woensdag 2 maart 2022

When the Cranes fly over ...

 Als de kraanvogels weer naar het Noorden trekken is voor mij de Lente gestart. We verheugden ons op een mooie periode nadat Corona een stap terug heeft gedaan en de regels versoepelen. Maar nu is er flinke domper opgetreden. Oorlog. Oekraïne is aangevallen en een invasie is aan de gang vanuit Rusland. Een agressieve actie die op valse redenen is gebaseerd. Ik hoop dat het verstand snel zal wederkeren want dit is zo zinloos allemaal. In december had ik nog een groep kraanvogels richting het Zuiden kunnen fotograferen. Nog geen twee maanden later zijn de kraanvogels massaal weer aan hun migratie richting het Noorden onderweg. Door harde Oostenwind konden mensen over een breed front de groepen zien overtrekken. Nog is het niet gedaan want er zijn nog velen in Noord Spanje om de Pyreneeën over te steken. Sterke winden weerhouden ze daar nog van maar vanaf donderdag zouden we ze weer kunnen zien. Het Groegroe ... en de grote hoeveelheid vogels geeft elke keer weer kippenvel. Ik heb het al eens eerder gezegd. Geen voorjaar zonder kraanvogels en laten ze een teken van vrede zijn voor iedereen.

Kraanvogels Grus grus 







Reeën zijn in dit deel van het jaar ook vaak waar te nemen. Ik heb dan ook op diverse plekken reeën vast kunnen leggen.   

Reeën Capreolus capreolus






Hazen zijn ook weer aan het dollen, alhoewel deze haast niet meer te vinden zijn trof ik een groepje van vier dat alsmaar achter elkaar in rondjes aan het rennen was. Weliswaar ver weg maar ik was blij er weer een paar te zien. 

Hazen Lepus euopaeus




Spechten zijn ook druk met hun territoria en het maken van nesten. Dus kun je ze tussen de bomen waarnemen als ze rivalen wegjagen. 

Grote bonte specht Dendrocopos major



De torenvalken van Grevenbicht laten ook weer hun vliegkunst zien en verblijven dicht bij de nestkast zodat er geen krakers de kans krijgen om daar hun nest te maken. 

Torenvalk Falco tinnuculus 


De ooievaars in Kempenbroek zijn sinds een paar dagen ook weer retour op hun nest. Een koppeltje futen in De Luysen waren ook weer druk en er zwom ook een prachtige slobeend rond.

Fuut Podiceps cristatus 


Ooievaar Ciconia ciconia





slobeend Spatula clypeata 

Sporadisch komen de wilgenkatjes tot bloei net als de sleedoorn en andere voorjaarsbloeiers.









En bij de slechtvalken is het ook volop baltstijd, in diverse nestkasten met webcam is te zien dat de eerste eieren al weer gelegd zijn. Hier heeft het vrouwtje een spreeuw als prooi kunnen vangen. Nadat ze er flink van gegeten had bracht ze de rest naar de "voorraadkast". Dan komt het mannetje ook met een prooitje aangevlogen en na het plukken roept hij het vrouwtje die naar de nestkast komt gevlogen om met het prooitje weer weg te vliegen. Het lijkt wel of ze het in de lucht als snack aan het oppeuzelen is. 

Slechtvalk Falco peregrinus















17 opmerkingen:

  1. Roos wat een heerlijke serie dit hebben we ook nodig in deze donkere tijden net wat je zegt hopelijk dat het verstand gauw mag gaan zegevieren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Roos,
    Wat een geweldige serie foto's, heerlijk overal de tekenen van de lente.
    Heel mooi zijn de vliegende kraanvogels maar ook de torenvalk en de slechtvalk vind ik geweldig.
    Je kopfoto is echt super, prachtig die wilgenkatjes.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. It must be very heart-warming to watch those Cranes flying over, Roos. Are they noisy when in flight? The deer and Hares are beautiful. I have also very much enjoyed your other birds and your flowers. For me, however, the action shots of the Peregrines are the stars of this blog post.

    I hope that Putin is taken out before he manages to destroy the world.

    Berst wishes - stay safe - - - Richard

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wonderful images of spring, Roos, especially the cranes. Such a magnificent, heartwarming spectacle, the kind to give nature lovers shivers down the spine. Spring is on its way here too. Yesterday I led a bird walk and we spotted our first Red-winged Blackbird and Common Grackle, newly arrived from the south, and the Mourning Doves were getting amorous. As for the invasion of Ukraine, I am both dumbfounded and immensely sad, and disgusted to see a former President of the United States and his sycophants praising Putin. I can only hope his generals are plotting a coup. And soon. Hugs, David

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Roos.

    Wat laat je veel moois zien.
    Prachtig de ontluikende bloesem.
    Leuk de Hazen en zo mooi al die vogels.

    Prachtig.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Maravilloso reportaje, la primavera ya está aquí!!! Enhorabuena por las fotos me han gustado mucho todas, un abrazo desde el norte de España.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lieve zus... genoten van je voorjaar foto's , broer Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Roos,

    Ja, laten we hopen dat aan die ellende snel een einde komt.
    Helemaal met jou eens wat betreft de kraanvogels, de lente breekt aan als ze naar het noorden vliegen. Alleen, ik heb er nog geen gezien, let erop en luister er dagelijks naar of ik ze zie of hoor overvliegen, maar tot nu toe nog niet gezien. Leuk ook die reeën en hazen, allemaal tekenen van de lente. Leuk ook om jouw foto's van de slechtvalken te zien, jij hebt ze in elk geval met prooi. Ga binnenkort ook weer eens kijken.

    Groetjes,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ho Roos
    ik heb weer genoten van je mooie blog,
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Roos,
    Je had er wel drie blogjes van kunnen maken, zo veel !
    Heerlijk genieten van al je mooie natuurmomenten. Geweldig de kranen, en inderdaad dat zijn kippenvelmomenten. De reeën en de hazen de fuut, vlakjes en slobeend, en je prachtige bloesem ge-wel-dig!! En ja, het kon niet missen je slechtvalk is weer top en zo knap gefotografeerd in vlucht.
    Groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dag Roos,
    We leven de laatste jaren in een vreemde tijd, waarbij de corona pandemie in het niet valt bij de ellende die "Putler" veroorzaakt. De gevolgen zullen we nog lang voelen denk ik. Wat ontspanning in de natuur zoeken leidt in ieder geval wat af. Jij hebt het wel getroffen met waarnemingen van zoveel kraanvogels, maar ook van reeën, hazen en slechtvalken. Hier in het westen valt het mij momenteel niet mee. De lente komt eraan, zeker als je let op de talrijke voorjaarsbloemen. Laten we hopen op een aantrekkelijk voorjaar.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hallo Roos
    genau so denke ich auch, die Kraniche kommen und es wird Frühling, tolle Bilder vom Falken, sehenswert, danke fürs zeigen
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Als ik deze foto zie, is hier duidelijk sprake van "lentekriebels". Fijn om dat te merken, want dan kan ik weer gaan genieten van je mooie foto's Roos. Ze nodigen uit om ook weer eens wat vaker op pad te gaan, want dat is bij mij toch wel achterwege gebleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Your Peregrine photos make my heart beat faster! The header photo of the peregrine in flight is stunning, jaw dropping, love, love, love. You have come far on your photographic journey and have developed great skill too. All of you images are so wonderful. I really enjoy your macro photos of fungi and insects that are tack sharp in focus. Hope you are well Roos! It is nice to see that spring has found you in 2022! Very best wishes - Mark

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thank you so much for your kind words Mark. It means a great deal to me.
      Regards,
      Roos

      Verwijderen
  15. Piękne zdjęcia sokoła i kwiatów wiosennych. bardzo lubię żurawie. To taki ptak tęsknoty.

    BeantwoordenVerwijderen