zondag 29 september 2024

Observations in September ...

Veel dagen in september heb ik niet kunnen fotograferen of er op uit te trekken. Ik was ziek en uiteindelijk bleek dat ik een longontsteking had. Dagen ervoor was ik al niet in orde en hoestte veel. Later kreeg ik dus ook koorts voor zo'n 4 a 5 dagen. In de middag van de 5e dag brak de koorts. Toch maar weer even langs de dokter voor een tweede keer. Nu bleek dus dat het een longontsteking was die nog niet helemaal over was maar de goede kant op ging. Medicatie niet nodig. Toch was ik nog niet helemaal hersteld bleek een week later weer twee dagen koorts, maag en darmen van streek. Maar nu hoop ik toch op de goede weg te zijn. Het maken van een blog daar had ik geen puf voor maar nu begint de zin weer terug te komen. 

Visarend Pandion haliaetus 

Ik heb wel mooie foto's kunnen maken op de dagen dat ik er wel op uit trok. De visarend van dichtbij, een kiekendief rustend op een tak wat niet evident is. Het ijsvogeltje wat zich van dichtbij liet fotograferen en spreeuwen die net als vorig jaar weer aan het verzamelen zijn op dezelfde locatie als toen.

Verder het verdrietige nieuws dat Richard Pegler  op 28 augustus j.l. is overleden. Voor hem een laatste groet met een foto van een boomkikker in memoriam.  Rest in peace Richard. >>  Blog van Richard Pegler


Op 12 september zag ik van zeer dichtbij de visarend en de kiekendief. Een jonge havik zat ver weg in de boom. Verder zonnebloemen te kust en te keur. 

Visarend Pandion haliaetus 












Havik (juveniel) Accipiter gentilis  

Bruine kiekendief Circinae 





Zonnebloem Hellanthus annuus




Op 14 september ijsvogeltjes in De Luysen en weer een visarend. Wel ver weg deze keer. Een onderzoek naar de invasieve Aziatische hoornaar was te zien langs de zandweg met een pot met een stukje stof met lokvloeistof om deze soort te lokken, dit had als resultaat dat er een Europese hoornaar zich tegoed deed aan dit goedje en ik er een foto van kon maken.  

Europese hoornaar Vespa crabro

IJsvogel Alcedo athis



Visarend Pandion haliaetus 

Op 21 september ging ik op zoek naar de visarend bij De Kwegt. Die dag jammer genoeg liet hij zich niet zien. Dus blijft het bij een foto van een van de vele libellen en een torenvalk ik vlucht. 


Torenvalk Falco tinnunculus

23 september vanuit de derde hut in de Luysen kwam een juveniel mannetje ijsvogel even uitrusten op de stok die daar over het water uitsteekt. Ook regelmatig komen de drie Konik paarden langs in gezelschap van een muilezel. Parende libellen zorgen voor het nageslacht. En net als vorig jaar kon ik weer de spreeuwen fotograferen op dezelfde locatie op de telefoonkabels. 

IJsvogel Alcedo athis   



Konikpaard  Equus ferus caballus 




Spreeuw Sturnus vulagaris





Bedankt voor jullie reacties op mijn vorige blog. Binnenkort zal ik al jullie moois ook gaan bekijken en lezen. Blijf gezond!


zondag 1 september 2024

August ended with lots of photos ...

 Augustus was niet mis met de waarnemingen. Veel lepelaars, uiteraard weer boomkikkers, vlinders waren ook te zien zoals het landkaartje en dat best wel veel dit jaar. De spaanse vlag om maar wat te noemen. Ook vier rupsen van de koninginnenpage. Wat een prachtige soort. Een paar keer zwarte ooievaars zien overtrekken maar meest te ver voor een goede foto. En ja geen vogeltrek zonder een visarend in De Luysen. 

Ik val gelijk maar in huis met de visarend die ik op 15 augustus kon waarnemen en fotograferen. 

Tot twee keer toe probeerde hij/zij vis te vangen maar tevergeefs. 

Visarend Pandion haliaetus




















Op een paaltje langs het zandpad hadden franse veldwespen hun nest gemaakt. Alle keren dat ik er langs liep heb ik wat foto's gemaakt. Van de laatste keer was er niet veel meer over van het nest. een rover had het nestje geplunderd. Het mannetje heeft groene ogen. Prachtig om te zien. 

Franse veldwesp Polistes dominula   




De landkaartjes wisten wel raad met de geurende muntbloemen.

Landkaartje Araschnia levana




Boomkikker Hyla arorea

Krabspin Thomisidae


Ooievaar Ciconia ciconia

Woeste sluipvlieg Tachina fera

Zwarte ooievaar Ciconia nigra 

Bij de Kettingdijk zijn weer een flink aantal lepelaars te zien met diverse jongen. 

Lepelaar Plataelea leucorodia





Bij De Luysen op 20 augustus was het leuk om weer eens een ijsvogeltje te zien en te kunnen fotograferen. Ook waren er twee juveniele lepelaars kortbij aan het foerageren wat mooie platen opleverde.  Het zijn er dan ook erg veel geworden maar ik vind ze allemaal de moeite waar om te plaatsen. 

IJsvogel Alcedo atthis


Lepelaar Plataelea leucorodia

































Ook dit jaar zijn er weer oeverlopertjes. Deze nam eens een lekker bad. 

Oeverloper Acitis hypoleucos





Op 26 augustus maar weer eens op stap. Want de visarend wil ik nog wel eens langs zien komen en daar is grote kans van. Maar helaas die lieten het afweten. Maar wat schetst je verbazing. Vanuit het riet komt ineens een everzwijn met drie jonkies tevoorschijn. Maar al snel waren ze weer verdwenen. 
Op het pad wat ik altijd loop en waar de franse veldwespen hun nest hadden gemaakt zag ik verderop ineens de rupsen van de koninginnenpage. Het bleken er vier te zijn. In diezelfde wilde peen een wespenspin/tijgerspin.

Everzwijn Sus scrofa


Rups koninginnenpage Papilio machaon





Tijgerspin Argiope bruennichi



Dan op 27 augustus langs een veld waar zonnebloemen en ander wilde bloemen staan te bloeien zie ik opeens de een na de andere distelvlinder die vanuit Spanje, Frankrijk hun trektocht naar het noorden hadden gemaakt. Gelukkig toch nog. Ook weer langs de rupsen van de koninginnenpage want de foto's kunnen altijd beter. OP een mij bekende plek weer veel boomkikkertjes kunnen zien. Veel zijn jonkies en niet groter dan 1,5 centimeter. 

Boomkikker Hyla arorea





Distelvlinder Vanessa cadui









Rups koninginnenpage Papilio machaon

















En ook kon ik het niet laten de rupsen op de 29e augustus te fotograferen. ze groeien waar je bij staat. Prachtig.

Rups koninginnenpage Papilio machaon









Ten eerste wil ik een ieder weer heel hartelijk danken om op mijn blog te reageren. Dat ik niet altijd een antwoord schrijf betekend niet dat ik het niet waardeer. Het zijn momenteel erg moeilijke tijden en dat weegt zwaar op mijn gemoed. Naar buiten gaan geeft lucht en kan ik een tijdje aan iets anders denken dan aan de haat die deze wereldbol rond gaat. Bij oorlogen zijn er altijd meer aansprakelijk en als je zeven vijanden aan je grens hebt staan en de wereld haat je en ziet je het liefst weer verdwijnen dan heb ik het daar erg moeilijk mee. Elke oorlog is vreselijk en het zijn de burgers die het slachtoffer zijn. Maar helaas vind de wereld dat er maar een schuldig is.