donderdag 17 juni 2021

Opgelucht ...

 

Het waren spannende weken in de aanloop naar de ingreep met plaatsing van stents bij mijn man afgelopen dinsdag. Meestal is zo'n ingreep snel gedaan maar de omstandigheden die zich hier voordeden hadden veel specialisatie nodig. Zonder verder in details te treden waren de resultaten verbluffend en waren de specialisten meer dan tevreden. Het fantastisch team en verplegend personeel van het St Jans ziekenhuis te Genk verdient een grote merci en dikke pluim. 

In deze weken ben ik om de zinnen te verzetten er toch op uit geweest en heb veel foto's kunnen maken. Het maken van een blog was weer een andere zaak. Ik kon mij er niet toe zetten. Het wordt dus kiezen uit de vele foto's en denk dat het er toch teveel zullen worden. Het zij zo. 

Slechtvalk te Echt, het jong vliegt inmiddels rond de kerk en door alle aandacht die het kreeg is het een pracht dame geworden. 

Peregrine Falcon De huiszwaluwen bij boer Jan zijn ook weer volop aanwezig en druk met hun nestjes. 

Huiszwaluw Delichon urbicum
De ooievaars hebben drie jongen die ook al aardig groeien. De locatie van het nest naast een beek, weilanden en een natuurgebied levert voldoende voedsel op.  Goede hoop dat alle drie het nest over een paar weken zullen verlaten. Later bij de Kettingdijk zag ik nog een ander koppel ooievaars aan het foerageren. 

Ooievaar Ciconia ciconiaLibellen, juffers en vlinders, het is inmiddels ook weer libellentijd en heb al diverse exemplaren kunnen vastleggen. Toch maak ik mij zorgen voor wat betreft vlinders. De papavers en wilde bloemen, dan wel wild of ingezaaid zouden nu toch bevolkt moeten worden door vlinders. Helaas geen vlinder te zien. Ook op plekken waar ze normaal met tientallen waar te nemen zijn. Ik hoop dat het nog gaat goed komen.

Glazenmaker Aeshnidae Platbuik Libellula depressa
Weidebeekjuffer Calopteryx splendens  female 


Male 


Verder weer diverse kleine zangvogels gehoord en gezien. Nu ook druk met aanleveren van insecten voor hun jongen. Mooi om waar te nemen. 


De A-beek 


roodborsttapuit vrouwtje Saxicola rubicolaFitis?  Phylloscopus trochilus 
Distelvink Carduelis carduelis


Geelgors Emberiza citrinella


Zanglijster Trudus philomelos


Grasmus Curruca communis


Witte kwikstaart Motacilla alba


Spotvogel? Hippolais icterina 


Klaprozen papaver


Lupine Lupinus


Futen, met jongen en het mannetje wat een rivaal die te dichtbij kwam een lesje leerde waar de spetters van afvlogen. 

Fuut Podiceps cristatus


Ree, nu dat de boeren weer hun velden met gras maaien lees je in de krant dat er toch weer jonge reeën die zich in het hoge gras ophouden levend in de maaier terecht komen en zo aan een jammerlijk eind komen. Er zijn boeren die eerst hun veld laten scannen met drones om te zien of er jongen in het veld verscholen liggen en dan met behulp van vrijwilligers die op een speciale manier de jongen vastpakken met gras deze verplaatsen naar de rand van het veld waar de ouders ze weer terug kunnen vinden. Zo proberen ze deze jonge dieren die instinctief zich tegen de grond drukken om niet op te vallen, te redden. 

Ree juveniel Capreolus capreolus
In de Doort heb ik dan nog een boomkikker en een hagedis gefotografeerd.

Boomkikker Hyla savignyi  


Levendbarende hagedis Zootoca viviparaDat was het weer voor nu, bedankt voor al jullie reacties op mijn vorige blog en excuses voor het niet op jullie blogs reageren. Komt de komende tijd vast weer goed. 


39 opmerkingen:

 1. Hoi Roos
  wat een verbluffende foto's laat je hier zien wat gaaf,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Roos,
  Wel op pad geweest en heel veel mooie foto's opgespaard voor deze lange blog. Een feest om te bekijken, al die vogels. Schitterende foto's van de libellen ook!
  Zorg, spanning, bezorgdheid en opluchting.....fijn dat de operatie geslaagd was en je de afleiding kon vinden in je grote hobby!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Roos,
  Op de eerste plaats wat goed dat de operatie van je man zo goed is geslaagd, het geeft wat meer rust nu.
  Goed dat je in die dagen er toch uit bent gegaan dat verzet de zinnen een beetje, je hebt in ieder geval er een prachtig blog aan over gehouden.
  Heel goed dat sommige boeren hun weiland laten scannen om te kijken of er jonge reeën liggen.
  Ik heb genoten van je blog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hello Roos: First of all let me say that I am very happy to hear that everything went so well with your husband's surgery. The techniques that can be successfully employed these days are remarkable. As for the pictures, I will enjoy them all, but if I were absolutely compelled to have favourites I think the Peregrine Falcons would take the prize. Enjoy the weekend coming up. Hugs from your friend in Canada. Davidxo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you David. And indeed the techniques are amazing these days. :) Enjoy your weekend as well.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 5. Wow!!! Que fotos más maravillosas, las de los Podiceps cristatus son extraordinarias. Enhorabuena Roos, un abrazo desde el norte de España.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Roos,
  Allereerst: wat fijn dat alles bij jouw man goed is gegaan, dat is een hele opluchting voor jullie!
  Ondertussen had je toch wel een hoop gezien en gefotografeerd, de Slechtvalk ziet er inderdaad prachtig uit. Ook alle kleine vogeltjes zijn leuk om te zien, ik vind de Gelgors altijd zo mooi, helaas zie ik ze niet vaak. De determinatie van de Fitis en de Spotvogel lijken me prima trouwens.
  Wat een gave actiefoto's van de futen. Maar ook de foto van het gezinnetje vind ik heel mooi en aandoenlijk.
  Ik reageer ook niet altijd op blogs en heb ook niet altijd zin om er een te maken, ik vind ook dat zoiets vrijblijvend moet zijn want het is tenslotte hobby. Dus wat mij betreft, maak je er niet al te druk om.
  Fijn weekend,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Roos,
  Wat prettig dat de operatie naar wens wens is verlopen. Een grote zorg minder. Als ontspanning werkt de natuur intrekken voor jou natuurlijk prima. Je hebt indrukwekkend veel kunnen vastleggen. Dat betekent tegelijkertijd dat je niet allen veel gezien hebt hebt, maar ook dat je veel hebt kunnen vastleggen. Ook al weet je dat het vogels niet zo voorkomt, maar foto 46 zou zo maar een heftige liefdesscène kunnen zijn tussen de twee futen. De werkelijkheid is anders. Een lange reeks foto's, maar geen moment van verveling.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Roos.

  Fijn dat het geslaagd is bij je man en nu proberen weer langzaam wat op te knappen.
  Je hebt een prachtige serie foto's gemaakt.
  De Torenvalk prachtig, mooie vogels.
  De Roodborsttapuit is schitterend.
  Prachtig Fuut met de jongen.

  Prachtige foto's Roos.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Patricia en de torenvalk is een slechtvalk ;)

   Verwijderen
 9. Hallo Rose
  die Haubentaucher und die tollen Blüten sind schon sehenswert aber das Rehkitz ist zum dahinschmelzen , sehr schön
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hello Roos. I'm absolutely delighted to hear that your husband's heart operation went so well - it must have been a very great worry for you both and I hope that you are both now recovering well.

  Your photos shown here are all astoundingly beautiful, but my favourites are those of the dragonflies and damselflies - not because of the quality, but because of the subject matter!

  Take good care and stay safe - my very best wishes to you both - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Richard, Thank you for your reaction and comment on the photos. And your well wishes.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 11. Ja die onrust kan ik met zo goed voorstellen en wat fijn dat de plaatsing van de stents zo goed is verlopen. Op naar een spoedig en goed herstel. Maar wat fijn dat je in de tussentijd je afleiding kon vinden in de natuur en heel veel afleiding zo te zien, want wat ben je veel tegen gekomen en heb je veel kunnen fotograferen. Prachtig allemaal. Heel veel groeten, Toos.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Toos en ja een hoop foto's en dat is nog maar de helft. Komt wel in een ander blog aan de beurt.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 12. Hoi Roos, gelukkig is de operatie geslaagd bij je man . Mooie fotos. Is die ene geen paapje ? Ik ben laatst ook in jouw omgeving geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Caroline, leuk dat je in de buurt bent geweest.

   Verwijderen
 13. Hallo Roos,

  Op de eerste plaats, mooi dat de behandeling van je man goed gegaan is, gezondheid is toch het allerbelangrijkste. Je hebt in de regio weer een flinker serie geschoten met enkele uitschieters wat mij betreft en dan bedoel ik de glazenmaker, heel mooi in het zachte licht en de levensbarende hagedis ook prachtig tussen het onscherpe groen. Foto 38 is overigens geen spotvogel maar een fluiter.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel herkenbaar Marisa maar eerst van harte gefeliciteerd dat het allemaal zo goed is verlopen en dat hij weer snel de draad weer op kan pakken ,maar gelukkig kon jij gaaan fotograferen en heb je een pachtige serie neer weten te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Bas en ik denk dat je abuis bent qua naam. Marisa zo heet ik niet.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 15. Lieve zus , met de nieuwe camera zijn de foto's nog mooier! Bedankt voor het verwijzen naar mijn blog , nu moet ik nog uitvinden hoe ik mijn blog zo indeel als jij het gefaan hebt. Je Broer

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb genoten van je serie foto's Roos. Bijzonder dat jij altijd zo veel ziet. Ook naar die ooievaars moet ik toch eens naar op zoek, want ik begrijp dat dat hier vlakbij moet zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Spannende tijd ivm de gezondheid van je man. De natuur is dan idd. dé manier bij uitstek om de gedachten weer even op wat anders te richten. Gelukkig gaat alles weer goed. Veel beterschap gewenst en dat hij weer gauw de "ouwe" mag worden. Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo Roos, beterschap gewenst voor je man. gelukkig kan je toch nog je zinnen verzetten met fotografie. Een verhaal is niet altijd nodig als de beelden voor zich spreken. Spectaculair de vetende futen. Ik hou wel van actiefoto's. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Absolutely beautiful species, my favourites are the Lizard and the Great Crested Grebes and babies.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een prachtige serie foto's, Roos. Ik heb ervan genoten en geleerd. Sterkte voor jou en je man en een goed hertel gewenst. Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Kan mij voorstellen dat je opgelucht bent Roos, een spoedig herstel voor je man gewenst.
  Wat een pracht foto's, hier ga ik echt niet uit kiezen.
  Het zijn stuk voor stuk prachtige foto's.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Roos, your images here are stunning and so many of your subjects are old friends here in Canada. Different species, but the same genus with striking phenotypic similarity despite oceans between us. I am especially partial to your damselflies and dragonfly images and the grebe sequence is very beautiful. very best wishes - Mark

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Mark for your kind words and liking my images in this post.
   Also thank you for the more personal information and ofcourse I honour your request for not posting that.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 23. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hallo Roos,
  ik weet wat het is dus ik ben superblij dat je man er met alle risico's van dien (die er ook zijn) er weer volledig bovenop is. Ik kan me dan ook voorstellen dat je geen zin had in een blog maken (hier zit er nog een) en ja, dan loop je ineens super op achter.
  Wel lekker dat je er toch even op uit geweest bent om de zinnen te verzetten (en het hoofd even wat leger te maken).
  Een prachtige varia aan foto's en echt niet teveel hoor.
  Groeten,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen