Een heel kort bezoekje aan de Stevolplas. Wat was het benauwd na al die regen. Er hing zoveel vocht in de lucht, en nadat de zon was doorgebroken had ik al besloten niet erg lang te blijven.
Insecten en vlinders "denken" daar heel anders over. Die gedijen prima in dit weer.
Er vloog van alles rond maar veelal, zandoogjes, blauwtjes en
koe vinkjes. Daarnaast kon ik een koninginnenpage waarnemen en de st Jansvlinder.
Mooi was te zien dat er ook de grote kaardebol in bloei stond.
Uit Wikipedia:
De bloemhoofdjes van de kaardebol werd in de Middeleeuwen gebruikt voor het ruwen van gevolde wollenlaken, hiertoe werden een aantal van deze kaardebollen in een kruisvormige houten houder bevestigd. Later zijn er zelfs speciale machines ontwikkeld voor het ruwen van weefsels met behulp van de kaardebol. De bloemhoofdjes werden daartoe op stalenpennen geregen. Een dergelijke machine staat nog opgesteld in het Nederlands Textielmuseum te Tilburg. Als wolkaarde is de weverskaarde nooit gebruikt. De stekels van deze zaadbol zijn daar niet sterk genoeg voor.
De weverskaarde werd vroeger in de Vaucluse (Zuid-Frankrijk) veel verbouwd en geëxporteerd naar onder meer Nederland, Rusland en Japan. Honderden hectaren waren in Zuid-Frankrijk in de 19e en 20e eeuw in productie. In 1862 was dat 2326 ha. Na 1968 was er nog één firma die de weverskaarde kon leveren maar dat bedrijf sloot in 1985.