zaterdag 26 juli 2014

De Luysen, ijsvogeltje, boerenzwaluwen en buizerd

18 juli

Deze dag zou erg warm worden en daarom ben ik vroeg naar De Luysen gegaan om vanuit de kijkhut "De Roerdomp" te gaan waarnemen. Deze hut staat eigenlijk niet gunstig voor dit vroege tijdstip omdat je dan last hebt van tegenlicht. Maar dat kan ook mooie beelden opleveren. Ik hoefde niet lang te wachten of daar kwam het ijsvogeltje al aangevlogen. Er staan drie flinke takken in het water waar het ijsvogeltje dan ook dankbaar gebruik van maakt om vanaf deze takken zijn visjes te vangen. Het zijn twee juveniels die op deze plek hun territorium hebben.
Vele malen zie je ze een poging wagen en dan is het weer gelukt om een visje te vangen. Deze keer een visje met "salade" bij het vangen heeft hij/zij wat waterplanten om de snavel die na wat schudden verwijderd worden.
 
 Na een tijdje gebleven te zijn werd het toch te warm en ben ik huiswaarts gekeerd. Bij een boerderij onderweg zag ik op de bovengrondse telefoonbekabeling veel boerenzwaluwen zitten. Deze kabels worden ook vaak gebruikt door spreeuwen. Gelukkig zie je in België nog vaak bekabeling boven de grond wat voor diverse vogels een mooie rustplek biedt. Ik weet van een plek in Brabant waar ze zelfs artificiële telefoondraden in een weiland bij een boerderij hebben geplaatst alleen maar om zwaluwen een kans te geven daarop te rusten.Verder nog een mooie buizerd op een paaltje in het veld. Een voorbij komende fietser liet hem schrikken en dus vertrok hij.  

2 opmerkingen:

  1. Wat een mooie foto's van het ijsvogeltje en boerenzwaluwen en buizerd.
    Ook de vlinders van de vorige keer zijn prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow, die IJsvogels zijn prachtig Roos! En bijzonder, door de bijvangst van watergroen en de aanwezigheid van een spinneweb. En erg leuke zwaluwenfoto's, zo lief.

    BeantwoordenVerwijderen