woensdag 1 juni 2022

Hommeles ... troubles ... bij de slechtvalken

 

Dat het zoveel jaren goed is gegaan met het koppeltje slechtvalken in Echt mag bijzonder genoemd worden. Maar nu is het ook mis op deze locatie.

Het mannetje is al een tijdje geblesseerd aan zijn poot wat hem verhinderd prooi te slaan en uiteindelijk ook zijn territorium goed te verdedigen. Hoe hij geblesseerd is geraakt blijft gissen. Kan in een gevecht zijn geweest of anders. Het vrouwtje moet hierdoor dus alleen op jacht en komt dan soms terug met prooi of zoals in mijn vorige blog beschreven met een dicht bij huis geslagen kauwtje. Het zorgen voor voedsel, het grootbrengen van de jongen, het bijbrengen aan de jongen hoe prooi te vangen, alles moet zij nu doen. Met dat hele broedseizoen en nu een dubbele taak vraagt veel van een vogel. En het is of de duivel er mee speelt, een vreemd koppel slechtvalken is al een paar dagen gesignaleerd maar laten nu prominent van zich horen en zien. Doordat de plek verdedigd moet worden krijgen de jongen minder aandacht en is er geen tijd om met ze op jacht te gaan om de kennis bij te brengen van hoe een prooi te slaan. Gisteren was ik dus weer ter plekke om te zien hoe de situatie is. Het lokale mannetje heb ik niet kunnen ontdekken. Schermutselingen tussen het vrouwtje en de vreemde vrouw is waargenomen. Het vreemde vrouwtje zit ook op prominente plekken waar normaal het lokale vrouwtje zit. Zoals op het rooster, of op het kruis. De jongen hebben gisteren dus geen prooi gekregen en een van de jongen had een stuk vleugel gevonden waar het nog wat eetbaars van af probeerde te halen. Ik heb diverse foto's kunnen maken van de indringers en van de jongen. Ik zag er maar twee. Mijn contact zag gisteravond het nieuwe vrouwtje nog steeds op het rooster zitten en maar een jong. De jongen zijn nog te jong om zelf prooi te slaan en er is dus zorg hoe dit verder gaat aflopen. De jongen worden voorlopig met rust gelaten door het nieuwe koppel wat nu prominent op de toren zit. 

Hierbij weer wat foto's.
Dit is het invasieve koppel. Bovenop is het mannetje. Daaronder het vrouwtje.


Het mannetje met ring letters AAP.Het nieuwe koppel in vlucht. 


Hier het invasieve vrouwtje wat prominent nu bij de nestkast aanwezig is. 
Het invasieve mannetje in vlucht. 
25 opmerkingen:

 1. Hoi Roos,
  Dit is echt heel sneu om te lezen dat het met het mannetje niet zo goed gaat.
  De indringers voelen dat kennelijk aan want anders zouden ze de plek niet innemen.
  Ik vind het echt heel jammer dat het zo afloopt, dat de jongen nu zelf geen prooien kunnen vangen en dat moeder alles moet doen.
  Je hebt er wel weer prachtige foto's van gemaakt vind ik.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zijn prachtige foto's, maar het is natuurlijk een triest verhaal. Iets wat mij doet denken aan de ooievaars bij mij in de buurt. Mannetje niet meer thuis gekomen, vrouwtje kan niet op jacht en een indringer. Ik ben benieuwd of de jongen het gaan redden bij jouw slechtvalken. Het zal moeilijk worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. When a bird loses its mate, it often happens that a replacement is found quickly and one can only hope that this happens here. That assumes of course that there is an unmated male available.it is a concern to be sure if the female is prevented from hunting.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Indeed that happens David, but in this case also a strange female beside a strange male is now occupying the tower. The young have to follow the parents to the place where the parent always go hunting with the young to get food. It is a dilemma for the little ones because they do not understand yet that they will not be fed by the new couple.

   Verwijderen
 4. Zo is het leven Roos. De sterkste verdringt de zwakkere.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oei dat ziet er niet goed uit voor het oudere koppel ik denk dat ze de strijd aan het verliezen zijn ik hou mijn hart vast voor de jongen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Roos.

  Wat jammer is dit. deze hadden zo'n mooi plekje al jaren.
  Dan nu verstoring heel jammer.
  Foto's zijn erg mooi, maar toch jammer dat het nu zo loopt.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. It is a very sad situation that you are reporting here, Roos, but such is nature ! The survival of the fittest is something that is happening daily everywhere on the planet. If the original female does not find a male to help her defend the territory, the newcomers will probably take over, and the future of this location as a successful breeding ground for the species will continue. You will still have Peregrines to observe and photograph. Do not despair.

  Best wishes - stay safe - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Richard, I do not despair but I do worry. But the young and their mother are in the near vicinity. I saw two of the young and possibly their mother. The male I have not seen. For the juveniel my contact left a dove and he saw it was eaten by the juveniel because his crob was full. I will be going away for a few days but my contact will keep me up to date.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 8. Hallo Roos, jammer van de verstoring, maar ja dat is nu eenmaal de natuur zelf... Prachtige beelden weer. Echt een buitenkans om deze bijzondere vogels van zo nabij te volgen. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Excellent Peregrine Falcons images Roos. I am upset the injured leg.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige foto's weer Roos. De dierenwereld is hard; het recht van de sterkste. Als er één verzwakt, profiteert de ander. Hoe vervelend ook, dat moeten we niet proberen te veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Roos
  wat sneu is dit het blijven mooie foto's om te zien,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Roos,

  Triest hoe het af dreigt te lopen met dit slechtvalk gezinnetje. Maar dat is de natuur en zo gaat het nou eenmaal in de dierenwereld en dus ook in de vogelwereld. Jij hebt in elk geval nog de mooie foto's van deze familie en wie weet wat dit allemaal weer aan nieuwe spectaculaire beelden gaat opleveren al zou je natuurlijk willen dat het met dit koppel en de jongen goed was afgelopen.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dag Roos,
  Je zit wel met je neus bovenop het wel en wee van dit slechtvalken gezin. Natuurlijk is het pijnlijk als het slecht af loopt maar het laat de kwetsbaarheid van zo'n gezinnetje wel zien. Dat er andere slechtvalken klaar zijn om ze verjagen en de plek over te nemen is aan de andere kant ook weer een positief teken naar de toekomst. Een nieuw gezin is uiteraard welkom, maar ik kan mij goed voorstellen dat je hierbij een dubbel gevoel zult hebben omdat vertrouwde valken dreigen te verdwijnen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Roos,
  wie wird die tragische Geschichte ausgehen, bleib dran und zeig uns bald Neuigkeiten wie es ausgegangen ist, ich hoffe alles wird sich zum guten wenden
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Roos, Indrukwekkende foto's vooral de eerste negen. Maar het hele verhaal is erg spannend. De indringers die op kun kans wachten en vast gaan pakken ook... Je houdt ons vast op de hoogte hoe het verder gaat ?
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Jak miło , że mogę je oglądać na twoich zdjęciach!

  BeantwoordenVerwijderen