maandag 26 februari 2018

Konikpaarden


Eerder deed ik een rondje rond de Stevolplas waar hekrunderen en konikpaarden grazen. Gelukkig is hier nog genoeg te grazen en worden ze soms bijgevoerd. Wat je bij de Oostvaardersplassen niet kunt zeggen. Daar is het momenteel een groot sterfhuis waar de vele konikpaarden, herten en runderen een langzame hongerdood sterven. Ze worden niet bijgevoerd en kunnen geen kant op omdat alles omrastert is. Elk jaar weer hetzelfde trieste beeld. Gelukkig zien de konikpaarden en runderen bij de Stevolplas er wel doorvoed en gezond uit. Er was inmiddels een veulen geboren en ik bleef even om wat foto's te maken. Twee jonge hengsten hadden het voorjaar in het hoofd en de hormonen speelden ze parten wat een mooi schouwspel opleverde. Er vond een krachtmeting plaats. Het jonge veulen vond dat maar wat interessant en dwaalde van zijn moeder af. Een van de jonge hengsten, een beetje gefrustreerd ging toen maar het veulen achterna, die snel weer de veiligheid van zijn moeder opzocht.


Konik horses, at the Stevolplas. A newborn made me stop and take some pictures. Than two young male horses started a fight, hormones were the trigger. The new born found it all very interesting and walked closer to watch the fight. One of the youngsters than started to chase the little one. It ran fast as not to be bitten. Quickly back to the safety of his mother.


10 opmerkingen:

 1. Hoi Roos.

  Mooie foto's heb je van de Konikpaarden, wel vroeg het veulentje al geboren, ziet er goed uit.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Roos,
  Wat een prachtige serie met dito verhaal. Inderdaad, deze paarden zien er oké uit. Deel jouw zorgen (verdriet)over de OVP. Te triest voor woorden.

  Heb genoten van jouw serie, dank je wel!

  Lieve groet,
  Peet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Roos,
  Een mooi beeldverhaal met prachtige foto's!
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Those two young males seem to be doing some serious fighting. I am glad that the foal made it back to its mother which I am sure is well able to protect it.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Roos,
  Mooie serie van de paarden, gelukkig zien deze er goed doorvoed uit.
  Wat er in de OVP gebeurt is echt te gek voor woorden, ze moeten zorgen dat voor de winter de zwakke dieren er uit zijn gehaald.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je geeft hier een mooie impressie van het gedrag van de Konikpaarden. De strijd om de plaats in de hiërarchie is altijd boeiend.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hi Roos,
  Always a pleasure to visit your blog as you certainly give us a variation in subjects. Wonderful set of images of these horses having what a times appears to be serious fighting. At least the foal made it back to Mum.
  All the best John

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vandaag 6-3 staat hierover een artikel in Trouw, over de verschillen van aanpak bij de grote grazers en dat het in Limburg wél goed gaat. Groet van Willy.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Schitterend, die paarden. Foto 6 vind ik echt prachtig. Het is niet eenvoudig om zulke mooie actiefoto's te naken. Mooi blog Roos.
  Vriendelijke groet
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ohh wat leuk, bij jou ook al een koniksveulen. Mooie serie van de paarden in actie
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen