Langs de grens van Belgisch- en Nederlands Limburg mag ik wel zeggen dat in dit stukje van Belgiƫ en Nederland er nog kleine pareltjes natuur te vinden zijn. Zelfs in een stad. Tussen al het geweld van eindeloze velden met mais, en dit jaar gelukkig ook veel tarwe soorten is het in die gebiedjes dan ook goed toeven en valt er veel moois te zien.
Ik was op diverse data in juni op de Kettingdijk, De Luysen, St Maartensheide en Echt. De grote weerschijnvlinder is een vlinder die je niet zomaar tegenkomt. Vochtige bossen, loofbomen en in deze link kun je lezen in welk biotoop deze vlinder goed gedijd. >> link info << Ook zie je weer lepelaars waarvan de jongen het nest hebben verlaten en met de oudervogels nu de foerageerplekken opzoeken. In totaal heb ik er die dag zo'n 15 stuks kunnen zien.
Grote weerschijnvlinder Apatura iris
Op de website van Vroege Vogels >> link info << plaats ik ook wel eens mijn foto's. Van de foto van de Grote weerschijnvlinder was melding gemaakt in een nieuwsbrief 'Natuur in Beeld' ik was met die nieuwsbrief niet bekend en las in een van de reacties dat mijn foto daar in te zien was. Ik heb mij er voor aangemeld maar tot op heden, jammer genoeg nog niet ontvangen. Er zijn door deze nieuwsbrief erg veel kijkers voor mijn foto. Ik heb er een screenshot van gemaakt. Laatste telling 1172 kijkers. :)
Kamperfoelie
Lepelaars Platalea leucorodia
Roodborsttapuit (man) Saxicola rubicola
Female
In velden waar het gras wel hoog staat zie je ineens een haas zijn kop opsteken die zich onbespied waant.
Haas Lepus
Naast de grote weerschijnvlinder is het nu ook weer de tijd dat je de kleine ijsvogelvlinder kunt waarnemen. Ook een prachtige soort.
Kleine ijsvogelvlinder Limenitis camilla
???
Op mijn wandeling kwam ik langs een wei met ook hoog gras. Niets vermoedend heb ik, met het minste geluid wat ik maakte, een reegeit opgeschrikt die daar verborgen lag. Misschien ook met een jong? In elk geval ging de geit er vandoor tot ze 'verborgen' achter een paar struiken dacht uit zicht te zijn.
reegeit Capreolus capreolus
Wants Heteroptera
Heide libel Sympetrum
Weidebeekjuffer Calopteryx splendens female
male
Haft/Eendagsvlieg Ephemeroptera
Eikenprocessierups Thaumetopoea processionea
Een kever met de naam bijenwolf. Deze schijnt redelijk zeldzaam te zijn. Mooi met de kleuren rood en zwart en het borstdeel met een blauwe zweem. Hij kleurt mooi op de echte valeriaan.
Bijenwolf (kever) Trichodes apiarius
Klaprozen
In de Luysen broedt elk jaar een kolonie kokmeeuwen. Ze zijn niet zo geliefd bij de mensen. Ze zingen niet zoals de nachtegaal, hebben geen spectaculair gekleurde veren zoals een ijsvogel en zeldzaam zoals een roerdomp zijn ze ook niet. Maar als je ze goed bekijkt hebben ze een prachtige chocolade bruine kop met een mooie rode snavel en dito poten. De witte ring rond de ogen maakt het helemaal af.
Kokmeeuw Chroicocephalus ridibundus
Een mooie zweefvlieg op margriet
Zweefvlieg Syrphidae
In Echt nog een foto gemaakt van een van de drie juvenielen zwarte roodstaart. En dan zie je ineens een boomkruiper vanuit de boom op de muur van de kerk vliegen. Zeker op zoek naar spinnetjes.
Zwarte roodstaart Phoenicurus ochruros
Boomkruiper Certhia brachydractyla