zaterdag 27 april 2019

"Groentjes" wilde bijen en andere nuttige insecten ......


Hoe brei je een blog rond dit thema nadat ik met verbazing naar een nieuw geplaatst bijenhotel bij een boerderij langs de Grensweg van Stramproy richting Bocholt heb staan kijken en lezen.

De tekst sprak het tegendeel van wat ik letterlijk kon waarnemen in het veld. Maar voordat ik hier verder op in ga eerst wat foto's van hoe ik het graag zou zien. Er zijn nl. nog van die plekken waar de natuur beschermd wordt en je kan dromen hoe het er op andere plekken er ook zo uit zou kunnen zien. Een van die plekken is De Doort, daarnaast is er vooruitgang bij de Stevolplas, De Luysen en de Kettingdijk. Zodra de condities voor plant en dier gunstig zijn komt het haast vanzelf op zijn pootjes terecht. Wij als mens willen wel alles sturen en inrichten maar als het voor dier en vogel niet optimaal is vliegen en lopen ze gewoon voorbij. Als je een gebied meer op een parkje laat lijken met aangeharkte paadjes dan kun je het wel schudden. Dus op eerder vernoemde plekken kun je mij vaak vinden om dit vast te leggen op de foto en genietend van hoe mooi het toch allemaal is.  Zoals die velden met gewassen omringd met wilde bloemen bij de Stevolplas. Klaprozen, korenbloemen en bernagie waar je de insecten en vlinders dus volop kunt aantreffen. Zo ook op de veeltallige meidoorns daar geplant. De wilde bloemen in De Doort, Nu volop de daslook in bloei en uiteraard ook hier de meidoorn. Goh ik wist niet waar ik kijken moest van de wilde bijen, vliegen en ander beestjes die hier een goed gedekte tafel  vonden. Dat het een feest is voor insect en vogel mag duidelijk zijn. Grasmussen, hoorde je volop zingen naast uiteraard de zwartkop. Ook de geelgors doet hard zijn best om een vrouwtje te lokken met zijn gezang. De lijster die al jongen heeft en naarstig op zoek was naar voedsel. En nu het weer wat regent meer kans op wormen die naar boven komen. Deze beschrijving van hoe ik het graag op meerdere plekken zou willen zien blijft denk ik toch nog steeds een wens. 

Korenbloem en klaproos Centaurea cyanus en Papaver


Gewone Smeerwortel  Symphytum officinale


Meidoorn Crataegus met wilde bij
 


 Meidoorn met Woeste sluipvlieg Tachina fera
 

Klaverspanner Chiasmia clathrata


Oranjetipje Anthocharis cardamines



Woeste sluipvlieg Tachina fera


Gewoon barbarakruid Barbarea vulgaris ???

 
Boomkikker Hyla arborea
 
 
Wilde hyacint Hyacinthoides non-scripta
 

Citroenvlinder Gonepteryx rhamni


Daslook  Allium ursinum
 

Grote vos Nymphalis polychloros


Meidoorn Crataegus


Oranjetipje Anthocharis cardamines


Winter postelein Claytonia perfoliata


Geelgors  Emberiza citrinella


Groene kikker Pelophylax


Zanglijster  Turdus philomelos

 


Merel female Turdus merula
 

Rietgors Emberiza schoeniclus


Salomons zegel Polygonatum


Drie van vier jonge kievitten.


En man zwartkop zingt weer uit volle borst.



Terugkomend op de titel van dit blog  '"Groentjes" en wilde bijen en andere nuttige insecten ...'. Groentjes is in België de benaming voor groenten. Tis maar dat u het weet. Ok, in Bree staat een grote groenten verwerkingsfabriek. Greenyard genaamd en in samenwerking met B.N.D. Internationale telersvereniging hebben zij bij een teler van groenten een bijenhotel geplaatst met tekst en uitleg over het waarom van het plaatsen van een bijenhotel. Het bijenhotel staat vlak langs de kant van de weg zodat een ieder die, net als ik,  geïnteresseerd is in het hoe en waarom van dit initiatief, dat van dichtbij kan zien. Een nobel streven, zeker omdat dit onderwerp veelvuldig op de agenda staat van menig natuurvereniging en verontruste burgers. Ik stond dit dus te lezen terwijl ik ondertussen ook naar de velden keek waar de boer aan het ploegen was om het veld in gereedheid te brengen voor het zaaien van …. Ik was eigenlijk gestopt omdat ik een eenzame scholekster in zo'n inmiddels ingezaaid veld zag lopen zoekend naar wat eetbaars. Hij vond niets. Triestig. De voorjaarsbloeiers die in de berm zouden moeten staan … weggeploegd tot aan de verharding van de straat en greppel. Het groen en opkomende bloemen bij het hek en in de greppel weg … gespoten. Je kent de kleur wel oranje. Voor zover het oog kon rijken dus getrokken voren in het landschap en geen bloem te zien. Ik weet niet wat zo'n bijenhotel daar dan doet. Geen bij of insect te zien. Hoe verwacht men met deze condities van de omgeving dat wilde bijen hier op afkomen. Verwacht men dat die bijtjes rustig afwachten tot de gewassen bloemetjes krijgen om te bestuiven? Op het infobord staat dus te lezen dat ze werken met Agrobiodiversiteit. Daar kon ik dus niets van bemerken. Ik voeg een link bij wat Agrobiodiversiteit inhoudt. Ik hoop dat de agrariër zich hier in de toekomst bewust van wordt en met hem alle andere agrariërs https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/dossier/dossier-fab.htm Ik blijf het volgen om daar later nog eens op terug te komen. Misschien zijn de wonderen de wereld nog niet uit.

Scholekster Haematopus ostralegus searching for something to eat ...



The bee hotel, No Bee to be seen and no Bee has found this Hotel (yet). But also no Butterfly or any other insect for that matter.


Tekst is in Dutch Sorry.  I do hope their initiative is not for the sake of appearance





35 opmerkingen:

  1. Weer interessant om te lezen Roos. Benieuwd hoe het in Bree verder gaat met het insectenhotel.
    Gr. Toos.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Toos, dankjewel voor je reactie. Even voor de goede orde het bijenhotel staat niet in Bree maar bij een boerderij op de Grensweg richting Bochelt. De fabriek staat in Bree.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  2. Hoi Roos.

    Prachtige serie met de mooie bloemen, insecten vlinders,vogels en de kikker.
    Heel af en toe kom je nog een heerlijk stukje natuur tegen met veel bloemen.
    \Maar veel vaker ziet het er treurig uit, helaas.

    Hoop ook echt dat het tij nog kan keren.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hooi Roos,
    Wat een mooie serie foto's.
    Prachtig de insecten en de vlinders, mooi ook dw wilde bloemen.
    mensen moeten meer bewust worden van de natuur is mijn mening, meer wilde bloemen hebben dat is goed voor al het leven.
    Foto 17 is echt een topper.
    groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Irma, dank voor je reactie op dit blog.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  4. Hallo Roos, je laat hier prachtige beelden zien zoals het zou moeten zijn... Helaas is de werkelijkheid inderdaad anders ondanks de goede bedoelingen van zo'n bijenhotel. Laten we hiopen dat het toch nog goed komt. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste Roos,wat heb ik weer genoten van al dat moois wat je gefotografeerd hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Kitty, dankjewel voor je reactie op mijn blog.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  6. Mooie fotos Roos met veel soorten bloemen, insecten en vogels.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Roos,
    Ja, daar gaan we weer! Dat hypocriete gedoe met zo'n insectenhotel. Lekker makkelijk. Ondertussen alles wegmaaien en platspuiten, Ook lekker makkelijk. Geld maakt meer kapot dat ons lief is. Gelukkig lees ik op de sociale media steeds meer protesten tegen dit beleid én dat andere beleid waar je vorige blog mee begon, dus wie weet is er nog hoop.
    Toch heb je ondanks alles weer een forse serie mooie natuurbeelden bij elkaar geschoten. Mooie vlinder op foto #6. Komt me vaag wel bekend voor...lijkt wat op een klaverspanner... De oranjetipjes staan er ook fantastisch op. En de winterpostelein is een fotogeniek plantje, moet ik me ook eens over buigen.
    Groetjes, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Dick, dank voor je reactie op dit en vorig blog.
      Dank voor de benaming van de klaverspanner. Heb het inmiddels aangepast.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  8. Roos wat een geweldig mooie serie wat een kleuren al en zoveel leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een mooie foto's Roos echt om van te genieten

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Perhaps the people in charge will read your blog, Roos. Perhaps there is hope for improvement. The bee hotel was obviously placed there with good intentions, but by people doing public relations rather than sound ecology. We can only hope that they will learn and conditions will improve.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hello David, we must give them the bennefit of the doubt and remain optimistic. I will follow up on this story to see what is happening.
      Regards,
      Roos

      Verwijderen
  11. Hi Roos. You are showing us some wonderful images, and some very sad ones too. The important thing, however, is your your message about the environment. We must all become aware, and spread the message, and do our bit to change the situation. For the past 3 weeks, Lindsay and I have been exploring the possibility of coverting our small grass lawn into a mini wild flower meadow. We want to do it properly and, at my age, setting it up looks like very hard work (or expensive to get someone else to do it!). We are, however, determined, although we have left it a little late in the year - we are unlikely to see meadow flowers in our garden before next summer!

    With my very best wishes - - - Richard

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hello Richard, thank you for liking my images. And I am very pleased to read you want to transform your lawn into a wild flower haven. I do hope you wlll succeed. Would it not be nice to see all those butterflies, bees and other insects enjoying your hard work. All the best and good luck.
      Regards,
      Roos

      Verwijderen
    2. Bravo to Richard for his lawn conversion!

      Verwijderen
  12. Pracht foto's Roos, de klaverspanner en de boomkikker springen er uit voor mij.
    Zooooooooo mooi !!
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Roos
    ik heb genoten van je mooie foto's topie.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. prachtige voorjaars serie. Heerlijk die vlindertjes en bijen....
    ook de bloemen heb je er heel mooi op, echt genieten. je krijgt meteen weer zin om naar buiten te gaan.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hi Roos,
    Wonderful Spring flowers, Bees and Butterflies, what a super start to the post.
    Then the sad ending, why do we have to cut the verges and spray the ditches, absolutely stupid.
    Will the so called people in charge ever listen to us mere lay people.
    All the best, John

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hello John, It all has to do with more land so more profit and money in the pocket.
      Regards,
      Roos

      Verwijderen
  16. Dag Roos,
    Je kijkt je ogen uit als plaatselijk de natuur zijn gang kan gaan. Kleurige bloemen, een heleboel insecten, kortom, zoals je het graag ziet. Helaas zie je dat veel agrariërs de accenten anders leggen. Uitgestrekte geploegde akkers waar geen vogel te zien is, weilanden waar nauwelijks weidevogels te zien zijn (om verschillend redenen overigens).
    Als er wel de juiste aandacht voor de natuur op de juiste manier en plaats is zie je het resultaat al snel.
    Hoe mooi het kan worden laat je met de beelden voldoende zien.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Kees en dan voor de Bühne een bijenhotel plaatsen. Oh ironie!
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  17. Hoi Roos,
    Je foto's van de bloemen en bijtjes én het prachtige oranjetipje zijn zeer geslaagd. De frustratie van een falend natuurbeheer, tjaa, ik verbaas en nergens meer over. Probeer slechts zelf het goed te doen en zal er bij de komende Europese verkiezingen rekening mee houden. Gelukkig zie ik hier veel insecten en zijn bijna al mijn insectenhotelletjes vol gemetseld. Groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen