, koperwieken en spreeuwen die lang vooruit kunnen met de bessen van de meiddoorn. Torenvalken die naast muizen ook af en toe een vogel slaan zoals ik kon zien toen een torenvalk een koperwiek geslagen had en deze al grotendeels opgegeten had. Plots zag ik haar in het gras zitten zonder dat ik wist dat ze daar al een tijdje zat. Even een foto maken dacht ik. Ze bekeek me of ik gevaarlijk was, en koos toch maar het "hazenpad" want stel je voor. Terwijl ze dus opvloog kon ik aan het patroon van de vleugels zien dat het een koperwiek was die ten prooi aan haar was gevallen. In dit gebied is naast deze vrouwtjes torenvalk ook het mannetje aanwezig en ze hebben de ruimte om aan voedsel te komen. Zo ook leeft hier een buizerd die er zijn kostje bij elkaar weet te scharrelen. In dit gebied ook veel uitgedroogde distels/klissen waar de distelvinken wel raad mee weten. Ik heb een plek waar je met de auto redelijk dichtbij de distels kunt staan en met de camera op de deurpost is het wachten op de distelvinken die in een flinke groep zich te goed komen doen. In dit gebied leven ook spechten, zoals een koppel groene spechten. Wroetend met hun snavel in het natte grasland zijn ze op zoek naar insecten in de grond, hoofdzakelijk mieren en mierenlarven. De plekken waar ik deze vogels heb gezien is op een steenworp van waar ik woon. Weliswaar in NL Limburg, dichtbij de Maas. Hier gelukkig geen massa's wandelaars behalve de lokale bewoners met hond die altijd aangelijnd is. Door de redelijke rustige plekken zijn hier de vogels nog niet verjaagd en dat is goed voor hun en voor mij. Ik ga dan ook niet uitgebreide reclame voor deze gebieden maken om de rust hier niet te verstoren. Egoïstisch, misschien wel, maar er zijn nog genoeg plekken over voor de wandelaars dus voel ik mij niet schuldig.  

Distelvink Cardelis cardeulisBuizerd Buteo buteoTorenvalk Falco tinnunculus female


Male

Kramsvogel Turdus pilaris


Spreeuw Sturnus vulgarisGroene specht Picus viridis


MaleFemale 23 opmerkingen:

 1. Ik sta er versteld van Roos hoe je dit allemaal voor elkaar krijgt. In één woord, genieten. En hoe je de torenvalk met prooi vast hebt weten te leggen, is toch wel heel bijzonder.
  Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ohhhhh, wat een heerlijke blog vol prachtige vogels...het wordt steeds erger naarmate ik verder blader ;-) Echt fantastische foto's. Ik werd er helemaal vrolijk van. Bij mij is het huilen met de pet op, zoals dat heet....slechte en weinig foto's en hier wordt ik overdonderd door allemaal juweeltjes. Knap fotowerk en heerlijke soorten!!!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Roos,
  Wat een geweldig blog is dit.
  Doe je goed hoor om niet de plek te vertellen waar je dit hebt vast gelegd, anders zitten er straks hordes fotografen.
  De putters vind ik echt super, een vogeltje wat je niet veel ziet hier, ook de koperwieken en de kramsvogels zie je hier niet veel, dan bedoel ik hier in de buurt, als ik iets wil moet en we er ook met de auto op uit, ik heb geen rijbewijs dus mijn man is dan de klos.
  De groene specht ik ik deze zomer wel gehoord hier maar niet gezien, zo jammer want die wil ik wel graag eens vast leggen.
  Jou is het wel gelukt, ik heb echt genoten van je blog.
  Fijne feestdagen en doe voorzichtig, blijf gezond.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Roos
  wat een geweldige foto serie is dit ik heb er van genoten .
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. How lucky you are to be able to capture all these wonderful birds with your camera so close to home. It is absolutely the right decision to not tell the world where these locations are.

  I don't remember seeing a Green Woodpecker this year, although there are many things that, at my age, I don't remember!

  Have a safe, but enjoyable, Christmas. My very best wishes to you for 2021 - - - Richardf

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke serie weer Roos ����

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Roos, prachtige serie weer zoals we van jou gewend zijn!! Als je goed om je heen kijkt in je eigen omgeving dan zijn er altijd wel kansen om leuke foto's te maken weet ik ook uit eigen ervaring. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 8. There is no question that you are making the right decision to keep these locations to yourself. Based on these pictures, and your excellent narrative, they are very productive - and rewarding - and the fact that they are close to home makes them even more special. Continue to enjoy them and share your results with us. A Green Woodpecker is just the bird to make my day! Stay well, Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Unas fotos extraordinarias, me han gustado mucho todas. Enhorabuena Roos!!! Te deseo unas felices fiestas de Navidad y un inmejorable año nuevo rodeada de naturaleza y vida salvaje. Un fuerte abrazo desde el norte de España.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie serie fotos Roos, je hebt veel soorten gezien. Ik wist eigenlijk niet dat torenvalken ook vogels pakken, de muizen waren zeker op.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fijne kerstdagen Roos. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtig en dat allemaal zo dichtbij,geweldig

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Roos,

  Prachtige foto's van de puttertjes, zo'n locatie is altijd fijn, die moet je koesteren. Mooie serie ook van de torenvalken met als hoogtepunt de vluchtfoto's met prooi, die heb je verdraaid goed scherp kunnen vastleggen. De foto van het groepje kramsvogels in de bessenstruik is ook een fijne plaat. En als op zo'n locatie dan ook nog met enige regelmaat een paartje groene spechten komt dan ben je spekkoper. Prettige kerstdagen.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Extraordinary selection of photos, how many wonderful birds.
  Happy Holidays and a Happy New Year full of health, joy and love.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Roos,
  Wat een super mooie foto's!!
  Fantastisch die lekker kleurrijke distelvinken (of putters). Zo mooi genomen.
  Maar ook die vliegende torenvalk en die kramsvogel vind ik super gaaf.
  Een heerlijke blogpost waar ik echt van heb genoten.

  Groetjes en nog een hele fijne kerstdag vandaag.
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Fabulous images of Kestrels and the Fieldfares in flight. Season's greeting to you Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Roos, je hebt gelijk hoor met 'jouw' vogelplekje. Je kunt er duidelijk prachtige soorten zien en fotograferen. Mooi de Putters op de distels en de vogels op de bessen. Echt fraai in de biotoop, dat voegt toch wat toe vind ik.
  Wel stoer van die Torenvalk met een relatief grote prooi als een Koperwiek, dat is denk ik best uitzonderlijk.
  Geniet ook in 2021 van de mooie plekken dicht bij huis, het brengt je zeker mooie waarnemingen en foto's!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooi de Puttertjes, leukste vogeltje. De biddende Torenvalk is perfect. Hou je taai nog een paar maandjes dan zitten de prikken erin!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hi Roos,
  How lucky you are to have all these birds so close to home, the Thistle finch is really beautiful.
  You stay safe and well,
  John

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dag Roos,
  Wat een prachtige platen heb je kunnen maken in "jouw" omgeving. Als ik dat vergelijk met wat ik hier langs de kust tegenkom zit jij daar echt goed. Koperwieken en kramsvogels zijn hier grotendeels weer verder gereisd, misschien wel naar Limburg. Maar ook de putters, groene specht en de roofvogels heb je heel fraai kunnen platen. Een valk met prooi is natuurlijk altijd een voltreffer. Als het een beetje meezit kan je hier ook de komende tijd nog veel plezier hebben.
  Ik wens je een prettige jaarwisseling en alle goeds voor 2021.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Roos,
  werkelijk geweldig wat jij allemaal voor je lens krijgt.
  Die groene spechten bezorgen me echt ene groen kleur hahahaha...
  maar ook de kramsvogel, de torenvalken en de buizerd staan er heel mooi op. Heerlijk dat je zo'n grote groep distelvinken kon platen. Ik heb zitten genieten.
  Ik wens je tevens een mooi uiteinde en een mooi begin van 2021. Laten we hopen we het virus in 2021 onder controle krijgen.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat heerlijk als je dichtbij huis zoveel moois kan fotograferen. de putters zijn prachtig, maar ook de kramsvogels heb je geweldig mooi. Ja en dan ook nog een groene specht, super. Ik wens jou alle goeds, en gezondheid voor 2021. groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Cudowne zdjęcia zrobiłaś! bardzo Cię podziwiam. I światło Ci sprzyjało!

  BeantwoordenVerwijderen