dinsdag 10 mei 2022

Slechtvalken Peregrine falcon have been ringed ...

 

Vier weken oud zijn de jonge slechtvalkjes en al volop in de veren. Drie mannetjes zijn het dit keer. De foto's in de nestkast zijn door mijn contact Rene gemaakt.

Het was nog maar de vraag of het ringen ging lukken want door schrik zouden de valkjes zomaar de nestkast uit kunnen springen. Maar de ringer had een stuk karton mee genomen wat hij voor de opening kon zetten zodat alles veilig kon verlopen. Ook deze keer mocht ik er weer bij zijn en heb weer wat foto's kunnen maken. Twee valkjes hebben nog een extra vermelding in het notitieboekje gekregen. Een van een recent overleden man die ook zeer geïnteresseerd was in de slechtvalken en een valkje kreeg de naamsvermelding van mijn recent overleden zus. Ik was zeer geroerd hierdoor. Door het ophalen van de jongen raken de oudervogels redelijk overstuur en vliegen al roepend rond de toren om dan weer even op het rooster te landen waar ze tegen het karton aankijken. Maar na alle stress zijn ze dit weer snel vergeten als de jongen weer teruggeplaatst zijn in de nestkast. 

Bij mijn aankomst bij de kerk zag ik het mannetje nog aankomen vliegen met een prooi. Dus dat lukt weer prima. De jongen kon ik ook zien vanaf de grond want ze staan al zowat op het rooster en in de dakgoot. Toch zijn er kapers op de kust want mijn contact heeft in de middag nog gezien dat het mannetje gewikkeld was in schermutselingen met twee andere valken. Dit vond op grote hoogte plaats. Hij kan zich blijkbaar goed weren want later zat hij weer rustig op het kruis. Nu de jongen hun ringen hebben gaat het snel en breekt een periode aan dat ze gaan takken en snel gaan leren vliegen om de kunst van het prooi overdragen gaan leren. Ik blijf het volgen maar voor nu wat foto's die ik genomen heb van de jongen en de oudervogels.


















Het mannetje houdt de jongen goed in de gaten. 











Bedankt weer voor jullie reacties op mijn vorige blog. Ik hoop dat deze post jullie ook weer kan bekoren. 


39 opmerkingen:

  1. This is a wonderful success story, Roos, and it warms my heart. It is not so many years since Peregrine Falcons were teetering on the brink of extinction due to the insidious effects of organochlorine pesticides and when I see the way that we are now jeopardizing the future of pollinators with neonicitinoid pesticides, I am not sure we have learned our lesson - or ever will. I cannot even contemplate what is happening to the wildlife of Ukraine and the future of biodiversity there. Congratulations again on the future of these young masters of the sky. Best wishes, David

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hello David, thank you for your reaction. Indeed I am also afraid for all the wildlife in the Ukraine, and for that matter also in all other countries suffering from drought, and war. I hope sens will return to the human kind before it is to late. It is so frightening!
      Regards,
      Roos

      Verwijderen
  2. Hoi Roos.

    Dit is toch steeds een hele belevenis voor je.
    Wat is dit leuk dat je er toch weer bij kan zijn.
    Wat zien ze er leuk uit.
    Super vastgelegd.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Roos,

    Wat een prachtig iets dat jouw zuster Nora op deze manier ook herdacht wordt.
    Mooie reportage van mooie kinders. Voor jou nu dus ook een spannende tijd met al dat 'getak'; zal vast en zeker mooie foto's op gaan leveren jou kennende.

    Bedankt voor het delen.

    Lieve groet,
    Peet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Roos
    wat een mooie foto's en het lijkt me leuk om dat eens mee te maken,
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  5. How wonderful that one of these fabulous youngsters has been named in memory of your sister, Roos. I am sure it was a very emotional time for you when you heard of this. I sincerely hope that all these young Peregrines have a long and healthy life in these difficult times.

    Thank you for sharing this very uplifting story with us. With my very best wishes - stay safe - - - Richard

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat is wel heel gaaf om daar bij te mogen zijn en foto,s ervan te mogen maken.fantastisch Roos.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat ontzettend mooi! Prachtige foto’s. En wat een eerbetoon: vernoemd naar je zus 👌🏼 Mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel lieve Karen, Vernoemd naar mijn zus en jouw moeder xxx

      Verwijderen
  8. Hallo Roos
    bei so einem tollen Moment dabei zu sein macht sicherlich grossen Spaß, deine Bilder sind sehr schön
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lieve Zus, wat een bijzondere serie foto’s en wat een belevenis het ringen en vernoemen naar onze zus Nora. Fijn toch zo,n zus te hebben die zo,n reportage maakt en waar velen ook van genieten. Liefs je broer Peter 😘

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Roos. Echt geweldig dat je weer bij het ringen mocht zijn en deze mooie jongen van dichtbij kon zien. Wat een koppies! En dan een naar je zus Nora vernoemd, zo mooi. Groetjes, Toos.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Fijn dat je weer bij het ringen aanwezig mocht zijn en wat een schitterende foto's heb je gemaakt Roos. Ontroerend dat je zus op deze manier herdacht wordt, heel mooi!
    Groetjes, Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Roos,
    Wat leuk dat je weer bij het ringen van de vogels mocht zijn het lijkt mij echt een hele belevenis.
    Echt heel leuk en emotioneel dat je zus is vernoemd.
    De foto's zijn weer prachtig vind ik.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dag Roos,
    Het is toch een unieke ervaring dat je bij het ringen mag kijken. Je kan zo de vogels geweldig goed bekijken, menigeen zal jaloers op je zijn. Bovendien kan je de slechtvalken ook buiten heel goed volgen en fotograferen. Het levert je zo een prachtige serie van deze roofvogels op.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bardzo fascynują mnie sokoły. Cieszę się, że chroni się je i bada, jednocześnie pozwalając na swobodne życie. W końcu są naszymi sprzymierzeńcami!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thank you Ludmilla for your reaction on this post and the two previous post.
      Roos

      Verwijderen
  15. Hoi Roos,

    Lijkt me prachtig om dit eens mee te maken dat ringen van de slechtvalken. Kan me voorstellen dat je wat geëmotioneerd was toen je hoorde dat een van de valken naar je overleden zus genoemd werd. Mooie beelden weer van het wel en wee van deze valken.

    Groetjes,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Roos,je hebt er weer een hele mooie serie van gemaakt,het is toch geweldig dat je erbij mocht zijn om deze slechtvalkjes te fotograferen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Jo, dank voor je reactie op deze post.
      Groeten, Roos

      Verwijderen
  17. Absolutely beautiful the Peregrine Falcons, and the chick, beautiful Roos.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Prachtige fotos. Mooi dat 1 van de valken naar je zus is vernoemd. Wat leuk dat je bij het ringen van de vogels mocht zijn. De slechtvalk heb ik nog nooit gezien in de natuur, alleen in een wildpark. Hier in Zeeland zijn er ook maar daar zitten ze erg hoog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie Caroline. Ook deze slechtvalken zitten erg hoog. Hun nestkast is op het dak van de kerktoren. zo'n 80 meter hoog.

      Verwijderen
  19. Es fantástico saber que esta pareja de halcones sigue criando en ese lugar año tras año, es una buena noticia. Roos enhorabuena por las fotos, son maravillosas. Un fuerte abrazo desde el norte de España.

    BeantwoordenVerwijderen