dinsdag 16 februari 2021

Bye bye Winter ... hello Spring

 

Na jaren hadden we een heftige winterprik van iets meer dan een week. Het leverde prachtige beelden op van besneeuwde landschappen, bevroren water waar na al die jaren mensen weer op natuurijs konden schaatsen. Vroeger was ik er als de kippen bij om de hele dag op de schaatsen te staan maar daar waag ik mij niet meer aan. Tevens heb ik ook geen schaatsen meer. Er op uit en lopen in deze stille witte wereld is prachtig. Vogels hadden het daarentegen erg zwaar. Vooral kerkuilen (Tyto alba) hebben massaal het loodje gelegd omdat hun prooien de muis diep onder sneeuw ongezien hun gang konden gaan. Buizerds Buteo buteo hadden daar ook erg veel last van. De vogels die nog levend opgevangen zijn in de dierenopvang maken weer kans na bijvoeren om weer uitgezet te worden als ze aangesterkt zijn. Er was door de kou een invasie van kepen, houtsnippen, watersnippen die uit het koude noorden hier probeerden te overwinteren. Daarentegen lees je berichten dat kraanvogels al weer uit het zuiden op weg zijn naar hun broedgebieden. Grappig is te lezen dat kraanvogels die al in noordelijk regio's waren aangekomen weer rechtsomkeert hebben gemaakt vanwege de heftige kou aldaar. Maar goed is te weten dat er weer beweging zit in de diverse trekvogels. Aanstaand weekend verwachten ze al weer hoge temperaturen, tot wel 18 graden. In een week tijd van -15 naar +18 graden. Ook weer iets om je over te verbazen. Dus met de beelden die nog in winterse sferen zijn gemaakt neem ik afscheid van de kou en kijk uit naar de Lente. 

De Luysen 


IJskristallen op verdord riet.


Klimop bessen essentieel voor vogels zoals merels, lijsters, kramsvogels en koperwieken. Aan het eind van de winter zijn dit vaak de bessen die de vogels de laatste moeilijke periode doorhelpen. Dus beste mensen snoei uw klimop hagen niet te kort. De vogels zullen u dankbaar zijn. 


Kramsvogel Turdus pilarisVrouwtje merel Turdus merula


Merel man Turdus merulaSpreeuw Sturnus vulgaris

17 opmerkingen:

 1. Fraaie impressie Roos van de winter. En zeker de dieren zullen er niet op hebben staan wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I'm so very pleased that you managed to get out and take these wonderful photos in the snow, Roos. It is such a pity, however, that much of the wildlife suffers so badly.

  It seems crazy that it is going to get very warm this weekend, although I do not think we are expecting as high temperatures as you are. I understand that it will also be very windy and maybe a bit wet.

  Take great care and stay safe - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige serie winterfoto's laat je zien Roos.
  Gelukkig konden de vogels nog wel besjes eten, heel belangrijk dat de mensen die laten zitten want de vogels hebben het heel erg nodig met deze kou.
  De spreeuw, kramsvogel en merel vind ik super.
  Dit weekend krijgen we voorjaar hoorde ik de temperaturen kunnen wel oplopen in het zuiden naar 18 graden, wat een verschil met vorige week.
  Ik ben ook niet op het ijs geweest hoor, ik wilde wel een dijkje af om een zwaan in een wak te fotograferen en dat liep dus echt niet goed af, ik gleed uit en klapte zo achterover op mijn rug.
  Mijn ruggenwervel en ribben heb ik gekneusd heb veel pijn doe het dus rustig aan, op Facebook houd ik mij even gedeinsd, foto's maken zit er nu toch niet in.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig Roos maar het is nog geen eind april he maar deze hebben we vast.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Roos
  bei uns ist es genau so, aber die Landschaften im Winter sind super schön anzusehen.
  tolle Fotos geworden
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Roos.

  Prachtige winter foto's Roos.
  En mooie vogels heb je kunnen spotten.

  Mooi afscheid van de winter.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Roos,
  Het landschap was natuurlijk zoals je dat graag in de winter een tijdje wilt zien, sneeuw en ijs horen er vanzelfsprekend bij. Dat de natuur zijn slachtoffers eist is onontkomelijk, maar natuurlijk triest voor de betrokkenen. Veel vogels redden het wel als er genoeg te eten is. Als er bessen zijn krijgt genoeg kansen om vogels op de plaat te krijgen die ervan komen snoepen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Roos, mooie winterse plaatjes die op dit moment alweer verleden tijd zijn!! Gaan we weer lekker het voorjaar in. Ik heb er zin in. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Unas fotos espectaculares, me han encantado. Enhorabuena Roos, un fuerte abrazo desde el norte de España.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. A great record of time spent outdoors, Roos. I am very happy that spring is imminently on the way where you are, but I am afraid we will have to wait a while longer here. Today it is minus 6 degrees and snowing. I have shovelled my driveway so frequently of late the piles of snow at the side of it are taller than I am. If we get much more I have no idea where I am going to put it!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Roos,

  Veel kerkuilen zullen gesneuveld zijn, maar dat zal eveneens gelden voor de ijsvogels, de periode heeft net te lang geduurd om ze te laten overleven, helaas. Ik vond er hier ook eentje op ijs van een slootje. Gelukkig krijgen de overblijvers veel jongen. Als ik jouw foto's van de Luijsen zie krijg ik toch wel een beetje heimwee, ik ben er al zo lang niet meer geweest terwijl ik er jarenlang wekelijks kwam. Hopelijk mogen we snel elkaars land weer in. Mooi om te zien hoe de diverse soorten van de nog resterende bessen eten, het laatste wat nog voor ze resteert. Laat die lente maar snel komen nu.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hello Roos,
  Some excellent Winter scenes and the birds having the last of the Berries before Spring arrives, I think we are all desperate for Spring and being able to visit our favorite reserves and see nature.
  You and yours stay safe and well,
  John

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Roos, mooie fotos. De kramsvogel is mijn favoriet. Ik hoorde het ook van de kerkuilen, zielig.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Roos,
  De temperatuur gaat nog even naar beneden.....maar we zitten wel in de tuin van zomergasten en wintergasten tegelijk. De eerste grutto's staan hier al weer bij elkaar bij te komen van de reis.
  Wat heb je de sneeuwlandschappen prachtig gefotografeerd. En de merels, kramsvogels en spreeuwen staat er perfect op. Mooi die kleuren en nog bessen ook!
  Mogelijk heb ik nog meer blogjes van je gemist....ik ga het komende week nog checken...
  Groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Roos,

  Nu bekijk ik jouw mooie winterse foto's terwijl ik net 2 uur in de tuin in de zon heb gezeten, raar inderdaad die grote verschillen. En naar voor de Kerkuilen en IJsvogels die het met zulk winterweer heel zwaar hebben. Gelukkig dat de vogelopvang er is en ze deels weer kan oplappen. De foto's van vogels met de besjes zijn ook mooi geworden, de Kramsvogel en de Spreeuw, prachtig hoor, vooral die Krams in de verschillende poses.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Roos,
  ik vond deze sneeuw en vorst werkelijk geweldig om weer eens mee te maken.
  Inmiddels is het weer weer omgeslagen naar een "zachte" week maar nu weer richting echt vriespunt. Toch zie je al heel vele lenteachtige aspecten :-)
  Hier geniet ik nog heerlijk even van de winterse beelden en de serie van de kramsvogel is echt super om te zien. Het is inmiddels ook een komen en gaan van diverse trekvogels.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Roos,

  Ik loop zo achter met de blogjes, heb mijn PC weinig aan gehad de laatste tijd. Nu een onstuimig regenachtig dagje dus perfect om blogs te lezen. En zo zit ik ineens weer in de mooie winterweek in februari. Heerlijke sneeuw foto's. Wat was het genieten
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen