maandag 27 juni 2022

France, Bretagne, Larchipel-7-iles ...

 

Ruim twee weken genoten samen met vrienden, van een heerlijke vakantie in Frankrijk, Normandië en Bretagne. Hoogtepunt was de boottrip naar het vogelreservaat de 7 eilanden.  https://www.armor-navigation.com/larchipel-7-iles/ 

Op een van de eilanden broeden duizenden en duizenden Jan-van-genten. Het eiland is dan ook wit van de vogels en van hun uitwerpselen. Naast deze soort zie je ook kuifaalscholvers, diverse alkensoorten en meeuwen. Ook scholeksters komen hier voor en ja geloofd het of niet ook slechtvalken. Ook papegaaiduikers broeden op deze eilanden. Helaas heb ik zegge en schrijven een vogel van deze soort kunnen fotograferen terwijl hij samen met alken en zeekoeten in het water dobberde. Op een ander eiland, terwijl wij op de boot bleven toen de rest van de mensen van boord gingen voor een wandeling, hoopten we op nog andere waarnemingen. Op dat eiland broeden blijkbaar geen vogels dus kon dat. Wij bleven aan boord om te zien of we nog vogels konden ontdekken die eventueel langs kwamen vliegen, zoals een groepje scholeksters. Onze vriend ontdekte verder vier slechtvalken waarvan twee juveniels op een afgelegen stuk van een kleiner eilandje. Je kon ze ook goed horen! Het weer werkte ook goed mee zoals te zien op de foto's. Verder in deze vakantie hebben we  genoten van spijs en drank, natuur, architectuur en cultuur. Maar dit is voor een volgend blog. Maar in dit blog nu de vogels van de 7-eilanden.

Om meer details te zien klik op de foto en je kunt, door op de vergrote foto te klikken, door het 'filmpje' lopen.


In Perros-Guirec gaan we aan boord, om de 7 eilanden te bekijken. 
Zicht vanaf de boot op het eiland wat wit ziet van de vele vogels en hun uitwerpselen.

Jan-van-gent Morus bassanus


Zo heb je dus zicht op een jan-van-gent die langszij vliegt en een mooi beeld oplevert. De vogels hebben een prachtige lichtblauwe gekleurde snavel en is geaccentueerd door fijn zwarte lijnen. De ogen zijn ook licht gekleurd en ook mooi belijnt. De kop en nek zijn zacht geel getint. Het verenkleed is verder wit met zwarte veren aan de handen. Een prachtige gestroomlijnd lichaam om recht naar beneden te kunnen duiken om vis te vangen. 


Op deze bovenstaande en onderstaande zijn juveniels te zien. Grote pluizenbollen met zwarte snavels. 


De nesten worden met behulp van zeewier opgebouwd. Helaas zie je bij veel nesten een groene waas van draden van visnetten. Nu men er zorg voor draagt dat er minder afval in zee terecht komt en dus ook visnetten, worden de nesten weer met zeewier bekleed. Helaas blijf je in de lagen daaronder het groen zien van de visnetten wat dus niet vergaat. Menig vogel is daar in verstrikt geraakt en hierdoor aan een vroegtijdig einde gekomen. Onze gastheer van de B&B waar wij verbleven wist ons het volgende te vertellen; In de jaren dat alleen de upper class zich reisjes kon permitteren was het een tijdverdrijf om bijvoorbeeld vanuit Parijs met de trein naar de kust te rijden. Daar stapte men dan op een boot en bij inscheping kreeg men een geweer in de hand gestopt om een dagje fijn vogels te gaan schieten. De aantallen vogels die hierdoor, in het broedseizoen, het loodje hebben gelegd is niet voor te stellen. Gelukkig is het hele gebied vandaag de dag beschermd en mag geen mens meer op dit eiland komen. Behalve voor onderzoekers is er een uitzondering. 
Een zilvermeeuw vloog naast de boot mee. 


Scholeksters kwamen luid roepend overgevlogen om op het eiland te gaan foerageren. 

Scholekster Haenatopus ostralegus

De door onze vriend ontdekte slechtvalken familie. Zoek de slechtvalken.
Slechtvalk Peregrines falcon

Kuifaalscholvers en een gewone alk. 
Gewone alk Alca torda en kuifaalscholver Phalacrocorax aristotelis
Twee jongen worden gevoerd 


kuifaalscholver en gewone alk(en).En ja waar ik zo op gehoopt had een papegaaiduiker. Helaas maar een exemplaar. Misschien waren er meer maar die hebben we niet gezien. Ik zal voor deze soort naar Engeland moeten.

Papegaaiduiker, Puffin Fratercula artica Zeekoet Uria aalgeAlken met zeekoet 44 opmerkingen:

 1. Lieve zus , dat was even heerlijk genieten van thee met koek en jouw nieuwe blog publicatie.waanzinnig mooie foto,s ,vooral de Jan van Genten boven het water evenals de Alken en Papagaaiduiker. Wel ontzettend sneu zo,n Papagaaiduiker helemaal alleen daar:Over 1,5 week mijn publicatie met heel veel vogels die we zagen op onze reis , Duitsland,Zweden en Denemarken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel lieve broer. Ben benieuwd waar jij allemaal mee gaat komen.

   Verwijderen
 2. Prachtig om te zien Roos.
  Een heel mooi blog met prachtige vogelsoorten.
  De Jan van Genten springen er voor mij uit.
  Doet mij denken aan New Zeeland, daar het ik wel eens een kolonie Jan van Genten gefotografeerd.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Tinie dat is een hele bijzondere ervaring. Dank voor je reactie.
   Roos

   Verwijderen
 3. Wat is dit mooi Roos om dit met vrienden te kunnen doen wat een belevenis dit is al heel mooi maar ik denk dat als je daar bent en het geluid er bij hebt het een ultieme beleving is, geweldig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie anoniem. Ik heb een tweede reactie maar verwijderd. Was denk ik dubbelop.

   Verwijderen
 4. Stunning Gannets, and the Razorbill, pure photos Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Bob for your reaction. And for your information it is a Shag not a Razorbill.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
  2. Hello Bob, sorry for correcting you but you were right as Richard pointed out to me.

   Verwijderen
 5. Dat is heel zeker een trip geweest naar je hart. Prachtige foto's.Em wat een ontelbaat aantal Jan van Genten zijn dat. Helaas heb ik je slechtvalken op de foto niet kunnen ontdekken. Nog bedankt voor je reactie op de post over de Kwegt. Helaas is die niet onder de betreffende blog te zien en ik krijg ook geen mededeling meer via de mail. Dus ik moet inloggen en kijken bij het overzicht van de reacties. Vreemd dat dat niet gaat. Tinie reageerde vandaag ook en die staat er wle bij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Gerard, vreemd dat mijn reactie niet te zien was. Maar bij de tweede poging is dat toch gelukt. Dank weer voor je reactie op deze post.De slechtvalken zijn ook moeilijk te zien maar staan er echt op. Een zit bovenop de rots. De twee juveniels ergens rechts in het midden en de andere oudervogel rechts onderaan. Vergis je niet in de gigantische groote van de rotsblokken.
   Roos

   Verwijderen
 6. Hoi Roos,
  Wat heb jij genoten op deze reis dat kan ik echt zien aan de foto's.
  Zo gaaf de Jan van Gent vliegend op foto 3,ook de Alk op foto 37, 39 en 41 vind ik super om te zien.
  En als laatste de papegaaiduiker gelukkig dat je die ook nog zag, de laatste foto is echt super.
  Kortom ik heb genoten van je blog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie Irma. Ja het was zeker genieten.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 7. Hoi Roos.

  Wat super dat je lekker dit kon doen.
  Wat heb je veel moois gezien.
  Prachtig die Jan van Genten dat zijn echt mooie vogels
  En die Kuifaalscholver wat een leuke.
  En de Papegaaiduiker is echt de topper.

  Super.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hi Roos. What a wonderful boat trip that was! You have managed to get some beautiful photos too.

  Did you see any evidence of problems with bird flu on the trip? Bird colonies on the coast in UK are suffering dreadfully, with huge numbers of adults and youngsters dying. There is concern that some species will suddenly become critically endangered.

  I hope that you do not mind me pointing out that Bob Bushell correctly identified Razorbill as featuring in your photos. That is the English name for the bird in your header images and the birds in the images before the Puffin images.

  Best wishes - stay safe - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Richard, luckily we did not see anny dead bird due to the bird flu. We did hear about it and my brother who is in Denmark did find dead birds on the beach. Also I follow Springwatch and they did mention this huge problem as well. it is terrible and there is still no sollution to the problem. It is hart braking to see the birds suffer so much. Thank you for telling me I was mistaken with the name of the Razorbill. Here a Razorbill is an other sort of bird.
   Warm regards,
   Roos

   Verwijderen
 9. Superb coverage, Roos. Reminds me of our recent visit to the east coast of Canada, but we did not have the immense bird colonies that you had. I wish I had been there with you! Gros bisous de ton ami canadien! David

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you David, It was indeed a trip with lots of goosebums the time we spend watching these birds. How great it would have been to see all the birds years back when humans were not there in great numbers and without plastic. Et merci mon ami de votre bisous ;)
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 10. Wat mooi Roos, je zeevogels en zoveel. Ik hoop dat ook ooit in mijn leven te zien. Hopelijk breekt daar ook niet de vogelgriep uit. Je hebt toch in ieder geval een papegaaiduiker mooi kunnen fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Caroline. Ik hoop voor je dat het je gaat lukken dit ook te zien. Het is zeker de moeite waard.
   Roos

   Verwijderen
 11. Hallo Roos,
  Zo te zien aan je foto`s heb je genoten van je trip.
  De Jan van Genten zijn super mooie vogels en die heb je mooi in beeld gebracht.
  ik heb erg genoten van je foto`s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reatie Kitty. Leuk te lezen dat je genoten hebt van de foto's.
   Roos

   Verwijderen
 12. Geweldige serie weer Roos ,ik heb heerlijk genoten van je mooie foto's , en je verslag .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Anoniem, jammer dat ik niet weet wie deze reactie heeft geschreven, maar leuk dat je genoten hebt van de foto;s.

   Verwijderen
 13. Hoi Roos
  wat een heerlijke foto serie is dit,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi Roos, kan me voorstellen dat jij genoten hebt 😍

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ha Roos,

  Prachtige reportage! Glasheldere foto's van prachtige dieren. Ik vond de achtergrondinfo (visnetten, jacht) heel goed. Dank je wel voor het delen.

  Warme groet,
  Peet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Petra, dank voor je reactie en dat je de foto's mooi vindt.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 16. Schitterende foto’s Tante Roos 👌🏼 Wat zal je genoten hebben. Karen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Karen, genoten hebben we inderdaad. Een aanrader!
   Groetjes Roos, xxx

   Verwijderen
 17. Hallo Roos, een geweldig mooi Blog. Vogeleilanden bezoeken is het mooiste wat er is. Prachtige opnamen van heel bijzondere vogelsoorten. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Ben, je spreekt uit ervaring zo te lezen. Het was ook geweldig.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 18. Dag Roos,
  Ik kan mij goed voorstellen dat je van deze reis genoten hebt. Prachtig weer, maar vooral indrukwekkende aantallen vogels die je in Nederland zelden ziet. Zo veel Jan van Genten en dan in zulke enorme aantallen moet heel bijzonder zijn geweest. Kuifaalscholvers, alken, zeekoeten en zelfs een papegaaiduiker is daar bovenop toch een geweldige oogst.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo Roos
  für jeden Tier und Naturliebhaber war dieser Bericht ein Genuss, ich bin begeistert
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Roos,

  Fijn zo'n tochtje of vakantie naar een gebied in het buitenland. Je ziet er dan ook eens vogels die je hier niet zo gauw zult zien. Mooie serie over de Jan van genten, het zijn prachtige vogels, ik heb ze nog nooit live gezien evenmin als de alken, ik zal er toch een keertje voor naar het buitenland moeten. De papegaaiduiker is ook al zo'n soort, prachtige vogel, ook die staat nog op mijn wensenlijstje. Mooie vakantie hadden jullie daar zo te zien.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Ad en het is echt de moeite waard. Een constant kippenvel gevoel bij het zien van zoveel vogels. Ik zeg doen!
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 21. Hallo Roos,
  Wat een fantastische vakantie hebben jullie gehad!! ( Ik moet uiteraard deel 2 nog bekijken!)
  Wat een luxe zoveel prachtige Jan-van-Genten te zien!! Maar ook de aalscholvers, kuifaalscholvers, alken en natuurlijk de papegaaiduiker!!!!! Zo dan,, wat geweldig!
  Prachtige foto's!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat gaaf die Jan van Genten, ik wist niet dat ze daar ook voorkwamen. En de papagaaiduikers, ook al zo'n leuke vogel. Mooie serie. Moest je de jan-van-Genten vanaf de boot fotograferen? dan mag je hopen dat het niet waait.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen