donderdag 25 juni 2020

Op en over de grens ...


Langs de grens van Belgisch- en Nederlands Limburg mag ik wel zeggen dat in dit stukje van België en Nederland er nog kleine pareltjes natuur te vinden zijn. Zelfs in een stad. Tussen al het geweld van eindeloze velden met mais, en dit jaar gelukkig ook veel tarwe soorten is het in die gebiedjes dan ook goed toeven en valt er veel moois te zien. Ik was op diverse data in juni op de Kettingdijk, De Luysen, St Maartensheide en Echt. De grote weerschijnvlinder is een vlinder die je niet zomaar tegenkomt. Vochtige bossen, loofbomen en in deze link kun je lezen in welk biotoop deze vlinder goed gedijd. >> link info  << Ook zie je weer lepelaars waarvan de jongen het nest hebben verlaten en met de oudervogels nu de foerageerplekken opzoeken. In totaal heb ik er die dag zo'n 15 stuks kunnen zien. 

Grote weerschijnvlinder Apatura irisOp de website van Vroege Vogels >> link info << plaats ik ook wel eens mijn foto's. Van de foto van de Grote weerschijnvlinder was melding gemaakt in een nieuwsbrief 'Natuur in Beeld' ik was met die nieuwsbrief niet bekend en las in een van de reacties dat mijn foto daar in te zien was. Ik heb mij er voor aangemeld maar tot op heden, jammer genoeg nog niet ontvangen. Er zijn door deze nieuwsbrief erg veel kijkers voor mijn foto. Ik heb er een screenshot van gemaakt.  Laatste telling 1172 kijkers. :) 
Kamperfoelie


Lepelaars Platalea leucorodia

Roodborsttapuit (man) Saxicola rubicolaFemale


In velden waar het gras wel hoog staat zie je ineens een haas zijn kop opsteken die zich onbespied waant.

Haas Lepus


Naast de grote weerschijnvlinder is het nu ook weer de tijd dat je de kleine ijsvogelvlinder kunt waarnemen. Ook een prachtige soort.

Kleine ijsvogelvlinder Limenitis camilla
???


Op mijn wandeling kwam ik langs een wei met ook hoog gras. Niets vermoedend heb ik, met het minste geluid wat ik maakte, een reegeit opgeschrikt die daar verborgen lag. Misschien ook met een jong? In elk geval ging de geit er vandoor tot ze 'verborgen' achter een paar struiken dacht uit zicht te zijn.  

reegeit Capreolus capreolus


Wants Heteroptera


Heide libel Sympetrum

Weidebeekjuffer Calopteryx splendens female


male


Haft/Eendagsvlieg Ephemeroptera


Eikenprocessierups Thaumetopoea processionea


Een kever met de naam bijenwolf. Deze schijnt redelijk zeldzaam te zijn. Mooi met de kleuren rood en zwart en het borstdeel met een blauwe zweem. Hij kleurt mooi op de echte valeriaan. 

Bijenwolf (kever) Trichodes apiarius


Klaprozen


In de Luysen broedt elk jaar een kolonie kokmeeuwen. Ze zijn niet zo geliefd bij de mensen. Ze zingen niet zoals de nachtegaal, hebben geen spectaculair gekleurde veren zoals een ijsvogel en zeldzaam zoals een roerdomp zijn ze ook niet. Maar als je ze goed bekijkt hebben ze een prachtige chocolade bruine kop met een mooie rode snavel en dito poten. De witte ring rond de ogen maakt het helemaal af. 

Kokmeeuw Chroicocephalus ridibundusEen mooie zweefvlieg op margriet

Zweefvlieg Syrphidae


In Echt nog een foto gemaakt van een van de drie juvenielen zwarte roodstaart. En dan zie je ineens een boomkruiper vanuit de boom op de muur van de kerk vliegen. Zeker op zoek naar spinnetjes. 

Zwarte roodstaart Phoenicurus ochruros


Boomkruiper Certhia brachydractyla

32 opmerkingen:

 1. Fascinating photos Roos, the Spoonbills are my favourites. But, all of them are beautiful.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Roos,
  Wat een geweldige serie foto's zijn dit.
  Geweldige dat je foto is gebruikt voor de nieuwsbrief van vroege vogels, ik ken dit ook niet, zoveel kijkers is toch wel heel leuk hoor, ik heb ook even gekeken.
  Foto 14, 18, 32, 33 en 41 zijn mijn favoriet.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Roos daar valt volop te genieten wat mooi en het ziet er zo rustig uit

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een mooie ontmoeting met de Grote Weerschijnvlinder. Dat is mij twee jaar geleden ook overkomen, in de Elzas weliswaar, maar toch. Je weet niet wat je ziet, een supermooie vlinder! Maar ook de Kleine IJsvogelvlinder mag er zijn, hoor! Verder vind ik de Weidebeekjuffers er fraai op staan. Daar moet ik dit jaar ook nog meer werk van maken...
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weer een enorme diversiteit Roos. Eendagsvlieg hoop ik ook nog ooit te kunnen fotograferen, zijn echt fotogeniek. Juveniel zwarte roodstaart schattig.
  Gr. Toos.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Roos.

  Wah Roos wat veel moois laat je zien.
  Wat leuk dat je staat in de nieuwsbrief.
  Je foto's zijn geweldig.
  Heb genoten van deze mooie serie.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. What a wonderful area you have around you, Roos, as you so beautifully show us with your images. I am extremely impressed by (and envious of) your images of the Purple Emperor (Apatura iris) as, it seems, were over a thousand other people - I am not surprised.

  Take great care and stay safe - - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wonderful series, Roos, with the Purple Emperor being the star of the show. If ever I find myself in your part of the world I am going to commandeer you to be my guide - for days and days - and we will go on wonderful rambles together! What an exciting time that would be! I will look forward to your next post. David

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you David for liking the photos in this post. And you and Miriam are most welcome and with great plesure I will show you around and hope all the insects, butterflies and birds are still to be seen for you to enjoy.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 9. Wat een mooie foto's heb je weer gemnaakt Roos.
  Prachtig de Grote weerschijn vlinder en het ijsvogelvlindertje, twee soorten die zelf graag voor de lens had gehad.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Niezwykle piękne zdjęcia!
  Warzęchy widziałam w Polsce tylko raz. Po prostu zabłądziły. Za to motyli u mnie sporo!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Ludmila, The translation of your writing is : Extremely beautiful photos! I have only seen Warzęchy once in Poland. They just got lost. I have a lot of butterflies for that!

   Verwijderen
 11. Hallo Roos, wederom een prachtig Blog met foto's van een hoogwaardige kwaliteit. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dag Roos,
  Het is duidelijk dat je in een mooie omgeving woont waar je bovendien bijzondere waarnemingen kunt doen. De weerschijnvlinder en ijsvogelvlinder zijn hele fraaie vlinders. Ontmoetingen met lepelaars vind ik altijd prettig, foto 14 laat een mooi onderonsje zien. En dan kom je ook nog met een bijenwolf. Het geheel laat zien dat jij je niet hoeft te vervelen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Roos
  gratulation zur Veröffentlichung, du hast es verdient, deine Libellenfotos gefallen mir sehr gut
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Roos,

  Een hartstikke mooi blog met als absolute hoogtepunten de weerschijn- en ijsvogelvlinder. Je weerschijnvlinder had ik al voorbij zien komen en bewonderd bij "Vroege Vogels" waar ik dagelijks een nieuwsbrief van krijg. Proficiat nog met deze uitverkiezing. Ik vind zelfs nr. 4 nog mooier dan de uitverkoren foto. De ijsvogelvlinder heb ik vorig jaar bij de Luijsen ook kunnen fotograferen, maar nog niet goed genoeg vind ik. Een nieuwe kans zal dit jaar wel niet komen, ik ben er weken geleden een keer geweest en had twee weken daarna nog last van de jeuk van die verdomde eikenprocessierups. Ik heb besloten ere voorlopig maar weg te blijven. Dat jij er zelfs foto's van maakt, brrr. ik zou er maar uit de buurt blijven. Verder heel mooi die jonge lepelaars en de eendagsvlieg en een prachtige vondst, die bijenwolf, ik heb hem nog nooit gezien.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je enthousiaste reactie op dit blog Ad. Even voor jouw weet. De kleine ijsvogelvlinder is niet in De Luysen gefotografeerd maar in de omgeving van de Kettingdijk. Daar geen of minimaal eikenprocessierupsen. Iets voor volgend jaar om te gaan bezoeken. Bij De Luysen heb ik dit jaar maar minimaal een of twee kleine ijsvogelvlinders gezien.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 15. Hoi Roos, je hebt weer een heel mooi en divers blog gemaakt. Voor mij springen de vlinders er uit, het zijn 2 prachtige soorten! Ook leuk dat jouw foto in de nieuwsbrief van Vroege vogels is geplaatst. De foto van de Kokmeeuw met het opgetrokken pootje is ook mooi en heel leuk het groepje met 4 vergaderende Lepelaars.

  Leuk dat je ook steeds weer iets nieuws ontdekt zoals de Bijenwolf, een mooi beestje ook.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook weer bedankt voor jouw reactie Marianne.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 16. Hi Roos,
  Another wonderful and varied series of images the Purple Emperor is so beautiful, also good to see the Spoonbills, a bird I have not seen for several years.
  You and yours stay safe and well,
  John

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Roos,
  OEF...een paar foto's ( en ik zag al dat je volgende blog ook geen kort berichtje is, haha) Maar ik was gelijk geheel geboeid door die schitterende Grote weerschijnvlinder! mega mooie foto;s en gefeli met de plaatsing in de nieuwsbrief van Vroege vogels. Prachtige soort, waar Marianne en ik een keertje bij zo'n 35 graden, windstil dorstig weer naar gezocht hebben, niet gevonden. Ik moet er sowieso zeker 50 km voor reizen voor ik zijn biotoop tegenkom. De serie van de lepelaars is prachtig, ook de libellen, je zag er best veel, vooral de weidebeekjuffers zijn natuurlijk ook nog eens prachtig van kleur.De kleine ijsvogelvlinder is ook al z'n supersoort, je kon ook deze prachtig fotograferen. top! De foto's van de vogeltjes zijn ook meer dan geslaagd, met name die Zwarte roodstaart én de kokmeeuw, want die vind ik ook heel mooi! Je ontmoeting met de reegeit is bijzonder.
  Heerlijke blog, was weer genieten!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen