zondag 3 september 2023

While waiting for the Osprey ...

 Wachten op de visarend, een van de vogels die ik prachtig vind maar nog niet echt goed heb kunnen waarnemen. Maar geduld is een schone zaak en het is niet dat je dan niets anders kan waarnemen want plots staat daar een prachtige ooievaar die vlakbij naar wat lekkers komt zoeken tussen het gemaaide riet en gras. Bijvoorbeeld kikkers die niet snel weg konden wegspringen en een jammerlijke dood stierven tussen de messen van de maaimachine. Als de ooievaar wegvliegt blijven we kijken of hij/zij weer terugkomt. En een tijdje later zien we dan ook weer boven de bomen een ooievaar maar wat bleek het werden er steeds meer en uiteindelijk zo'n plus 40 stuks. Ze bleven een tijd boven de Luysen cirkelen om veel later op de thermiek richting het zuiden te vertrekken. Inmiddels was de zon ook doorgebroken en dat was gunstig voor de ooievaars. Ik denk dat deze groep een onderdeel was van de honderd ooievaars die die zelfde dag was waargenomen in de Hooge Mierde in Noord Brabant. Het was een prachtig gezicht om te zien hoe de vogels gebruik maakten van de thermiek om zo in hogere luchtlagen terecht te komen om zich dan met gemak te laten meevoeren richting het zuiden. Op deze manier kunnen ze energie sparen en kunnen ze zo vele kilometers afleggen. Kiekendieven zijn ook waar te nemen en zelfs een visarend die door de kiekendieven werd weggejaagd. Helaas te ver af om een redelijke foto te maken. Maar op een gegeven moment kwam een kiekendief redelijk in het vizier. Dan begint mijn camera raar te doen en heeft moeite met focussen. Later herstelt zich dat weer maar helaas ook toen die visarend wat dichterbij kwam was het weer mis. Dat noem ik dus balen. Maar niet getreurd er komen nog kansen genoeg. 

Ooievaar Ciconia ciconia

Langs het zandpad richting de Luysen staan zonnebloemen en daar kan je dan wel leuke waarnemingen doen van de insecten die daar op zitten. Ook boomkikkertjes volop waarneembaar in een greppel en op de bramenstruiken. Het lijkt wel of deze soort aan een flinke opmars is begonnen want je kunt ze nu op vele plekken tegenkomen. 

De volgende dag toch maar weer richting Kempenbroek, De Luysen. Twee ooievaars zijn nog steeds aanwezig. en op een gegeven moment komt een er van steeds dichterbij en vliegt dan aan op de dode boom die in het water staat om daar op te gaan zitten. In de tussentijd waren ook de drie konikpaarden en de muilezel waar te nemen die water kwamen drinken en te eten van het riet en opnieuw opkomende verse gras. De ooievaar besloot om weer van de boom te komen en ging op zoek naar wat lekkers tussen het gemaaide gras waar hij/zij een gedroogde kikker vond. Later was hij/zij succesvoller met het vissen naar kleine visjes. Het was prachtig om dit te kunnen zien. Ik heb denk ik wel wat mooie foto's kunnen trekken. Op weg naar huis zie ik op de telefoondraden honderden spreeuwen zitten die soms opvlogen om in het gras naar eten te zoeken en dan weer op te vliegen. Prachtig. Tevens waren ze druk met badderen in een plas. Dit was erg leuk het leek wel of ze in de rij stonden om ook een duik te kunnen nemen in het 'bad'. 

Hier weer veeeeeel foto's. Mijn blog is tenslotte ook een soort dagboek voor mij en zo blijven de foto's makkelijke zichtbaar dan op een schijf in de kast.  














Grote groene sabelsprinkhaan Tettigonia viridissima 




Boomkikker Hyla arborea


Grote zilverreiger Ardea alba


Grauwe gans Anser anser 


Kiekendief Circinae


Konikpaard Equus caballus


Muildier  Equus asinus x Equus caballus

Ooievaar Ciconia ciconia



















Krabspin Thomisidae

Spreeuw Sturnus vulgaris






Bedankt weer voor jullie reacties op mijn vorige post. 

Stromae - L’enfer



16 opmerkingen:

  1. Hallo Roos,
    eine riesige Menge an Störchen, da gibt es keine Frösche mehr bei euch, schön die landung auf dem Ast, sieht sehr spektakulär aus.. der Fischadler Top
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Roos,
    Wat een geweldige serie foto's kon je maken.
    Zo mooi de ooievaars die zweven op de termiek, dat doen ze goed kost minder energie.
    Ook de boomkikker vind ik prachtig en dan de vele spreeuwen dat is ook echt geweldig om te zien.
    De ooievaar die wil landen op de boomtak heb je pefect gefotografeerd, als je die achter elkaar zet heb je bijna een filmpje.

    Wij hadden hier gister ook een hele grote groep spreeuwen en er zijn er 5 van tegen de ramen gevlogen bij de buren boven en naast ons, wij hadden de screen al een stukje naar beneden vandaar dat ze niet tegen ons raam vlogen, helaas hebben het er 4 niet van overleefd, de andere kroop na een poostje in de heg, die overleeft het wel denk ik.
    Het was echt zo zielig om te zien, ik vermoed dat ze achterna werden gezeten door een roofvogel.
    Ze hebben nu ook alweer de stippen op de vleugels op jou foto's, ook de spreeuwen bij ons die tegen de ramen waren gevlogen hadden al stippen, in de zomer zijn die stippen weg ze hebben dan een prachtige glazende veren.
    Ik heb erg genoten van je foto's.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hooi Roos
    dat zijn veel ooievaars bij me kaar de rest is ook mooi je hebt veel gezien,
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Great photos, the ones of the Stork are fantastic, you are a genius Roos.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. I am sorry, Roos, but I am having great difficulty in finding the right words to adequately explain my reaction to your fabulous photography. 'Blown my socks off' is about as near as I can get! You have covered all the bases - detail, atmosphere, composition. How fabulous too to get close up to the Storks.

    Best wishes from England where it is, at last, sunny and warm.

    Take good care - - - Richard

    BeantwoordenVerwijderen
  6. There is nothing else to be done, Roos, but you have to come here and I will show you as many Ospreys as you wish. We have several active nests close to us, one less than five minutes from our house, from which two healthy youngsters fledged just the other day. You may not have been lucky with the Osprey, but those amazing shots of the storks would be more than adequate compensation, I am sure. We’ll done! Best wishes - David

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Prachtige fotos. Ik zie ze eigenlijk nooit boomkikkers. Ik kijk altijd in de bramenstruiken. Voor de visarend moet je naar de Biesbosch denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Roos. Weer heel mooi. De foto van de vele spreeuwen op de elektriciteitsdraden is prachtig. Boomkikkers heb ik daar nog nooit gezien - ook niet op gelet. Volgende keer eens kijken. Mooi ook de ooievaar met reflectie in het water. Gr. Toos.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lieve Roos,
    Jeetje, wat prachtig weer! Wat zijn de spreeuwen toch schoonheden, al die kleuren. Heb me verbaasd over het muildier. Liep dat daar ‘zomaar’ rond? Zijn er meerdere?
    Dank voor de (kleuren-)pracht.

    Warme groet,
    Peet.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Prachtig Roos een muildier er zomaar tussen ? of waren er meer en dan zoveel spreeuwen bij elkaar super

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Prachtig Roos. Wij zien tegenwoordig in de Krimenerwaard weinig spreeuwen wel ooievaars .
    Lieve groetjes René en Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Weer een fantastische blog Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Bardzo lubię obserwować bociany. U nas jest też ich sporo i bardzo mnie to cieszy. Sa piekne, ale też to łobuzy. Zjadaja pisklęta innych ptaków. Widziałam, jak prĻbował wykraść pisklę czajki. Oczywiści czajki nie pozwoliły.
    Gratuluje pięknych zdjęć i pozdrawiam!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Roos,
    wat een schitterend verslag van je Wildlife ervaringen! Het lijkt of ik zo in een natuurdocumentaire terecht ben gekomen. Fantastisch. Alle foto's van de ooievaar, maar vooral de drinkende en die in de boom landt. De serie overvliegend op de thermiek, top . Ook prachtig de sprinkhaan op de zonnebloem, de boomkikkers. Ik zie ze niet hier hoor!! ( zei ik geheel niet jaloers, haha). De spreeuwen en Koniks ook top. Met veel plezier weer naar je mooie foto's gekeken, en zeker beter hier dan op een schijfje ergens in een laatje ;-)
    Groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Lots of beautiful photos. Have a nice evening.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hallo Roos,

    Je hebt weer veel gezien in de Luijsen en vooral die grote groep ooievaars is toch heel bijzonder. Het lijkt Gibraltar wel waar ze zich verzamelen voordat ze de oversteek naar Afrika maken. Leuk ook die sprinkhaan op de zonnebloemen, mooi kleurcontrast. Ik heb dat muildier nog nooit gezien in de Lujsen, weer wat nieuws. Mooi om al die klitten in de manen van de koniks te zien zitten. Leuke serie.

    Groetjes,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen