Ruim twee weken genoten samen met vrienden, van een heerlijke vakantie in Frankrijk, Normandiƫ en Bretagne. Hoogtepunt was de boottrip naar het vogelreservaat de 7 eilanden. https://www.armor-navigation.com/larchipel-7-iles/
Op een van de eilanden broeden duizenden en duizenden Jan-van-genten. Het eiland is dan ook wit van de vogels en van hun uitwerpselen. Naast deze soort zie je ook kuifaalscholvers, diverse alkensoorten en meeuwen. Ook scholeksters komen hier voor en ja geloofd het of niet ook slechtvalken. Ook papegaaiduikers broeden op deze eilanden. Helaas heb ik zegge en schrijven een vogel van deze soort kunnen fotograferen terwijl hij samen met alken en zeekoeten in het water dobberde. Op een ander eiland, terwijl wij op de boot bleven toen de rest van de mensen van boord gingen voor een wandeling, hoopten we op nog andere waarnemingen. Op dat eiland broeden blijkbaar geen vogels dus kon dat. Wij bleven aan boord om te zien of we nog vogels konden ontdekken die eventueel langs kwamen vliegen, zoals een groepje scholeksters. Onze vriend ontdekte verder vier slechtvalken waarvan twee juveniels op een afgelegen stuk van een kleiner eilandje. Je kon ze ook goed horen! Het weer werkte ook goed mee zoals te zien op de foto's. Verder in deze vakantie hebben we genoten van spijs en drank, natuur, architectuur en cultuur. Maar dit is voor een volgend blog. Maar in dit blog nu de vogels van de 7-eilanden.
Om meer details te zien klik op de foto en je kunt, door op de vergrote foto te klikken, door het 'filmpje' lopen.
In Perros-Guirec gaan we aan boord, om de 7 eilanden te bekijken.
Zicht vanaf de boot op het eiland wat wit ziet van de vele vogels en hun uitwerpselen.
Jan-van-gent Morus bassanus
Zo heb je dus zicht op een jan-van-gent die langszij vliegt en een mooi beeld oplevert. De vogels hebben een prachtige lichtblauwe gekleurde snavel en is geaccentueerd door fijn zwarte lijnen. De ogen zijn ook licht gekleurd en ook mooi belijnt. De kop en nek zijn zacht geel getint. Het verenkleed is verder wit met zwarte veren aan de handen. Een prachtige gestroomlijnd lichaam om recht naar beneden te kunnen duiken om vis te vangen.
Op deze bovenstaande en onderstaande zijn juveniels te zien. Grote pluizenbollen met zwarte snavels.
De nesten worden met behulp van zeewier opgebouwd. Helaas zie je bij veel nesten een groene waas van draden van visnetten. Nu men er zorg voor draagt dat er minder afval in zee terecht komt en dus ook visnetten, worden de nesten weer met zeewier bekleed. Helaas blijf je in de lagen daaronder het groen zien van de visnetten wat dus niet vergaat. Menig vogel is daar in verstrikt geraakt en hierdoor aan een vroegtijdig einde gekomen.
Onze gastheer van de B&B waar wij verbleven wist ons het volgende te vertellen; In de jaren dat alleen de upper class zich reisjes kon permitteren was het een tijdverdrijf om bijvoorbeeld vanuit Parijs met de trein naar de kust te rijden. Daar stapte men dan op een boot en bij inscheping kreeg men een geweer in de hand gestopt om een dagje fijn vogels te gaan schieten. De aantallen vogels die hierdoor, in het broedseizoen, het loodje hebben gelegd is niet voor te stellen. Gelukkig is het hele gebied vandaag de dag beschermd en mag geen mens meer op dit eiland komen. Behalve voor onderzoekers is er een uitzondering.
Een zilvermeeuw vloog naast de boot mee.
Scholeksters kwamen luid roepend overgevlogen om op het eiland te gaan foerageren.
Scholekster Haenatopus ostralegus
De door onze vriend ontdekte slechtvalken familie. Zoek de slechtvalken.
Slechtvalk Peregrines falcon
Kuifaalscholvers en een gewone alk.
Gewone alk Alca torda en kuifaalscholver Phalacrocorax aristotelis
Twee jongen worden gevoerd
kuifaalscholver en gewone alk(en).
En ja waar ik zo op gehoopt had een papegaaiduiker. Helaas maar een exemplaar. Misschien waren er meer maar die hebben we niet gezien. Ik zal voor deze soort naar Engeland moeten.
Papegaaiduiker, Puffin Fratercula artica
Zeekoet Uria aalge
Alken met zeekoet