zondag 9 februari 2020

Hoog water ...


Hoog water in o.a. de Maas door veelvuldige regenval. Dit levert spectaculaire beelden op maar door alle werken die de afgelopen jaren zijn gedaan om meer ruimte aan het water te bieden levert dat mooie resultaten op en de dorpen langs de rivier houden nu de voeten droog. Ik ben wat foto's gaan maken bij o.a. Stevensweert, Visserweert en Ohé en Laak. Dacht ik een middelste bonte specht gezien te hebben bleek dat bij nader inzien de grote bonte specht te zijn. 

Grote bonte specht Dendrocopos major
Het koppeltje slechtvalken was thuis en meneer zat op het rooster en mevrouw op haar vaste plek op het kruis. Na wat rek- en strekoefeningen ging ze er weer even vandoor. 

Slechtvalk Peregrinus falconElke winter overwinteren veel ganzen in Nederland en België. Langs de rivieren tref je ze in grote getale aan. Zo ook weer in de uiterwaarden bij Stevensweert. Grote groepen brandganzen en kolganzen. Grauwe ganzen verkiezen blijkbaar meer de velden en plassen die je dan weer veel kunt zien bij De Luysen en Kempenbroek.  

Brandgans Branta leucopsis


Kolgans Anser albifrons  Een boomkruiper heb ik mooi op de plaat kunnen zetten in Stevensweert. Langs de Maas en het fort staan prachtige grote bomen waar de boomkruiper al hippend wat eetbaars zocht tussen de kieren en begroeiing van deze bomen. 

Boomkruiper Certhia brachydactyla

De Werken bij De Luysen zijn zo'n beetje klaar en het knuppelpad is nu gesloten, door verrotting van het hout, was dit pad te gevaarlijk geworden, met wat aanpassingen is de wandelroute nu iets omgelegd. Ook is de derde kijkhut nu goed zichtbaar vanaf het water. De begroeiing zal er voor moeten zorgen dat dit minder gaat worden. Je kan nu zelfs het verkeer zien wat over de grensweg rijdt. 


Koolmees Parus major

 


Krakeend Mareca strepera 

Sijs Spinus spinusStaartmees Aegithalos caudatusHolenduif Columba oenas


Sijzen, pimpelmezen en koolmezen zijn er gelukkig nog genoeg. En je hoort ze al weer volop roepen en fluiten. Zij zijn er al klaar voor. 

37 opmerkingen:

 1. Hoi Roos,
  Prachtige serie foto's laat je zien, ik vind ze allemaal echt heel mooi, maar foto 21 spring er voor mij uit.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig Roos heel erg mooi gr. joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi Roos, vooral die van de brandganzen. Ook de hoogwater foto's spreken mij aan. Zelf nog geen tijd (griep) gehad om er eens te gaan kijken.
  Gr. Toos.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo, dat is weer een hele mooie serie foto's, Roos. Heb je ook zo genoten van het hoge water in de maas en de Maasplassen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Willy en ja dat hoge water fascineert me enorm.

   Verwijderen
 5. Hoi Roos.

  Super genieten van al dit moois.
  Mooie foto's heb je gemaakt.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig Roos ,wat een mooie momenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. That is a lot of water, Roos. i hope you don't get too much more rain otherwise flooding will be an issue. Such a great series of pictures of the birds, and I was delighted to see the Barnacle Geese. It is such a handsome species. The shots of the Treecreeper are well done - sometimes a difficult subject - a small brown bird against the bark, and in constant motion too. Enjoy the week ahead, Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Thank you for your reactie David and for you also a nice week.
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Roos, mooie fotos. Hier is het nu ook springtij. Prachtige fotos van de boomkruiper, hoop die ook eens mooi te kunnen fotograferen. Hier ook heel veel ganzen. Meestal zit er een roodhalsgans tussen maar ik loop hem elke keer mis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie Caroline. Ja een roodhalsgans zou zeker de moeite zijn om die te kunnen fotograferen. Succes ermee.

   Verwijderen
 10. Delightful photography and artistry, as always, Roos! I hope that the waters of the Maas soon subside, without danger to people beside it. I agree with David - Treecreepers are hard to photograph. To see so many Barnacle Geese would be an absolute highlight for me, and would only be overtaken by seeing the White-fronted Geese - a species that I have never seen!

  With my very best wishes - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your reaction Richard. The Netherlands have made a great effort for making room besides the rivers. As The Netherlands is a big delta where rivers and up before the reach the North Sea. In Summer and in dry spells Wild cows and Konik horses can roam free. It is a nature reserve where you can find plants and insects etc. Also the dikes are made higher. It works because towns and villages do not get flooded or at least not as much in older days.

   Verwijderen
 11. Hi Roos,
  Wonderful series of images, so good to see the Barnacle Geese i such numbers, your Tree Creeper images are a delight, a bird I see very little of. It appears to be the same with us in the UK at the moment with floods and storms. We could all do with a respite.
  All the best,
  John

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you John. Yes I saw in the news that towns are having problems with the water from rivers that flooded.

   Verwijderen
 12. Dag Roos,
  Zo veel water in de Maas is toch wel indrukwekkend. Prettig om te merken dat de voorzorgsmaatregelen effectief zijn. Qua watervogels ben je goed aan je trekken gekomen. Wat zijn het er veel. Een boomkruiper mooi op de foto krijgen is lastig, ze bewegen behoorlijk veel en snel. Je hebt er mooie platen van kunnen maken.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Roos, gelukkig hebben ze de rivier meer ruimte gegeven en kan ook de natuur (ook de fotograaf) daar weer van profiteren. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Roos,
  Prachtig om dat ondergelopen land te zien. Ik zou hem wel lopen knijpen als ik in die boerderij woonde van foto 2. Foto 4 vind ik geweldig, schitterend gefotografeerd! Ik kan me voorstellen dat het een beetje tegenviel dat je de Grote en niet de Middelste bonte specht had!, maar hij is natuurlijk ook heel mooi.
  Al je vogels staan er ook perfect op.Je boft met iedere keer weer die slechtvalken ;-) Mooi die staartmezen, koolmezen, sijsjes en de boomkruiper, top. Dan de ganzen prachtige serie! Ik geniet er ook van, dat alle vogels weer volop aan het fluiten zijn!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Maria voor je uitgebreide reactie.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 15. Hoi Roos,

  Je pakt weer even flink uit. Mooi om na zo'n droge zomer weer eens wat water te zien, maar goed dat ze die werken hebben uitgevoerd, het is voor de mensen die daar wonen toch telkens weer billenknijpen in zo'n omstandigheden. In tegenstelling tot de werken die ze bij de Luijsen hebben uitgevoerd, ik ben daar niet zo van gecharmeerd, ze hebben het hele gebied overhoop gehaald en verstoord. Volgens mij is er deze winter geen een roerdomp meer gezien. Ik was er vorige week nog, maar ik maak nog nauwelijks foto's daar, er valt nog nauwelijks iets te zien. Mooie foto's van de boomkruiper, op de een of andere manier een vogel die bijna altijd aan de aandacht ontsnapt. Je mooiste vind ik nrs. 15 van de vliegende brandganzen en br. 30 van de krakeend. Wil een keertje de slechtvalken daar bewonderen, vroeg me af of dat de kerk in Echt is?

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ad. Dank voor je reactie. Ja die werken in De Luysen, eerst maar afwachten of, als de begroeiing van zich laat spreken, het allemaal positief uitpakt. De slechtvalken zitten inderdaad in Echt. Als je je e-mail adres doorgeeft kan ik je de details vertellen. Dat doe ik liever niet openbaar om mijn moverende redenen.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
  2. Hoi Roos,

   Bedankt dat je mij wat details over de slechtvalken wilt geven. Mijn e-mailadres is advanduren@gmail.com

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 16. Hallo Roos
  eine sehr schöne Auswahl, Hochwasser ist zwar gefährlich aber hat auch etwas schönes, gerade Gänse ziehen sich gerne ans Wasser
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank, thank you for your reaction on this blog.
   Roos

   Verwijderen
 17. Inderdaad spectaculaire beelden van het hoogwater in de Maas. Goed om te lezen dat het in ieder geval daar ook nog wel en stukje hoger kan...
  Ik ben verder stinkend jaloers op je foto's van de boomkruiper. Dat is mij na al heel wat pogingen nog niet gelukt!
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je rkeatie Dick en voor het waarderen van mijn foto's van de boomkruiper.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 18. Beautiful images, especially the Treecreeper, really nice.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Thank you Bob and nice to see your comment on my blog. Welcome.
  Regards,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 20. ook deze post had ik nog niet gezien, Ik loop wat achter en als ik volgende week even zonder pc zit (moet aan een nieuwe) dan ben ik hopelijk bij iedereen bijgelezen. Dat hoge water is wel heel bijzonder om te zien zeg!!! Mooi dat je dit zo kan laten zien want dat zien wij natuurlijk nooit.
  Wat ik ook heel mooi vind is de boomkruiper die je zo mooi in beeld hebt gekregen. Het is een heel druk vogeltje maar je hebt hem prachtig weten te vangen :-) Uiteraard ook je andere vogels zijn weer heerlijk om te zien :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helma ook weer dank voor je reactie op dit blog. Succes met de aanschaf van een nieuwe PC.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen