zaterdag 27 maart 2021

It gets better ...

 

Het wordt beter met de dagen die verstrijken. Planten, struiken en bomen laten hun bloesem zien en het prille groen van blaadjes is weer zichtbaar. Kikkers en padden trekken weer naar de poelen en vogels zijn op weg naar hun broedgebieden. We zitten wat dat aangaat in een aanloopfase. Zelfs visarenden zijn al weer gesignaleerd. Zeearenden zitten op het nest en slechtvalken zitten al op de eieren. Van dit alles heb ik ook weer foto's kunnen maken. Niet van de roofvogels maar dat is te zien op de webcams in binnen- en buitenland. Ik las laatst een bericht dat in Deurne, Noord Brabant de jacht op hazen, konijnen, patrijzen, wilde eenden en ander klein wild het vanaf nu verboden is om op te jagen. Nu maar hopen dat dat wordt gevold door andere steden en provincies. Hazen en patrijzen bijvoorbeeld zijn nog zelden te zien. Zeker hier in België. De foto's van de hazen zijn op de grens Nederland/België gemaakt. Die hebben de schietgrage plezier jagers over het hoofd gezien. Hoe kan het dat er nog steeds op deze vogels en dieren gejaagd mag worden. Wat voor schade richten ze aan? Geen! Ze eten gras en kruiden en graven zelfs geen holen. Zien die lui dan zelf niet dat er haast niets meer over is van deze dieren. Naast dan het jagen, hebben de dieren dit jaar extra stress en je leest in diverse kranten dat reeën, wolven, vossen, hazen en vogels aan een noodlottig einde komen doordat ze opgejaagd worden door mensen die van het pad afgaan of door loslopende honden. Ik blijf er over schrijven in de hoop dat er rekening mee wordt gehouden. Laatst in De Doort twee dames gevraag hun loslopende hond aan te lijnen. Resultaat dat je door dit te vragen vierkant wordt uitgelachen. 

Vanaf vandaag zitten we in een derde lockdown. De besmettingen stijgen weer. Dit zal tot zeker 26 april duren. De vaccinatie is nog steeds niet je van het. Dat komt door het inkoopbeleid van Europa. De leveringen gaan veelal naar o.a. Engeland en dan vooral Astra Zenica. De verdeling loopt dan ook niet goed en dus komt het vaccin met mondjesmaat bij de vaccinatiecentra binnen. Door deze achterstand bouwt men ook een buffer op terwijl dat eigenlijk gebruikt zou moeten worden. Dit betekend dus nog steeds geen oproep en april is al haast daar. Ik baal inmiddels flink. 

Maar goed hier weer wat van de foto's die ik gemaakt heb. Veel plezier en alvast dank voor jullie bezoek. 

Bosanemoon Anemone nemorosa
Pinksterbloem Cardamine pratensisTjiftjaf Phylloscopus collybita


Sleedoorn Prunus spinosaKlein hoefblad Tussilago farfara


Hazen Lepus euroaeus
Kneu Linaria cannabina


Leeuwerik Alauda arvensis
 


Graspieper Anthus pratensisSpreeuwen Sturnus vulgaris


Koperwiek Turdus iliacus
Mus Passeridae


Spreeuw Sturnus vulgaris

17 opmerkingen:

 1. Greetings, Roos! I was immediately impressed by your wonderful header image. Your wildflowers are all gorgeous, and the Hares are charming. Why anyone would want to kill them I just cannot understand. A few years ago I could almost guarantee that a place I visit regularly would result in sightings of Hares, Grey Partridge, sometimes a Fox - but now all this wonderful wildlife has gone because of a few people with guns or with dogs - such a sad situation.

  Your bird images are also delightful, and I particularly like those of the Redwing and the Starlings (whose irridescent plumage you have captured brilliantly.

  I am so sorry to hear of the continuing problems with the supply and use of Covid vaccinations in Belgium (and in many other places in the EU). I hope that all these problems can be resolved soon. In the meantime, continue to take great care and stay safe. With my very best wishes - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Roos,
  Mooie serie foto's laat je zien, echt geweldig.
  Foto 3, 6, 8 en 26 zijn mijn favoriet.
  Wij wachten ook nog steeds op de vaccinatie, het duurt echt veel te lang vind ik.
  Nu moet je zo uitkijken dat je niet net op het allerlaast nog besmet gaat worden, ik kom niet in de winkels en visite ontvangen wij ook niet omdat ik in de hoogrisicogroep zit.
  Ik denk dat wij pas in mei aan de beurt zijn voor de vaccinatie.
  Ik wens je een hele mooie zondag, ik heb genoten van je blog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Roos
  solche Menschen gibt es nicht nur bei euch, hier sind sie genau so rücksichtslos, aber trotzdem ist es perfekter Post gewordem, die Hasen sind sehr süss, hier sind sie noch nicht so Aktiv..
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 4. It is a sad reflection of our values that in 2021 we still needlessly hunt other creatures. It is pure blood lust not the need for food and it is a shameful practice. Spring is on the way here too, Roos, although a return to cold temperatures is in the forecast for the coming week. I am sorry to hear that there are so many issues with vaccine distribution and I hope they will get resolved soon. Miriam and I had our first shot a week ago - Moderna was the vaccine we received, but our second shot will not take place for four months. Take care, stay safe, enjoy nature, be well. Hugs from Ontario. David

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Roos.

  Prachtig de Bloemen en de Vogels.
  De Hazen vind ik super.

  Super mooie foto's heb je gemaakt.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie lenteblog, met de bosanemoontjes, die mogen niet ontbeken natuurlijk. Maar ook de tjiftjaf, een echte lente bode, de interactie tussen de hazen, de sleedoorn met de mooie bloesem. Het klein hoefblad.... je hebt weer zoveel moois gezien, de lente is het seizoen om naar buiten te gaan, we komen tijd tekort.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie lente blog Roos, de kneu heb ik nu nog niet gezien, de tjiftjaf afgelopen week, helaas geen foto kunnen maken. Fotos van de hazen zijn prachtig, vooral nummer 1 en 5. Fijne zondag. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Roos,
  Je laat al heel wat lentebeelden zien. Het zal binnenkort snel meer worden nu de temperaturen omhoog gaan. Ik heb geen idee of er in het westen minder hazen zijn. Ik zie ze gelukkig regelmatig. Wat vaccinaties betreft heb ik een volgens mij reële verwachting: ik reken erop dat ik voor 1 juli gevaccineerd ben. Het tempo is lager dan ik gehoopt had. Achter de schermen zal wel weer veel gebeuren waar wij geen weet van hebben.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Roos,

  Lekker uitgebreid blog weer. Prachtige opnames van die bosanemonen. Mooie serie ook van de hazen vooral nr. 14 met die actie springt er echt uit. Ja, jammer dat er nog steeds wild afgeschoten wordt. Die situatie in Deurne, hier slechts 10 km. vandaan is schrijnend, een voortdurende strijd tussen natuurbeschermers en een oude garde jagers die het als een oud verworven recht beschouwd om voor hun plezier te kunnen jagen onder het mom van natuurbeheer, terwijl er in diezelfde natuur nog nauwelijks wild te bekennen is. Laten we hopen dat de natuurlobby uiteindelijk wint.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Precioso reportaje primaveral, me han gustado mucho todas las fotos y en especial las de las liebres luchando, es genial. Enhorabuena Roos y gracias por compartir, un fuerte abrazo desde el norte de España.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit zijn van die series daar word je heerlijk vrolijk van.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tja het is rammeltijd, dus de kans dat je ze met z'n 2en ziet is groter dan anders. Het aantal is helaas schrikbarend aan het terugvallen en dat geldt voor zoveel andere diersoorten.. En waarom? Het is de eeuw van ikke-ikke-ikke en de rest die kan wat mij betreft ...... Je hebt je ogen goed de kost gegeven Roos. Mooie voorjaarsserie.
  Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb altijd de grootste problemen om een antwoord of reactie te plaatsen , dus dan doe je het niet meer , Google maakt het extra moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hello Roos,
  we call ourselves a civilized people and then hunt these poor creatures it makes you despair.
  Your images have caught Spring in all its glory, such a wonderful time of year, the having caught the Hares boxing and some superb Starling images.
  Its so disappointing your shortage of vaccine, it appears to be a major EU catastrophe so many bosses and nothing happening.
  You stay safe through your current lockdown.
  John

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een prachtige lente serie heb je hier Roos.
  Zoveel soorten heb je weer voor de lens gehad, kan niet kiezen welke of wat het mooiste is.
  Gewoon: alles ;-))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Roos,
  werkelijk een prachtige serie waar voor mij de bloemen, de haasjes en de vliegende Leeuwerik er vr bovenuit springen. Het is echt nog hel koud maar vanaf volgende week komt er beter weer aan.
  ik kreeg vandaag een oproep voor een prik voor komende zaterdag (10 april) echter wel met het AstraZeneca en daar heb ik echt mijn bedenkingen tegen.
  Groetje,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen