zondag 28 februari 2021

From -12 to +20 and consequences

 

Van minus 12 tot plus 20 graden en wat dat voor consequences heeft laat zich raden.

De winterprik, duurde iets meer dan een week, sneeuw tot wel +10 cm zorgde ervoor dat uilen die afhankelijk zijn van muizen en mollen het zwaar hadden of ze kwamen om van de honger. Menig kerkuil werd dood gevonden of werden meer dood dan levend op het nippertje gered omdat ze geholpen werden in de vogelopvang. Ook ijsvogeltjes hadden het moeilijk en ook die zijn op diverse plekken dood gevonden omdat het water bevroren was. Maar velen hebben het gelukkig wel overleefd. Het hoort bij de natuur en vogels die van dit soort voedsel afhankelijk zijn trokken vroeger allemaal naar warmere streken. Dat de winters geen winters meer zijn in onze streken komt, als het dan weer eens goed koud wordt, ze duur te staan. Na deze winterprik kwam voor meer dan een week een flinke warme zuidoosten wind opzetten met temperaturen die je pas in april/mei verwacht. Hier in het zuiden werd het wel 20 graden. Vele trekvogels hebben daar gebruik van gemaakt, zo ook de kraanvogels. Door de zuidoostenwind zorgde dat voor een stroming meer richting het westen met als gevolg dat ik niet ver van huis de kraanvogels kon horen en zien die massaal overkwamen. Geen lente zonder trek van kraanvogels zeg ik altijd maar. Een lentegevoel brak los bij iedereen en men trok massaal naar buiten. Daar Corona nog steeds bepaald dat we niet over de grens mogen, cafés, terrassen en restaurants dicht zijn loopt, fietst, rijdt motor etc, de hele bevolking achter elkaar aan op de welbekende plekken. Bubbels waren haast niet mogelijk en veel mensen hielden zich niet aan de grootte van groepen. Niet voor niets stijgen nu de besmettingscijfers weer en zijn er weer meer opnames in de ziekenhuizen. Helaas is de aanlevering van vaccins ook niet optimaal en laat op zich wachten. Dus trek ik er weer op uit in mijn bubbel op vier wielen om de langzaam binnendruppelende vogels waar te nemen. Ik had nog een voorval dat op een landweg gelegen tussen twee weilanden een flinke plas lag. Ik kon helaas niet inschatten dat deze plas toch dieper was dan ik dacht en ik dus met de auto vast kwam te zitten. Tja daar sta je dan hopend op een voorbijganger die je komt redden. En het geluk was met mij. Een bestuurder van een tractor die sloten uitbaggert zag mij staan en heeft mij uit deze benarde situatie gered. Bedankt meneer! 

Het was weer een langere tijd sinds mijn vorige blog en en ik heb dus weer erg veel foto's kunnen maken. Ik zal trachten niet alle gemaakte foto's te plaatsen anders wordt het een overload. Dank ook voor jullie reacties op mijn vorige blog.  Als altijd de foto's groter zien is de moeite. Met een klik op de foto en je komt in de lightbox.

Kraanvogels Grus grus,  boven Heppeneert/Maaseik 






In de Maasvallei overwinteren ook altijd heel veel ganzen en de kolganzen Anser albifrons zijn er met honderden te zien en te horen. Tijdens het wachten op de kraanvogels gaven deze ganzen prachtige groepsvluchten te zien. 




Later in die week moest ik de grens over om het e.e.a. te regelen. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om langs de slechtvalken te gaan die duidelijk ook het voorjaar in de bol hadden. Ik was er op het juiste moment om het vast te leggen. Het is nog steeds het zelfde koppeltje wat er al jaren zit. 

Slechtvalk Falco peregrinus





Terwijl ik bij de slechtvalken stond te kijken kwam deze groep ganzen over. Voorzover ik kan nagaan is dit een groep;

kleine rietganzen Anser brachyrthynchus


Waar lentebloeiers te zien waren, waren de eerste bijen er ook weer als de kippen bij. 




Vuurwants Pyrrhocoris apterus


Sneeuwklokjes waren op diverse plekken ook weer te bewonderen. 


Bij op hazelaar Corylus avellana.



Els Alnus 


Goudhaan Regulus regulus


Plots bij het wandelen in De Luysen zag ik dit ijsvogeltje die de koude week goed heeft doorstaan. 

IJsvogel Alcedo atthis



Dit eekhoorntje Sciurus vulgaris wist nog precies waar hij zijn voorraad had begraven en zat heerlijk te smikkelen van het eikeltje. 





Koolmees Parus major 



Ik had graag wat betere beelden willen maken van deze man blauwe kiekendief Circinae
maar hij vloog te ver weg en zat ook redelijk ver weg dus is dit de enige foto die redelijk geslaagd was. Wat een schitterende vogel is dit toch. 


De eerste rietgors Emberiza schoenicus die ik tegenkwam dit jaar. 


Grote zilverreiger Ardea alba


Pimpelmees Cyanistes caeruleus was druk met zoeken naar zaden of kleine insecten. Je ziet het stuifmeel dwarrelen door hun activiteiten. 




De roodborsttapuit Saxicola rubicola was samen met het vrouwtje weer te bewonderen op de St-Maartensheide. Het vrouwtje hield zich op de achtergrond. Hij wilde zich wel van dichterbij laten bewonderen. 




Staartmeesjes Aegithalos caudatus waren druk op zoek naar lekkere hapjes. 


Een geelgors Emberiza citinella  landde plots in de takken van een boom. Zijn deuntje wat hij zo mooi kan laten horen moest nog op stoom komen. 


dinsdag 16 februari 2021

Bye bye Winter ... hello Spring

 

Na jaren hadden we een heftige winterprik van iets meer dan een week. Het leverde prachtige beelden op van besneeuwde landschappen, bevroren water waar na al die jaren mensen weer op natuurijs konden schaatsen. Vroeger was ik er als de kippen bij om de hele dag op de schaatsen te staan maar daar waag ik mij niet meer aan. Tevens heb ik ook geen schaatsen meer. Er op uit en lopen in deze stille witte wereld is prachtig. Vogels hadden het daarentegen erg zwaar. Vooral kerkuilen (Tyto alba) hebben massaal het loodje gelegd omdat hun prooien de muis diep onder sneeuw ongezien hun gang konden gaan. Buizerds Buteo buteo hadden daar ook erg veel last van. De vogels die nog levend opgevangen zijn in de dierenopvang maken weer kans na bijvoeren om weer uitgezet te worden als ze aangesterkt zijn. Er was door de kou een invasie van kepen, houtsnippen, watersnippen die uit het koude noorden hier probeerden te overwinteren. Daarentegen lees je berichten dat kraanvogels al weer uit het zuiden op weg zijn naar hun broedgebieden. Grappig is te lezen dat kraanvogels die al in noordelijk regio's waren aangekomen weer rechtsomkeert hebben gemaakt vanwege de heftige kou aldaar. Maar goed is te weten dat er weer beweging zit in de diverse trekvogels. Aanstaand weekend verwachten ze al weer hoge temperaturen, tot wel 18 graden. In een week tijd van -15 naar +18 graden. Ook weer iets om je over te verbazen. Dus met de beelden die nog in winterse sferen zijn gemaakt neem ik afscheid van de kou en kijk uit naar de Lente. 

De Luysen 






IJskristallen op verdord riet.


Klimop bessen essentieel voor vogels zoals merels, lijsters, kramsvogels en koperwieken. Aan het eind van de winter zijn dit vaak de bessen die de vogels de laatste moeilijke periode doorhelpen. Dus beste mensen snoei uw klimop hagen niet te kort. De vogels zullen u dankbaar zijn. 


Kramsvogel Turdus pilaris







Vrouwtje merel Turdus merula


Merel man Turdus merula



Spreeuw Sturnus vulgaris