woensdag 23 september 2020

Grauwe vliegenvanger, ganzen, groenpootruiter ... en meer

 

De meteorologische Herfst is weer ingetreden, en de vruchten hangen weer aan de bomen en struiken. Bladeren verkleuren en paddenstoelen schieten weer uit de grond. Met de aangekondigde regen (die hoognodig is) zullen er wel snel meer te zien zijn. Mentaal ben ik daar nog niet aan toe omdat de temperaturen hier nog steeds zomers zijn. Komende dagen gaat dan veranderen misschien dat dat helpt. 

Jullie bedankt weer voor jullie reacties op mijn vorige blog betreffende mijn dilemma. Het is leuk te lezen hoe sommigen van jullie hier mee omgaan en ook bedankt voor de tips. Ik neem het allemaal mee in mijn overwegingen zonder echt veel concessies te doen. Het is tenslotte een soort archief voor mij. 

Zoals ik al schreef waren de laatste dagen nog prachtig, ze noemen het ook wel "Indian Summer", de temperaturen waren gisteren nog zo'n 28 graden. De nachten zijn gelukkig al stukken koeler, goed om te slapen. De eerdere zonsondergang en de kleuren die dat in de natuur geeft is uitzonderlijk mooi. In Zweden verzamelen de kraanvogels zich weer dus als de wind gunstig staat, NO, dan is er grote kans dat ze in onze regio overkomen. Dat zou weer geweldig zijn. 

Het vernieuwde Blogger: jammer dat je de eerste foto in een post niet meer te zien krijgt in de lijst van blogs die ik/men volgt. Zijn degenen waar nog wel een foto te zien is nog niet overgestapt naar het nieuwere Blogger? Bij het plaatsen van foto's in een post kan men nu de foto het gewenste formaat geven door aan de hoeken of boven of onderkant te trekken. Ik vond het oude systeem klein, groter, grootst handiger. Het nieuwe systeem vergt veel tijd. Als het gaat om foto's groter te zien kun je dat altijd in de Lightbox. Als die tenminste nog werkt, wat bij sommige bloggers niet het geval is. 

Grauwe vliegenvanger Muscicapa striata kwam aangevlogen en ging op nog geen vijf meter van mij op het prikkeldraad zitten en ving met een duik in het gras deze langpootmug. Roosteren, waterwingebied. 






Groenpootruiter Tringa nebularia



Paardenbijter Aeshna mixta Het is echt de tijd van deze libellen. Waar ik ook kom zie ik ze in vele getalen. Gelukkig maar want het zijn prachtige insecten. Deze is gefotografeerd in De Doort. 


De blauwe reiger Ardea cinerea rust even uit van het sluipend zoeken naar een visje. De Luysen, Bree.



Bij de Molenplas in een elektriciteitsmast een zwerm spreeuwen. Ik hoop dat de zwerm wat groter wordt om tegen de schemer een spektakel te kunnen waarnemen als ze allemaal op de vleugels gaan. 


Groenpootruiter Tringa nebularia


Ze zijn met zijn twee, een oudervogel en juveniel. Ook in hun gezelschap was een zwarte ruiter te zien. Helaas te ver weg om een redelijke foto van te kunnen maken. 


In de buurt van de Tungelroyse beek vlakbij de theetuin, staat een bouwval met een gigantische perenboom. Deze was overladen met peren waar een gedeelte al op de grond gevallen was. Vlinders, en andere insecten wisten daar wel raad mee zoals deze hoornaar Vespa crabro.



Bij de Kwegt kon ik dit tafereel vastleggen. Ik was er nog maar net en hop een ijsvogel Alcedo athis nam plaats op de overhangende tak om vandaar te duiken. Een lekker visje was zijn deel. 



Deze onderstaande foto's van het ijsvogeltje zijn gemaakt in De Luysen, Bree. De tak mag dan storend zijn op de foto maar het is wel de tak waarvan er gedoken werd. 




Zo ook is deze onderstaande foto in De Luysen genomen van een stel grote zilverreigers Ardea alba die een onderonsje hadden. 


Grauwe ganzen Anser anser komen na foerageren weer richting De Luysen om te overnachten. Een mooi gezicht zoals ze in formatie vliegen en tegelijk een mooi oefenmoment om vogels in vlucht te fotograferen. 




Dit was het weer voor deze keer. Bedankt nogmaals voor jullie belangstelling en reacties. Ik ga de kraanvogels afwachten ...

zondag 20 september 2020

Dilemma's in fotokeuze, Dilemmas what to choose ...

 

Het is vaak moeilijk kiezen welke foto's van een bepaald onderwerp te plaatsen in mijn post. Van elk onderwerp of het nou een vogel of kikker is maak ik vaak meerdere foto's want tja misschien mis je wel het mooiste moment en dat zou jammer zijn. Of je komt bij boomkikkertjes bijvoorbeeld zulke leuke en bijzondere momenten tegen op een dag dat je niet weet waar te kijken omdat er zoveel zitten. Elke foto is dan naar mijn idee de moeite waard en dan wil ik dat natuurlijk hier op mijn blog delen. Dan krijg je dus teveel foto's van bijvoorbeeld een vogel die dan net even een andere vleugelslag heeft en voor mij een waardevol plaatje is. Plaats ik het niet dan raken ze in de vergetelheid in het archief op mijn externe opslag schijf. Dus plaats ik ze dan toch maar. Mijn dilemma is dus kiezen. Deze afgelopen weken ben ik dus weer veelvuldig op stap geweest. Met de trektijd is dat echt de moeite zeker bij vogels die alleen te zien zijn als zij naar hun broedgebieden gaan of weer naar hun overwinteringsgebieden. Ook is deze tijd prachtig vanwege de uitgevlogen jongen of andere jonge dieren. Hoe vaak ik ook al hetzelfde heb gezien, ik blijf me verbazen en in verwondering over al het moois wat te zien is. september is de maand dat je veelvuldig boomkikkertjes kunt zien en als de bramen rijpen geeft dat extra kleur aan foto's. Insecten zoals vlinders weten ook dat van het sap van de bramen het goed toeven is. In de Luysen was laatst nog mooi de bruine kiekendief te zien. Ook een kleine zilverreiger naast de vele grote zilverreigers die in het erg laag staande water proberen hun dagelijkse portie vis te vangen. Oeverlopertjes, witgatjes, waterral, groenpootruiters en watersnippen allemaal te zien en te bewonderen. Hoe het komt, komt het maar mijn oog valt altijd op vogels in problemen. Zo ook weer een oeverloper die moeilijk op zijn rechter poot kon staan. De voet van het vogeltje was gezwollen en je kon duidelijk een stuk visdraad er aan zien hangen. Wat wil je dan graag dat zo'n vogel geholpen kan worden net als de lepelaar destijds die draad rond de snavel had. De vogel had verder geen moeite met vliegen en kon gewoon zijn kostje bij elkaar scharrelen maar hoe zal het verder gaan. Ontsteking die doorzet, vogel die er ziek van wordt en zeker moeite zal hebben met migratie en ten prooi zal vallen aan belagers. Het houdt mij bezig en kan er moeilijk afstand van nemen. Dus ik blijf maar roepen mensen let op uw spullen. Laat niets achter. Zit uw visdraad vast aan een tak probeer het toch los te maken en niet achter te laten, evenzo uw verpakkingen van drank en etenswaren. Uit naam van de vogels en dieren en de mensen die na u van de natuur willen genieten, Bedankt!

Bedankt voor jullie reacties op mijn vorige blog.

De foto's groter zien is echt de moeite. Meer details en scherper. 

Groenpootruiter Tringa nebularia 




IJsvogel Alcedo athis


Oeverloper Actitis hypoleucos









Waterral Rallus aquaticus




Grote zilverreiger Ardea alba



Buizerd Buteo buteo


Bruine kiekendief Circus aeruginosus



Dodaars Tachybaptus ruficollis


Groene kikker Pelophylax



Boomkikker Hyla arborea











Gehakkelde aurelia Polygonia c-album


Gelderse roos Biburnum opulus


Paardenbijter Aeshna mixta


Woeste sluipvlieg Tachina fera


Buizerd Buteo buteo


Kleine zilverreiger Egretta garzetta



Pimpelmees Cyanistes caeruleus



Roodborst Erithacus rubecula


Grote bonte specht Dendrocopos  major


Grote zilverreiger Ardea alba







Heide Calluna vulgaris