woensdag 11 september 2019

Lepelaars


De grote groep lepelaars is nog steeds te zien in De Luysen. Meest staan ze veilig ver weg met de kop tussen de veren maar aan het eind van de middag worden ze wakker om te gaan foerageren. Langzaam aan komt dan de een na de ander dichterbij gevlogen om in het lage water te gaan foerageren. In dit geval waren het zes jonge vogels. Snel heen en weer gaat de snavel door het water om zo iets te kunnen vangen. De snavel is uiterst gevoelig en elk klein levend organisme naast visjes wordt dan gevangen en met een opwaartse gooi verdwijnt het in de keel. Het blijft fascinerend om te zien. Je vraagt je soms af of deze manier van voedsel vergaren niet erg veel energie vergt van de vogel. Het water staat erg laag en je ziet de opspringende vissen die een uitweg zoeken of naar lucht happen omdat het water steeds modderiger wordt. Ook de reiger wist zo weer wat vissen te vangen en zelfs het ijsvogeltje kwam even op een tak zitten. Als het ijsvogeltje een visje gevangen had vloog hij met visjes tussen de snavel er van door. We denken dat hij nog een nestje aan het grootbrengen is omdat de vis met kop naar voren gericht was. 
Hier weer wat foto's.

Verder wil ik jullie bedanken voor jullie leuke en aardige reacties op mijn vorige blog. 

Lepelaar Platalea leucorodia 






 







Blauw reiger Ardea cinerea  




Vier kwikstaarten Motacilla alba 

IJsvogel Alcedo atthis 



11 opmerkingen:

  1. What a splendid opportunity to observe the Spoonbills feeding like this, Roos. The fish are certainly at a disadvantage given the low water level, but perhaps in another year the conditions will turn in their favour and the birds will have to work harder to secure lunch! Best wishes, David.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. The Spoonbill images are delightful, Roos, and I envy the wonderful opportunity you have had to witness them in the Luysen. It is your Kingfisher images, however, that have captured my heart on this occasion. With my best wishes - - - Richard

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Roos.

    Prachtige foto's heb je gemaakt Roos.
    Wat zijn je Lepelaars mooi op de foto gezet.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Roos,
    Geweldige serie van de lepelaar zet je hier neer.
    Ook de blauwe reiger is prachtig en ook de ijsvogelman is super.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. mooi om ze van zo dichtbij te kunnen observeren .

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hi Roos,
    What a wonderful opportunity, I'm so jealous of your Spoonbill, a bird I have seen mostly in Africa and once in the UK.
    Best of all the Kingfisher, they are such a beautiful little bird.
    All the best,
    John

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Roos,
    Heerlijk om zoveel Lepelaars dichtbij te zien foerageren. Je kon er geweldige foto's van maken. Ik ben gek op lepelaars al van af kinds af aan. De kwikstaartjes zijn dan ineens wel héél klein ;-) Maar leuk gefotografeerd op die kale tak. De reiger staat er ook mooi op met die spiegeling in het water. Tor slot de ijsvogel. Dat is natuurlijk een cadeautje om te zien!! Prachtige foto's, wat een feest is dat toch altijd. Ik heb weer van je blog genoten.
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Roos
    mooie serie is dit het ijsvogeltje is top.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Roos, hele mooie fotos van de lepelaars. Maar de ijsvogel is toch mijn favoriet. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  10. schitterend gezicht Roos van die lepelaars. En de ijsvogeltjes blijven toch boeien, want wat zijn het mooie vogeltjes. Tijd dat ik ook eens naar de Luysen ga.'t Is al lang geleden dat ik daar was.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Inderdaad mooie jonge lepelaars. Hier staan er ook een aantal en ja, wat gaat dat snel door het water heen hé. De blauwe reiger is ook super om te zien met zijn visje en dan ook nog een ijsvogeltje. Erg leuk weer.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen