Ik noem het maar het Kempenbroek. Dat omvat meerdere natuurgebieden die je in het Kempenbroek vindt. Zoals de A-beek, de Luysen, Kettingdijk en Smeetshof. Op elke uitstap werd ik wel verrast door waarnemingen die bijzonder te noemen zijn en sommige kunnen aan de lijst nieuwe waarneming toegevoegd worden. Dankzij het labelen in mijn blog krijg je dan een mooie lijst wat er gezien is en hoe vaak ik dat heb gedaan over de jaren. Heel handig ook voor het terugkijken en als archief.
Ik was deze keren dus bij de A-beek, en De Luysen en bij Tungelroyschebeek waar hij meanderend is gemaakt o.a. bij de Bochelterweg.
6 juli de Luysen
Plots waren ze dan toch in veelvoud te zien. De landkaartjes in zomer kleed. Margrieten, boden een mooie poseerplek.
landkaartjeAraschnia levana
Gewone oeverlibel Orthetrum cancellatum
Ooievaar Ciconia ciconia
rups van de St Jacobsvlinder Tyria jacobaeae
weidebeekjuffer female Calopteryx splendens
Oranje zandoogje Pyronia tithonus
10 juli de A-beek
Nog steeds genoeg water in de beek, de beek voedt de wateren van De Luysen. Nu staat er nog water in de Luysen maar als de beek nog meer zakt dan wordt dat een andere zaak. Niet te hopen dat het beeld hetzelfde wordt als 2018. Op het koninginnenkruid wat veelvuldig in bloei stond weer een hoop landkaartjes, atalanta's en dagpauwoog. Ik kom nu vaker in dit gedeelte van De Luysen daar er daar twee koereigers waren gesignaleerd. Een ideaal plekje. Haast of geen mensen. Bankje om uit te rusten. En veel vogels en andere interessante dieren. Zo was het erg leuk om de groep distelvinken te zien die kwamen eten van de zaden van de distels. Tussen de oudervogels ook juvenielen. haantjes/soldaatjes op de distels wisten ook waar ze het lekkers moesten halen. En uiteraard een van de koereigers. Ook een mooi gekleurde moerassprinkhaan die gewillig op de foto wilde.
Op de Kettingdijk niet veel te zien behalve dan een wespendief die hoog in de boom even neerstreek. Foto is slecht maar vond het wel een mooie waarneming.
Attalanta Vanessa atalanta
Distelvink Carduelis caduelis
Juvenile 2 x
Juvenile 2x
Grasmus Sylvia communis with green grashopper in its bill.
Soldaatjes/kleine rode weekschildkever Cantharis rufa
Koereiger Bubulcus ibis
Together with Blue Heron
Moerassprinkhaan Stethophyma grossum
Landkaartje Araschnia levana
Wespendief Pernis apivorus
12 juli Tungelroyschebeek
Wow een blauwborst familie met een juvenile. Geelgorsen ook veelvuldig te zien en te horen. Later de vroege glazenmaker bij de A-beek gefotografeerd. Een vlucht wulpen kwam over. Helaas te ver. Maar toch.
Blauwborst Luscinia svecica juvenile 2x
Geelgors Emberiza citrinella
Grasmus Sylvia communis
Vroege glazenmaker Aeshna isoceles
Parelmoervlinder Issoria lathonia
Weidebeekjuffer male and female Calopteryx splendens
I rescued this one from hanging with its wing on one spidersweb thread.
Wespendief Pernis apivorus (and again I saw one in the air)
Wulpen Numenius arquata
Zwartkop female Sylvia atricapilla
Het moet wel erg lekker zijn als er zoveel insecten op een bloem zitten.
Mazzel had ik dat net toen ik langs reed deze juvenile kerkuil de weg overvloog. Ik weet nu waar ze de nestkast hebben en dat beloofd dan voor het komend seizoen leuke beelden. De kerkuil was in een kastangneboom geland en ik kon met veel rekken en strekken zijn koppie op de foto krijgen. Hier was ik wel blij mee.
Kerkuil Tyto alba
Nu met zijn tweeen tussen de koeien. De koeien zorgen voor opschrikkende insecten die dankbaar worden opgepeuzeld door de koereigers.
Koereiger Bubulcus ibis
Dit is dan het doel en resultaat
Zweefvlieg op klis.