dinsdag 23 juli 2019

Wat zag ik nog meer in juni 1 ...


Bekende, niet gezien en nieuwe waarnemingen. Juni was weer een mooie maand ondanks dat door de droogte van vorige zomer de vlinders niet talrijk waren. Ik had gehoopt om weer de grote weerschijnvlinder te kunnen zien. Helaas. Ik denk dat door de droogte van vorige zomer dat van invloed is geweest.  Libellen daarentegen best wel een flink aantal soorten. De wespendieven lieten zich ook weer zien. En een hele mooie verrassing was de grauwe klauwier bij het Kollegreend. Ook daar de karekiet kunnen vastleggen op de plaat. Een mooi klein ven waar de wilde bloemen wel mochten bloeien en er flink wat riet staat waar diverse koppeltjes te horen en te zien waren. De velden rondom waren allemaal ontdaan van wilde bloemen en grassen. Ik snap dat beleid niet. Juist in de zomermaanden zou je dan allerlei insecten kunnen waarnemen waar zoveel behoefte aan is bij vogels. Nee een grote kale boel en waarom ...

Grauwe KlauwierLanius collurio male  





Graspieper Anthus pretensis  


Groot Dikkopje Ochlodes synanus 


Kleine ijsvogelvlinder Limenitis camilla


Blauwe glazenmaker Aeshna cyanea  



Rups/caterpillar Jacobsvlinder Tyria jacobaeae




Bruin zandoogje Maniola jurtina 

Al dit moois is te zien in het Kollegreend, voor de mens tot stand gekomen om te genieten van alles wat er in de natuur te zien is. Maar dan heb je er altijd mensen bij die het geen probleem vinden volle flesjes, pakjes met eten en hun rokertjes mee te nemen. Past allemaal in de fietstas. Maar dan is alles genuttigd en op. En dan wordt het ineens een probleem om het mee naar huis te nemen of onderweg in een prullenbak te stoppen. Nee wat doet die mens dan, je zoekt een plekje iets van het pad tussen de grassen en dumpt je je afval daar. Schaamteloos nog zichtbaar voor een ieder die passeert.  


Karekiet kAcrocephalus scirpaceus 




Bruin zandoogje Maniola jurtina


Bruine korenbout Libellula fulva


Zangl ijster Turdus philomelos



Platbuik Libellula depressa female


Roodborsttapuit Saxicola rubicola male



Wespendief Pernis apivorus



19 opmerkingen:

  1. As always, Roos, a fine and entertaining post, with your usual range of excellent photographs and an engaging narrative. The Red-backed Shrike is a handsome fellow, and I have no doubt that it gave you a good deal of pleasure to come across him. It is encouraging to see the profusion of caterpillars. This year seems to have been good here too and we are raising both Black and Giant Swallowtails indoor. In fact, the first emergence should happen any day now. We will get the kids next door to come and witness the event. Their parents are not much into nature, so it's up to us to educate them! May nature be YOUR companion every day! With my very best wishes, David

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I forgot to mention, that it is really discouraging to see the amount of trash people throw around. It never seems to end does it?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hello David, the caterpillars of this species is still with great number to be seen. Birds do not like them. They are poisenes. It gives the impression that there is no problem here in Belgium and the Netherlands. But butterflies are in great decline. Like all the insects as well. Rain is failing, in summer the tempretures are to high and farmers cut to soon the grass and spray all kinds of poisson on their crop. I am worried!
      Plastig waste is also a big problem as you know.
      Regards,
      Roos

      Verwijderen
  3. Wat je niet allemaal kunt tegen komen he Roos, dat is hier zo goed te zien. Ook voor mij dit jaar voor het eerst de Grauwe klauwier. Wespendief staat ook nog op mijn verlanglijstje. Mooi hoor! Gr.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Toos, ja het is best een grote variatie. En de wespendief gaat je vast ook lukken. Naar mijn idee zijn er best wel grotere aantallen van deze vogel.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  4. Dikkopje is Grootdikkopje, de blauwe libellen zijn Bruine korenbouten, oranje zandoogje is een Bruin zandoogje, fraaie serie!

    gr Louis

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Louis, dank voor je reactie en de juiste benaming. Heb het inmiddels aangepast.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  5. Hooi Roos
    erg mooie serie is dit en als je goed oplet zie je inderdaad veel zwerf vuil in de natuur zonde
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo
    super Fotos, die Farben und HintergrĆ¼nde passen sehr gut auch SchƤrfe ist perfekt... der MĆ¼ll ist nicht schƶn aber leider immer wieder zu finden
    GrĆ¼sse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Roos.

    Zoveel moois laat je zien.
    Mooi de vogels, vlinders en insecten.
    Heel mooi de Wespendief.

    Prachtige serie Roos.
    Mooie foto's.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hi Roos,
    What a wonderful series of images, the Red-backed Shrike is a real beauty.
    So good to see so many caterpillars, lets hope they all mature.
    It is so disappointing to go into the country side only to find that people have discarded rubbish all over the place and I think it getting worse.
    All the best,
    John

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Prachtige foto´s heb je hier geplaatst Roos.
    Mooi hoor de de Grauwe Klouwier.
    Maar ook je andere foto´s zijn mooi om te zien, nr 7 springt er uit voor mij.

    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een schitterende serie, Roos!
    Genieten van je mooie foto's . Ikvind ze allemaal heel mooi genomen. ( behalve van dat plastic, maar je hebt dat wel goed in beeld gebracht!) Bijzonder dat je de Grauwe klauwier zo mooi kon fotograferen. En waar jij toch iedere keer die wespendieven vandaan haalt,tssss...ik word er lichtelijk jaloers van ;-)
    Groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Roos,

    Mooie verzameling weer van een natuurgebiedje in de omgeving dat ik nog niet ken. Heel mooi het mannetje grauwe klauwier, ik volg ze in de Peel al meer dan 6 jaar. De blauwe glazenmaker vind ik echt prachtig. Mooi dat je ook weer de wespendief zag al vond ik de opnames in je vorige blog beter. Goed dat je ook eens aandacht besteedt aan dat zwerfvuil, ik erger me daar kapot aan, je ziet het bijna overal en lijkt onderhand de norm te worden om je rommel overal maar neer te flikkeren, excusez le mot.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Roos,
    Een ontmoeting met een Grauwe Klauwier is al bijzonder, zeker hier in Nederland, maar het heeft je ook nog eens een paar prachtige platen opgeleverd.Jaloers! Maar ook de andere foto's van dit blog mogen er zijn met voor mij als uitschieters de Blauwe Glazenmaker en de twee van de RBT. Ver weg maar goed herkenbaar en lekker veel omgeving erbij.
    Ook goed dat je laat zien hoe een bepaald soort medemens onze planeet naar de knoppen helpt;
    Groet, Dick

    BeantwoordenVerwijderen