zondag 28 februari 2021

From -12 to +20 and consequences

 

Van minus 12 tot plus 20 graden en wat dat voor consequences heeft laat zich raden.

De winterprik, duurde iets meer dan een week, sneeuw tot wel +10 cm zorgde ervoor dat uilen die afhankelijk zijn van muizen en mollen het zwaar hadden of ze kwamen om van de honger. Menig kerkuil werd dood gevonden of werden meer dood dan levend op het nippertje gered omdat ze geholpen werden in de vogelopvang. Ook ijsvogeltjes hadden het moeilijk en ook die zijn op diverse plekken dood gevonden omdat het water bevroren was. Maar velen hebben het gelukkig wel overleefd. Het hoort bij de natuur en vogels die van dit soort voedsel afhankelijk zijn trokken vroeger allemaal naar warmere streken. Dat de winters geen winters meer zijn in onze streken komt, als het dan weer eens goed koud wordt, ze duur te staan. Na deze winterprik kwam voor meer dan een week een flinke warme zuidoosten wind opzetten met temperaturen die je pas in april/mei verwacht. Hier in het zuiden werd het wel 20 graden. Vele trekvogels hebben daar gebruik van gemaakt, zo ook de kraanvogels. Door de zuidoostenwind zorgde dat voor een stroming meer richting het westen met als gevolg dat ik niet ver van huis de kraanvogels kon horen en zien die massaal overkwamen. Geen lente zonder trek van kraanvogels zeg ik altijd maar. Een lentegevoel brak los bij iedereen en men trok massaal naar buiten. Daar Corona nog steeds bepaald dat we niet over de grens mogen, cafés, terrassen en restaurants dicht zijn loopt, fietst, rijdt motor etc, de hele bevolking achter elkaar aan op de welbekende plekken. Bubbels waren haast niet mogelijk en veel mensen hielden zich niet aan de grootte van groepen. Niet voor niets stijgen nu de besmettingscijfers weer en zijn er weer meer opnames in de ziekenhuizen. Helaas is de aanlevering van vaccins ook niet optimaal en laat op zich wachten. Dus trek ik er weer op uit in mijn bubbel op vier wielen om de langzaam binnendruppelende vogels waar te nemen. Ik had nog een voorval dat op een landweg gelegen tussen twee weilanden een flinke plas lag. Ik kon helaas niet inschatten dat deze plas toch dieper was dan ik dacht en ik dus met de auto vast kwam te zitten. Tja daar sta je dan hopend op een voorbijganger die je komt redden. En het geluk was met mij. Een bestuurder van een tractor die sloten uitbaggert zag mij staan en heeft mij uit deze benarde situatie gered. Bedankt meneer! 

Het was weer een langere tijd sinds mijn vorige blog en en ik heb dus weer erg veel foto's kunnen maken. Ik zal trachten niet alle gemaakte foto's te plaatsen anders wordt het een overload. Dank ook voor jullie reacties op mijn vorige blog.  Als altijd de foto's groter zien is de moeite. Met een klik op de foto en je komt in de lightbox.

Kraanvogels Grus grus,  boven Heppeneert/Maaseik 


In de Maasvallei overwinteren ook altijd heel veel ganzen en de kolganzen Anser albifrons zijn er met honderden te zien en te horen. Tijdens het wachten op de kraanvogels gaven deze ganzen prachtige groepsvluchten te zien. 
Later in die week moest ik de grens over om het e.e.a. te regelen. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om langs de slechtvalken te gaan die duidelijk ook het voorjaar in de bol hadden. Ik was er op het juiste moment om het vast te leggen. Het is nog steeds het zelfde koppeltje wat er al jaren zit. 

Slechtvalk Falco peregrinus

Terwijl ik bij de slechtvalken stond te kijken kwam deze groep ganzen over. Voorzover ik kan nagaan is dit een groep;

kleine rietganzen Anser brachyrthynchus


Waar lentebloeiers te zien waren, waren de eerste bijen er ook weer als de kippen bij. 
Vuurwants Pyrrhocoris apterus


Sneeuwklokjes waren op diverse plekken ook weer te bewonderen. 


Bij op hazelaar Corylus avellana.Els Alnus 


Goudhaan Regulus regulus


Plots bij het wandelen in De Luysen zag ik dit ijsvogeltje die de koude week goed heeft doorstaan. 

IJsvogel Alcedo atthisDit eekhoorntje Sciurus vulgaris wist nog precies waar hij zijn voorraad had begraven en zat heerlijk te smikkelen van het eikeltje. 

Koolmees Parus major Ik had graag wat betere beelden willen maken van deze man blauwe kiekendief Circinae
maar hij vloog te ver weg en zat ook redelijk ver weg dus is dit de enige foto die redelijk geslaagd was. Wat een schitterende vogel is dit toch. 


De eerste rietgors Emberiza schoenicus die ik tegenkwam dit jaar. 


Grote zilverreiger Ardea alba


Pimpelmees Cyanistes caeruleus was druk met zoeken naar zaden of kleine insecten. Je ziet het stuifmeel dwarrelen door hun activiteiten. 
De roodborsttapuit Saxicola rubicola was samen met het vrouwtje weer te bewonderen op de St-Maartensheide. Het vrouwtje hield zich op de achtergrond. Hij wilde zich wel van dichterbij laten bewonderen. 
Staartmeesjes Aegithalos caudatus waren druk op zoek naar lekkere hapjes. 


Een geelgors Emberiza citinella  landde plots in de takken van een boom. Zijn deuntje wat hij zo mooi kan laten horen moest nog op stoom komen. 


17 opmerkingen:

 1. Heel mooi deze serie.
  Ik zag vanavond op de tv ook een hele sliert kraanvogels die overvlogen en jij hebt ook prachtige vliegbeelden kunnen maken van deze statige vogels. Echt heel mooi om te zien. ook de vliegbeelden van de ganzen zijn prachtig om te zien.
  Mooi blog met al de lente aspecten met zowel bloemen als de dieren en vogels.
  Heerlijk om te zien en echt een heel fraai blog.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie serie Roos.
  Genieten hoor de slechtvalken die paren, waarschijnlijk door het mooie weer, want ik vind het best nog wel vroeg in het jaar.
  Ook de andere vogels zijn weer fantastich vast gelegd vind ik, het eekhoorntje is ook schattig.
  Echt een blog waarvan ik genoten heb.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Roos.

  Super serie Roos.
  Zo mooi de vogeltjes allemaal.
  Mooi de Kraanvogels te zien en de Slechtvalken super foto's heb je daar van gemaakt.
  Fijn de IJsvogel te zien en het Eekhoorntje is super.
  Geweldige foto's Roos.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fantastic the Peregrine Falcons images, and the Hen Harrier is the field, beautiful.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fabulous photographs, Roos, and I am especially happy to see the Peregrines celebrating spring in their own special way, so that we will be able to watch them raise their young again this year. As you point out, a harsh winter can be devastating for wildlife, but such cycles have occurred before and the hardy individuals survive to pass on their robust genes to the next generation. The reckless and idiotic behaviour of some will certainly prolong our battle with COVID. I long for the day when we can do something as simple as drop by a coffee shop on a whim, and sit and chat. There are so many simple pleasures in life that are no longer possible. But one pleasure is reading your blog, and COVId has not changed that! Hugs from Canada. David

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dear Roos. I am so sorry to hear of your problems with people ignoring the Covid lockdown rules. It is the same here and I just cannot understand why people are so stupid and have no respect for their own safety and the safety of others.

  I am also sorry to hear of your encounter with a deep puddle, but so pleased that a farmer came to your rescue! I hope that your car was not damaged?

  This a very impressive collection of images that you are showing us, and your artistic talent is shining through. I particularly like your images of the Cranes, the Firebugs, Red Squirrel, and Stonechat (Stonechat is one of my favourite small birds!).

  Take great care and stay safe. I hope you get the vaccine soon. Best wishes - - - Richard  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh wat mooi de Slechtvalken en de blauwe kiekendief springen er wel uit maar wat een heerlijke serie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie serie Roos, prachtig die slechtvalken en de kraanvogels. Die kraanvogels dat hebben wij nu weer niet in Zeeland. De rest van de fotos mogen er ook zijn. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Roos
  die Wanderfalken sind Top sieht man sehr selten, auch die Kraniche sind sehenswert
  toller Beitrag
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Roos,

  Het is altijd een prachtig gezicht als die slierten kraanvogels overvliegen, over het getrompetter nog maar niet gesproken, dat is zo onvergetelijk mooi. Ik heb ze hier helaas moeten missen, ik denk dat ze net niet westelijk genoeg gevlogen hebben. Je was er mooi op tijd bij met die slechtvalken, een paring van deze schitterende vogels zie je niet vaak. Verbaast me overigens dat jij in Nederland mag of durft te komen, ik ben al in tijden niet meer in België geweest, lees op internet dat je een forse boete riskeert. Toch nog redelijk je mannetje blauwe kiek. Ik stond vanmiddag in de Groote Peel een vrouwtje blauwe kiek te fotograferen toen er luid toeterend een koerier achter me stopte, kans verkeken. Gelukkig heeft tenminste 1 ijsvogeltje het in de Luijsen overleefd, kan niet wachten daar weer eens naar toe te gaan. Mooie totaalserie.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi en amusant geschreven Roos en natuurlijk ook weer prachtige foto's. Gr. Toos

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Roos, heerlijk voorjaarsblog. Leuk moment met de slechtvalken goed vastgelegd. Ja ik ben best wel een tikkeltje jalours dat er in het oosten en zuiden zoveel kraanvogels langstrekken en in het westen niets voorbij komt. Prachteige opnamen van de vluchten kraanvogels. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Pracht serie Roos, mooie soorten had je weer voor de lens.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dag Roos,
  Kraanvogels horen bij jouw lentegevoel. Ik heb ze nog nooit voorbij zien trekken, gelukkig in andere jaren elders wel gezien. Een paring van slechtvalken is ook al weer zo'n bijzonder moment. Je had geluk. Verder laat je zien dat in ieder geval in het zuiden de lente eraan zit te komen. Het is in het westen altijd wat later. Maar het schept weer verwachtingen. Nu maar hopen dat corona geen hinderlijke invloed op ons doen en laten zal houden. Er wordt op vaccinaties gewacht!
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 15. We had such an adventure with the car on New Year's Eve. It was the "golden hour" and we rushed to the river to take pictures. During the entire golden hour, we used a garden shovel to dig our car out of the mud.
  Beautiful photos. I envy the photos of the harrier. Sorry that winter surprised the birds and so many died.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooie serie, waar de winter in de lente is overgegaan. Prachtige foto's van de verschillende vogeltjes. En de eekhoorn is superleuk
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Roos
  je hebt weer veel gezien de kraanvogels is erg top je krijgt wel een lente gevoel als je naar je foto's kijkt erg mooi.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen