zaterdag 30 september 2023

In between migration ...

De verschuiving van de trekvogels is duidelijk te merken. De broedvogels zijn inmiddels vertrokken maar de overwinteraars die naar onze regio komen vanuit het noorden laten nog even op zich wachten. Ik ervaar dan ook vaak een leeg luchtruim. Een vreemde gewaarwording vind ik dat. Het geeft ook te denken voor de toekomst nu er vaak minder broedvogels worden waargenomen. 

Spreeuw Sturnus vulgaris

In de afgelopen weken heb ik veel spreeuwen op verschillende dagen waargenomen. Deze tijd van het jaar verzamelen veel vogels zich, zo ook de spreeuwen die dan met honderden tegelijk waar te nemen zijn. Bij een boerderij in De Kempen hebben ze nog bepaalde bedrading boven de grond waar gretig gebruik van wordt gemaakt door de spreeuwen. Het geluid/gekwetter wat ze ten gehore brengen is leuk om te horen ze kunnen ook andere vogels imiteren. Er was een spreeuw die een buizerd imiteerde en andere vogelgeluiden. Met de ondergaande zon kon je mooi de iriserende kleuren waarnemen. Ik had een foto van de spreeuwen bij "Vroege vogels" geplaatst en deze werd gewaardeerd als "een mooiste" tevens werd in de Nieuwsbrief van "Vroege vogels" deze foto in de header geplaatst. Daar ben ik blij mee. 

Er zat bij een van de spreeuwen iets dwars ...Even plaats maken svp ...
De foto die bij "Vroege vogels" in de smaak viel. 
De visarend is inmiddels vertrokken. Maar in de dagen voor dat hij/zij vertrok heb ik nog wat foto's kunnen maken. Ik had gehoopt de zeldzame juveniele dwerg aalscholver te kunnen waarnemen maar die was helaas ook gevlogen. Maar de gewone aalscholvers zijn ook mooi om te zien en heb ze op de foto kunnen zetten in vlucht als op het water. 

Visarend Pandion haliaetus

Een juveniel havik heeft zich ook tijdje laten bewonderen en wilde nog wel eens in een kale berkenboom een tijdje uitrusten. 

Juveniel Havik Accipiter gentilis

Rosse fluiteend Dendrocygna bicolor

Reigers zijn er ook voldoende zowel zilverreigers als de blauwe reiger. Drie rosse fluiteenden zijn te zien in De Luysen. Ontsnapt, uitgezet ... zeg het maar. Een exoot die normaliter in Amerika, Afrika en Azië voorkomt.  

Blauwe reiger Ardea cinerea
Grote zilverreiger Ardea alba

Rosse fluiteend Dendrocygna bicolor
Bandheidelibel Sympetrum

Paardebijter Aeshna mixta
Bont zandoogje Parage aegeria
Aalscholver Phalacrocorax carbo

Roodborsttapuit Saxicola rubicola

Bij deze weer bedankt voor jullie reacties op mijn vorige post. 

Foto's beter zien klik erop voor grotere weergave. 

17 opmerkingen:

 1. Fantastic. I like a lot. Beautiful birds.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fabulous photography, Roos, and congratulations on the accolade for your Starling image - the whole series on the Starlings is wonderful. I am particularly impressed by your flight and action shots of the Osprey, Heron, and Great Egret. I was not aware that the Banded Darter was found that far north - I would love to see one.

  With my very best wishes, take good care - - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Roos wat is je Spreeuwen serie geweldig mooi terecht dat ze je Foto geplaatst hebben .gefeliciteerd maar er is bij jou in de buurt nog heel veel te beleven als ik je blog bewonderd .prachtig dit is genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Roos.

  Een mooie serie laat je zien.
  Wat leuk dat je bij Vroege Vogels staat.
  Die Rose Fluiteend is leuk, nog nooit eerder gezien.
  Die Spreeuwen zijn echt super.
  Mooie foto's.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Roos,
  Wat een geweldige serie foto's laat je zien.
  Super om zoveel spreeuwen bij elkaar te zien, geweldig dat je foto bij vroege vogels zo gewaarderd wordt, dat is eer van je werk vind ik.
  Heel mooi is de visarend in vlucht vind ik, knap vast gelegd.
  Ook de zilverreiger in vlucht is fantastisch.
  Ik heb genoten van je foto's.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie fotos. Ik zie ook nog niet zo heel veel vogels, af en toe. Mooi de rosse fluiteend.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Roos,
  Gezellig al die spreeuwen bij elkaar, mooie bewegingen. Geeft goed weer hoe ze met veel kabaal op de draden komen en gaan zitten. Gefeliciteerd met de plaatsing van je foto bij Vroege vogels. Heel leuk! Bij mij in de buurt zitten ook honderden spreeuwen steeds op de draden van een elekt..mast. Ik heb de telescoop erop gericht klaar staan om steeds te controleren of er niet stiekem een roze spreeuw tussen zit.... De visarend heeft je ook niet teleurgesteld, wat een gave platen. De aalscholver en reigers in vlucht zijn ook niet voor de poes, knap fotowerk! De Rosse fluiteend is wel heel mooi. Ik had ze nog nooit gezien. Dan een bandheidelibel, oef, die heb ik heel lang geleden eens gezien. Een heerlijke anders-dan-anders foto van de roodborsttapuit! Ik heb weer genoten van je foto's
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Roos,
  wieder fantastische Fotos, die Stare glänzen in der Sonne , was sehr schön aussieht, der Reiher bei der Landung ist erstklassig aufgenommen und die Fischadlerfotos ist mein absoluter Favoriet.
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dag Roos,
  De spreeuwen hebben je zowel fraaie platen als waardering opgeleverd. Jij hebt in de Luysen bovendien meer geluk gehad dan wij. Toen wij er waren zochten mensen vergeefs naar de dwergaalscholver, die de dag ervoor nog was gezien. De visarend was een paar dagen eerder voor het laatst gezien. Zo loopt het in de natuur, soms zie je veel bijzonders, andere keren weer wat minder. Jij hebt in ieder een aantal mooie ontmoetingen in de natuur gehad.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lieve Roos,

  Nu, dit is absoluut geen 'schamele oogst' te noemen hoor. Althans niet in mijn beleving.
  Ik heb weer genoten; de serie met de Spreeuwen is ronduit magnifiek!
  Bedankt voor het delen.

  Warme groet,
  Peet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hooi Roos
  wat laat je weer een mooie blog zien met al die vogels en insecten ik heb er van genoten
  bedankt dat je mij blijft volgen op mijn website,
  groetjes Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Roos,

  Een mooie reeks foto's met een aantal hele gave soorten. Die jonge havik is prachtig en visarenden zijn altijd gaaf. Ik heb begrepen dat ze die fluiteenden af willen gaan schieten. Niet zo best natuurlijk, want het zijn mooie eenden om te fotograferen. Jammer van die dwergaalscholver want die zal je niet snel nog eens tegenkomen.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Pracht foto's weer Roos.
  Zo mooi om de visarend in de vlucht te zien.
  Mooi ook al die spreeuwen op rij.
  Gefeliciteerd met je foto bij vroege vogels.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Roos,
  Ondanks de rustige tijd v.w.b. vogels heb je er weer een mooi blog van gemaakt. Leuke is ook serie van de Spreeuwen die je gemaakt hebt!
  Groetjes, Lies.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Roos. Wat weer geweldige foto’s vooral van de spreeuwen, visarend en Havik. Leuk de plaatsing bij vroege vogels. Proficiat! Dik verdiend! Gr. Toos

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Roos,

  Gefeliciteerd nog met de uitverkiezing van je foto bij Vroege Vogels, ik zag hem daar al voorbij komen, heel fraai. Ik kom al een tijdje wat minder vaak in de Luijsen omdat er de laatste tijd zo weinig te zien was, maar als ik dit dan weer zie met die visarend en juveniele havik is het toch nog steeds een prima plek. Toen ik er, vorige week, de laatste keer was was de visarend al vertrokken, zo zie je maar in de vogelwereld zijn altijd verrassingen. Rosse fluiteend is dan weliswaar een exoot, maar toch heel mooi om aan je portfolio te kunnen toevoegen. Fotografisch vind ik de tweede foto van de grote zilverreiger de mooiste.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 17. prachtige serie. De spreeuw is zo'n mooie vogel. Dat is op jouw foto's te zien, wat een mooi kleurrijk verenkleed. Verder weer mooie soorten vogels. En ook nog een beetje zomer met de libellen en de boomkikker. Die laatste heb ik afgelopen jaar in de duinen nauwelijks nog gezien, zo jammer.
  Groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen