maandag 20 maart 2023

Peregrines, Eagle Owl, Roe Deer, Storks ...

 And much more.

19 degrees celcius, than things go fast. Bursting buds and flowers, Bees and yes flies as well. It was good to feel the warm sun on my face. It must help to get rid of this still present black clouds in my head. Ofcourse I went to vistit the Eagle Owl and much more.

19 graden, dan gaan de dingen snel. Open barstende bloemknoppen, bloemen, bijen en ja ook weer vliegen.  Het was goed de warme zon te voelen. Het moet vast helpen om de nog steeds aanwezige zwarte wolken in mijn hoofd te verdrijven. Natuurlijk was ik weer op bezoek bij de Oehoe, waar ik inmiddels al diverse bekende mede fotografen ben tegengekomen. Ook mensen van wat verder weg. O.a. Antwerpen en West-Vlaanderen. Ook mensen die dan vragen of het nest ook te fotograferen is. Pffff waarvoor kom je dan .... voor het mooie plaatje of om te genieten van een vogelsoort die zeldzaam is en met respect behandeld moet worden. Ik blijf me dan weer verbazen dat dat scoren tegenwoordig blijkbaar heel belangrijk is. Gelukkig zit het vrouwtje op een niet te benaderen plek. Maar goed ook!

Oehoe Bubo bubo

Ooievaars komen ook weer terug uit het zuiden en op een plek in het achterland van Echt was een koppel neergestreken in een veld waar het goed wormen eten was. Een van de ooievaars in het Kempenbroek is ook weer op het nest aanwezig. Ik hoop dat inmiddels de partner er ook weer is. Binnenkort weer eens kijken.

Ooievaar Ciconia ciconia  Ook niet ver van huis ineens twee reeën waarvan het mannetje een mooi gewei had wat nog mooi omfloerst was. 

Ree bok Capreolus capreolus
In Echt zelf gaven de slechtvalken op bescheiden wijze hun paringsritueel ten toon. Het vrouwtje zit veel in de nestkast dus zijn er naar ik aanneem al eieren. Ik baseer dit op het feit dat in veel nestkasten met camera al te zien is dat er eieren zijn gelegd. Wat gaat het nu snel!!! 

Slechtvalk Peregrines falconBij de Luysen is het nog rustig. Behalve een grote groep wintertalingen. Prachtig om die in formatie te zien vliegen. Die zijn zich vast aan het voorbereiden om naar hun broedgebieden te gaan.
 
Wintertaling Anas crecca 


Bij een klooster waar ik ook regelmatig kom vanwege de prachtige tuin die daar bij hoort zag ik een boomklever druk heen en weer vliegen met modder in zijn snavel. Het was makkelijk te zien waar hij heen vloog en dat was naar een van de verluchtig gaten in de muur van de kerk. Daar had hij de open ruimte haast helemaal dichtgemetseld op de ingang naar de nestruimte na. Je verbaast je elke keer weer hoe zo'n vogeltje dat kan. 

Boomklever Sitta europaea

Hamamelis intermedia 

Eksters Pica pica 

Staartmeesjes waren ook druk met aanleveren van nestmateriaal. Druk druk druk.
Staartmees Aegithalos caudatus


In de tuin een magnolia struik waar de knoppen al op opengebarsten stonden en al open waren gegaan. Prachtig. 
Magnolia Stellata

Het zijn weer een hoop foto's geworden. Van sommige heb ik ook collages gemaakt die, als je die aanklikt groot op je scherm te zien is. Net zoals alle foto's.

48 opmerkingen:

 1. Oh Roos wat een geweldig mooie serie weer om te beginnen die Uil wat staat hij er mooi op en ja niet iedereen heeft respect voor de natuur heel jammer natuurlijk hebben we allemaal een mooi plaatje maar toch niet tenkoste van ??? maar het is weer heerlijk om te zien wat jij allemaal gezien hebt en ook dat is voor mij enorm genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Roos
  an dem Uhu kann man sich nicht satt sehen, einfach tolle Vögel, Störche sind bei uns auch die letzten Jahre zahlreich vertreten. Tolle Fotos zum Frühlingsbeginn.
  Danke fürs zeigen
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Roos,
  Wat een super mooie serie foto's.
  Ik begrijp sommige mensen niet die ten koste van de vogels een plaatje moeten scoren, heb eens wat meer respect voor de vogels, maar goed dat ze er niet bij kunnen komen want ze zijn in staat om de vogels van het nest te jagen om het nest met eieren te fotograferen, vreselijk zulke mensen.
  Je hebt prachtige foto's gemaakt van de Oehoe.
  leuk de ooievaars, die heb je ook perfect gefotografeerd zwart en wit zijn best moeilijk, het is jou echt heel goed gelukt.
  Zo schattig die staartmeesje met nestmateriaal in de snavel, ik zie ze hier niet zo vaak meer, dat is echt heel jammer.
  Dit is de mooiste tijd van het jaat vind ik, alles loopt uit en de vogels beginnen weer te zingen.
  Ik heb genoten van je blog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. It is going to be a while before we hit nineteen degrees, Roos. Yesterday it was four degrees, however, and the sun is strong and the snow is melting. Your exquisite series of pictures thrill me as always. I especially enjoyed the progression of the Nuthatch building its nest. Trophy photographers are a problem the world over. It is really sad when the desire for a better shot overrides the welfare of the subject. A pox on all of them. Best wishes - David

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your reaction David Great saying "a pox"
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 5. Fantastic photos Roos. Lovely to see that spring is finally arriving!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Julie thank you for your reaction.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 6. Ha Roos,

  Wat geweldig weer. Bij de foeragerende ooievaar hoorde ik 'm gewoon smakken (mijn fantasie sloeg even op hol).
  Intrigerend die Oehoe, wat machtig dat je deze kunt volgen. Dank weer voor het moois.

  Liefs,
  Peet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Thank you for showing us all these fabulous images, Roos. It seems that spring has come a little earlier there than it has here. I gives me hope !

  I expect that you will not be surprised to know that my favourite set of images is that of the Eagle Owl. I am totally in sympathy with your comment about some photographers. There are too many of them out there that are more concerned about getting their photos than looking after the welfare of the wildlife that they want to photograph. It gives a bad name to the rest of us.

  My very best wishes - stay safe - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your kind words on this post.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 8. Hoi Roos.

  Prachtige serie heb je kunnen maken.
  De Uilen zijn fantastisch
  De ooievaars zijn altijd mooi om te bekijken.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Genoten van de prachtige foto’s. Zeer knap vastgelegd 👌🏼

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Weer een prachtige reeks en weer veel waargenomen.....tja onze oehoe wat een prachtexcemplaar ....inderdaad met respect te benaderen als ik er af en toe kom en dan erger ik me ook soms aan natuurfotografen die het nodig vinden om uilengeluiden te roepen naar hem om zo een reactie bij hem uit te lokken....waardeloos en die dan nadien in een groep durven spreken over het fotograferen op afstand en met respect voor de vogel....als ik hen dan aanspreek over hun gedrag krijg ik tegenreactie maar dat interesseert me niet en ik zal blijven reageren als ik dit gedrag blijf waarnemen want wie is dan " de grootste uil ,?"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Heidi, ik hoorde zelfs van een bewoner die jongens in de smiezen had die met stenen naar de uil wilde gooien.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 11. Wat een mooie serie heb je hier Roos.
  En wat een mooie soorten had je voor de lens.
  Jaloersmakend ;-))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Roos,
  Wat een serie, zeg, super boeiend!
  Doe Oehoe, kwijl.....prachtig. En die fotograaf is gestoord! Postzegelverzamelaar ;-0
  Niet alleen de oehoe is stoer, ook weer een hele serie slechtvalken, waar ik vroeger bijna niet tegen kon om te bekijken, haha, maar nu gaat het beter, omdat ik ook een buitenkansje trof, zoals je al gezien hebt.
  Heerlijk om die serie te bekijken. Dat helpt echt tegen donker hoofdwolken.....maar ook die prachtige bloesem moet vitamine voor je koppie zijn,. zo mooi!
  Mooi ook de reeën. De eksters zijn echt gaaf gefotografeerd. Schattige staartmeesjes fijn dat de ooievaars weer terug zijn. Het zijn weer mooie foto's.
  Opvliegende wintertalingen heerlijk, maar ik heb altijd wat moeite afscheid te moeten nemen van die leuke wintereendjes. Hier zaten ruim 400 smienten te piepen en fluiten....nu ook al weer weg. Tot slot, je slimme bouwkundige boomklever, zo gaaf..
  Ik heb genoten van je blog.
  Fijn weekend, groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank weer voor je uitgebreide reactie Maria.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 13. Hallo Roos,
  Wat een geweldige serie foto’s die je hebt gemaakt. Ook zijn jou foto’s mooi scherp op deze blog iets wat ik niet kan zeggen op mijn site. Mijn foto’s zijn wel scherp tot ik ze publiceer dat verliest deze veel scherpte. Mijn complimenten voor jou blog en geweldige foto’s.
  Gr, Wilco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie Wilco. Jammer dat bij het plaatsen van je foto's op jouw site de scherpte minder wordt. Misschien uitzoeken hoe je dat kan veranderen.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 14. Volgende keer moet je mij maar eens meenemen naar de Oehoe als wij weer in Maaseik zijn. De Boomklever hoeft niet naar school om te leren metselen , zoals de mens. Wij hebben ook navigatie programma's nodig om op een bepaalde plek te komen , vogels hebben dat ingebouwd. Groet Broer Peter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank weer voor je reactie lieve broer. Ja de mens kan nog steeds meer leren door goed naar dieren te kijken.
   je zus

   Verwijderen
 15. Wat heb je weer veel gezien, mooie reebok met bastgewei, nestelende ooievaars en boomvalk... en ook een oehoe. De lente lijkt weer even een stapje terug te doen komende tijd, maar van mij mag het nu wel doorzetten, zonnetje, de ontluikende natuur....laat maar komen. Lekker naar buiten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank weer voor je reactie op deze post Ghita. Komt goed met het weer. Ik ben blij met de regen die nu allemaal valt dat scheelt misschien met de droogte in de zomer.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 16. Hoi Roos
  dit is weer een mooie collectie foto's erg mooi,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Roos, zaterdag is de bliksem ingeslagen op de afleider van de Landricus kerk, weet je of de broedende slechtvalk weg is gevlogen. Het was een harde knal en bij mij viel de stroom uit. De kerkklok stond stil op 18.05 uur

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Anoniem, graag je naam vermelden dat is prettiger communiceren. Dat is minder dat de bliksem is ingeslagen maar vandaag kreeg ik toevallig bericht van mijn contact met melding dat er vandaag 27/3 controle is gedaan naar het aantal eieren dat is gelegd. Het zijn vier stuks en ook het vrouwtje is op de foto gezet. Dus alles ok.
   Laat je nog even weten wat je naam is.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 18. Neeltje Verheijen28 maart 2023 om 14:20

  Hallo Roos, gisteren lukte het niet om mijn naam toe te voegen. Moest een blog maken en dat lukt me niet.
  Fijn dat het goed gaat met de valken al mis ik het oude paartje wel. Hoorde en zag vandaag weer allerlei bedrijvigheid, Groetjes van Neeltje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Neeltje en ik mis het oude koppeltje ook. Al die jaren maakt dat je er toch aan gewend bent geraakt dat dat hun stek was. Maar nu gaan we zien hoe dit nieuwe stel het gaat doen. Ook wel weer leuk.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 19. Dag Roos,
  Wat is het toch een luxe om een oehoe in het wild te zien. Het is helaas wel een teken van deze tijd dat er mensen zijn die zich niet weten te gedragen. Hopelijk heeft de oehoe er niet teveel hinder van. Je komt hier met een hele reeks platen die de komst van de lente steeds duidelijker maken, vogels, bloemen en binnenkort weer insecten en vlinders. Er gaat weer een mooie tijd aankomen die iedereen zal opvrolijken.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hallo Roos,

  Leuk die oehoe die daar blijkbaar nog steeds zit. En hij vertoont hier tenminste wat activiteit, meestal zit hij overdag met z'n ogen dicht wat te dutten. Ik neem aan dat hij hier in de bomen tegenover de huizen met balkon zit, is toch wat natuurlijker dan met al dat steen.
  De laatste keer dat ik in Kempenbroek was, plm. anderhalve week geleden, waren de ooievaars nog niet aanwezig. In de Luijsen was toen totaal niets te zien. Mooi ook weer de slechtvalk op de kerktoren. Mooie gedragsplaten van de boomklever. Het gaat inderdaad snel nu, laat het voorjaar maar komen.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ad, klopt inderdaad vwb de oehoe. Inmiddels al wel vier lepelaars in De Luysen, twee scholeksters, brandganzen. Het begint te komen.
   Groeten, Roos

   Verwijderen
 21. De oehoe heb je prachtig kunnen fotograferen Roos. Wat mooi om te zien. En de lente komt er inderdaad met grote sprongen aan. gelukkig...

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Je hebt weer prachtige fotos Roos. Ik heb ze aan iemand laten zien die in Limburg in Nederland een oehoe gezien had. Fijne zondag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Caroline en leuk dat je de foto's hebt laten zien aan een kennis? hebt laten zien.
   Groeten, Roos

   Verwijderen
 23. Beautiful shots Roos, and, I am resting, thanks.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Unas fotos impresionantes, me han encantado todas y en especial las del Búho real sobre el árbol, enhorabuena Roos. Me preguntabas donde ver Neophron percnopterus en Pirineos franceses, yo conozco bien los Pirineos españoles y el mejor lugar para ver esta especie y también Gypaetus barbatus es el Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido, donde se encuentra el pueblo de Ainsa, en el se encuentra el centro del Quebrantahuesos Gypaetus barbatus, donde te informan de las ubicaciones precisas para encontrarlos sin problemas. Muy cerca de este lugar se encuentra el Hotel de Montaña Lamiana, en el pueblo de Lamiana, ahí dos veces por semana echan comida en el monte para ver de cerca a todas las aves carroñeras de la zona. Te mando este enlace https://birdingaragon.com/project/hotel-de-montana-lamiana/
  Espero te haya servido esta información, un fuerte abrazo desde Cantabria, España.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. German Thank you for your answer and the Link. I will have a look at it. Have a nice Easter.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen