zaterdag 13 maart 2021

Amazing birds ...

 

Overwinteraars hebben het land verlaten om naar hun broedgebieden te vertrekken. Een laatste groep kraanvogels heb ik nog kunnen fotograferen toen ik op weg was naar De Luysen. Ik was nog maar net vertrokken toen ik deze groep boven mij waarnam in mijn woonplaats. Op een geschikte plek kon ik even stoppen om de foto te maken. Met een omweg via Kinrooi waar ik in een veld langs een beek in het veld kon genieten van de diverse leeuweriken die weer hoog in de lucht hun jubelende gezang lieten horen. Ook graspiepers waren daar te zien terwijl ik terugliep naar de auto zag ik een groep patrijzen die door denk ik hoog hormoongehalte elkaar achterna zaten. Dan dus naar De Luysen/St-Maartensheide in de hoop de blauwe kiekendief te zien. Eerst gekeken of ik de wulpen kon vinden en ja die stonden deze keer bij een stuk ondergelopen land. Mannetje en vrouwtje op een foto kun je goed zien dat het vrouwtje een stuk groter is. Nu ik dit schrijf heb ik ze de laatste dagen niet meer gezien. Dan maar naar de plek waar ik laatst de blauwe kiekendief had gezien. Een tijd de boel in de gaten te houden zie ik ineens iets neerploffen aan de kant van een greppel. Het beweegt flink met de vleugels maar kan niet waarnemen wat het is. Vlug de camera gepakt, je weet maar nooit, en wow wat een geluk, recht vanuit de greppel komt daar de vrouw blauwe kiekendief aangevlogen. dan maakt ze een zwenking naar rechts om over het veld weer weg te vliegen. Klik, klik, klik gaat mijn camera en hopende dat er een paar leuke en vooral geslaagde foto's bij zitten. Ook zag ik weer een groepje reeën, een bok met vier hindes, die door de wandelaars met honden (aan de lijn) even niet wisten waar heen te vluchten. Links liepen mensen rechts liepen mensen en je kon aan de hindes zien dat ze gestresseerd waren. Tong uit de bek. Om in het bos te komen moesten ze over het zoveelste prikkeldraad springen en snel, want de wandelaar met twee honden liepen precies op de zandweg wat door dat stuk bos loopt. In het veld kon je zien dat ze al niet goed wisten of ze door zouden lopen of weer teruggaan. 

In mijn vorige blog had ik foto's laten zien van de roodborsttapuit op een tak van de bramenstruik, deze foto had ik ook geplaatst bij mijn account van Vroege Vogels. Voor de derde keer is een foto van mij verkozen tot "foto van de week",  nu dus met deze roodborsttapuit. Leuk te weten dat mijn foto's op deze manier in het zonnetje worden gezet. 

Bedankt weer voor jullie reacties op mijn vorige blog en voor wie zich zorgen maakt over het door mij overschrijden van de grens ;) ; met het invullen van een "verklaring van eer" mag men de grens voor noodzakelijke zaken wel over. Tevens gemeentes die grenzen aan elkaar en men daardoor voor diverse zaken de grens overging mag dat nog steeds. 

Bij deze dan weer de foto's die ik begin maart heb kunnen maken. Klik op een foto en je kunt ze groter bekijken in de lightbox.

Blauwe kiekendief Circus cayaneus female  
Male


Graspieper Anthus pratensis


Kraanvogels Grus grus


Veldleeuwerik Alauda avensis


Patrijs Perdix perdix

Ree Capreolus capreolus

Winterkoning Troglodytes troglodytes


Wulp Numenius arquata
Hoop dat jullie weer veel kijkplezier hebben gehad. In elk geval bedankt voor jullie bezoek aan deze post van mijn blog.

15 opmerkingen:

 1. Hoi Roos,
  wederom een indrukwekkende serie van de deze vogels.
  De kiekendief is werkelijk een plaatje om te zien en je kon er ook heel wat mooie foto's van maken. De graspieper en de patrijzen zag ik ook al en bij jou zie ik ze ook dus heerlijk dat ze er weer zijn.
  De serie van de Wulpen zijn ook schitterend om te zien.
  Ik heb weer geneoten.
  Groeten,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Congratulation on your recent, well-deserved Photo Of The Week, Roos. It is a beautiful image - but then, so are all of your images!

  I am particularly impressed by your Hen Harrier shots. Good luck, patience, and skill all coming together with super results.

  I used to regularly see Grey Partridge close to my home, but I have not seen one for years. I think that they were all shot!

  I'm sorry to hear of the disturbance to the deer. In the first lockdown, when nobody went anywhere, it was a great time for wildlife as they could go about their business without being disturbed. Now, though, it seems that everyone needs to get out into the countryside for exercise (something that most people didn't do before the pandemic - they went to places such as the pub or to football instead) and the land and its wildlife is getting more disturbed than ever.

  Take great care and stay safe - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Roos,
  Wat weer een prachtige serie foto's zijn dit.
  De kiekendief is echt geweldig om te zien, maar ook de graspiepers en de wulpen vind ik heel gaaf.
  Wat leuk voor je dat je foto tot de mooiste is uitgekozen bij vroege vogels, ik heb ook wel eens wat foto's geplaatst daar, maar ik merk nu dat het toch iets anders is van vroege vogels.
  Ik ga toch ook maar weer eens een keer wat insturen daar, er worden mooie foto's geplaatst en je krijgt ook reacties zie ik, dat was waar ik was niet zo volgens mij en met reacties is ook wel leuker vind ik.
  Ik heb genoten van je blog.
  Ik wens je een mooie zondag, groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Roos.

  Super serie laat je zien.
  Zo mooi de Graspiepers, Kiekendief, Patrijzen, Wulpen en Winterkoninkje.
  Erg voor de reeën die zich zo opgejaagd nu voelen.

  Mooi dat bij vroege vogels Roos.

  Mooie foto's.
  Ik heb er van genoten.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Spectacular photographs, Roos, of the Hen Harrier especially. It is a wonderful bird to encounter and good shots are not always possible. Spring is marching on, isn't it? A wonderful time of the year for all to enjoy. Stay well, stay safe and cross those borders whenever you can! Hugs. David.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Roos
  die Flugfotos sind fantastisch, ich habe bei solchen Aufnahmen kein Glück, super Post mit tollen Bildern
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Roos, de Blauwe kiekendief staat er heel mooi op. Ja, patrijzen op zich zijn ook al zeer de moeite waard en mooi gefotografeerd. Kort samengevat weer een mooi Blog. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Roos,

  Prachtig dat vrouwtje blauwe kiekendief en wat had je die lekker dichtbij zo te zien. Vooral de eerste en de zesde vind ik zeer geslaagd. Leuk ook dat je patrijzen zag, die zijn tegenwoordig echt zeldzaam. Best wel zielig dat die reeën zo weer moeten vluchten om zich in veiligheid te brengen, honden al dan niet aangelijnd, daar zijn ze allergisch voor. Leuk ook je foto van de rbt in Vroege Vogels, ik had hem al voorbij zien komen, proficiat nog daarmee.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dag Roos,
  Wat leuk dat je foto is uitgekozen bij Vroege Vogels, en dan ook niet voor het eerst lees ik. Beelden van een blauwe kiekendief zie ik niet zo vaak. Heel mooi dat je die zo goed in beeld kreeg. Patrijzen heb ik pas nog gezien, maar er was geen kans om ze te fotograferen. Jij hebt het duidelijk beter getroffen. Honden en reeën, het zal nooit samen gaan. En er schijnen steeds meer mensen een hond aangeschaft te hebben .......
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Roos, wat leuk dat je foto uitgekozen is bij Vroege vogels. Mooi die blauwe kiekendief, die heb ik nog nooit gezien. Mooi je reeën. Fijn weekend. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Roos,
  WOW, wat had je een mazzel dat je deze mooie serie van de blauwe kiek kon maken, subliem!!
  Ik ben ook weg van je wegspringende reetjes, En de schitterende graspieper! Het is jaren geleden dat ik patrijzen zag. Zo mooi dat je die tegenkwam. Ik heb genoten van je mooie Post!
  Groetjes en fijne week!
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hello Roos,
  You are so fortunate with the Blue {Hen} Harrier, a really super series of images a difficult bird to get decent images from. Also good to see the Grey Partridge a bird I haven't seen for a long time.
  You stay safe and well. Sorry for the late comment but had router problems.
  John

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb weer kunnen genieten Roos van je foto's. De actiefoto's van de kiekendief zijn bewonderingswaardig. Knap hoor. De patrijzen vind ik ook heel geslaagd. Niet alleen omdat ze mooi zijn om te zien, maar vooral ook dat je ze steeds minder ziet, wat zo jammer is. Op je foto's is te zien hoe mooi ze zijn. Jammer als ze zouden verdwijnen. Mijn compliment met je foto van de week. Een terechte keuze.
  Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi roos
  Geweldig serie is dit mooi
  Groetjes Herman

  BeantwoordenVerwijderen