dinsdag 13 oktober 2020

Herfst / Autmn

 

De seizoenen gaan en de seizoenen komen. De Herfst is dan daar. De vogels zijn haast allemaal richting het Zuiden gevlogen en het is stil als je buiten komt. Maar gisteren zag ik een keep en ik hoorde en zag een groep kramsvogels. Ook veel omhoog gekeken of ik al kraanvogels kon zien of horen. Helaas nog niet maar ze zijn wel onderweg en de wind draait gunstig van NO naar Oost dus de kans is groot dat we wat mee gaan krijgen van hun migratie. Wandelen in het bos betekend nu ook goed kijken of er al paddenstoelen staan. Ik ben er wel tegengekomen maar zo uitbundig als vorig jaar moet ik nog tegenkomen. Vliegenzwammen bijvoorbeeld daar kon ik over struikelen zoveel als dat er waren, nu op die zelfde locaties stukken minder. Misschien als het wat kouder wordt en droger? Op een plek bij De Doort in het bos dan weer een fenomeen die ik nog nooit had gezien. Stuifzwammen op een boomstam en wel een honderd stuk bij elkaar. Prachtig. Daar vlakbij de gewone glimmerinktzwam ook met honderden bij elkaar. Prachtig. Van eerdere warmere dagen in september nog een kleine vuurvlinder, een hagedis die door het ritselen van de bladeren waar hij doorheen liep zichzelf bloot gaf. Een jonge pad die ook genoot van de de laatste warmte. Een paardenbijter was ook nog te zien. Al met al heb ik dan toch weer een boel foto's getrokken in de afgelopen weken. 

Met paddenstoelen is het niet evident dat ik alle namen weet op te lepelen. Vandaar dat bij sommige foto's een vraagteken staat. Mocht je mij kunnen helpen dan waardeer ik dat zeer. 

De foto's via de lightbox bekijken geeft een groter en scherper beeld van de foto's.

Aan de Kettingdijk kun je genieten van de herfstkleuren van de bladeren van de bomen die met zon een geweldig mooi beeld opleveren. 


Gele trilzam Tremella mesenterica


Levendbarende hagedis Zootoca vivipara


Bekermos Cladonia 


Pad Bufo bufo 


Vliegenzwam Amanita muscaria


Oesterzwam Pleurotus ostreatus



Zwavelzwam Laetiporus sulphureus



Paardenbijter Aeshna mixta


Gele trilzwam Tremella mesenterica


?


Koraalzwam Ramaria formosa




Mos Bryophyta


Grote parasolzwam Macrolepiota procera




Oesterzwam ?


?


?


Ook nog een dagpauwoog in warmere tijden Aglais io


Trechterzwam Clitocybe gibba


Vliegenzwam Amanita muscaria




Waaiertje Schizophyllum commune




Kleine vuurvlinder Lycaena phlaeas



Inktzwam Coprinopsis atramentaria




Gewone glimmerinktzwam Coprinellus micaceus




Grote parasolzwam Macrolepiota procera


Peervormige stuifzwam Apioperdon pyriforme





Keep female Fringilla montifringilla



27 opmerkingen:

  1. Hoi Roos,
    Wat een bijzonder mooie herfstfoto's!!
    Geweldig al die verschillende soorten paddenstoelen en zwammen. Erg leuk om dit zo te zien.

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. He hallo Marco, leuk weer een reactie van je te krijgen op mijn blog en deze post. Bedankt!
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  2. Hoi Roos,
    Zoveel mooie en verschillende paddenstoelen en zwammen heb je kunnen fotograferen.
    Ik vimd ze allemaal stuk voor stuk geweldig om te zien, ik heb er van genoten.
    Groetjes Irma
    PS ik stuur je even een pb via messenger met uitleg om de tekst te centreren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Such wonderful autumn colours, Roos, all superbly photographed by yourself. I know nothing about fungi, but I have really enjoyed looking at the amazing range of specimens that you have found. I was also surprised to see that you have seen a lizard recently, as I thought it would be too cold for them to be out. I do not remember seeing one at all this year! I also love your photos of the other creatures. I'm hoping that Fringilla montifringilla (we call them Brambling) will visit our garden again this winter - fingers are crossed.

    Take great care in these dreadful Covid times. Best wishes - - - Richard

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thank you Richard. I hope for you the Bramblings know to find your garden. Take care you too.
      Regards,
      Roos

      Verwijderen
  4. Hoi Roos
    de herfst straalt er van af mooie herfst beelden.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Roos.

    Prachtige serie Roos.
    Super mooi die Paddenstoelen en Zwammen en Vlinders.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Roos wat is dit mooi en zoveel geweldig mooie variatie ,wat is de herfst toch een heerlijk jaargetijde.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Roos
    der Herbst ist eine der schönsten Jahreszeiten, tolle Farben und natürlich viele viele Pilze, bin auch auf der Suche nach schönen Exemplaren aber hier bei uns ist es noch nicht so toll mit Pilzen.. wird bestimmt noch... schöner Post mit erstklassigen Bildern
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dag lieve zus, de kraanvogels zullen nog wel even gebleven zijn in Zweden ook daar mooi najaar weer met zon en 16 graden. Gelukkig zijn er nog gebieden waar je zoveel biodiversiteit vind als jij fotografeert , elk jaar wordt dat minder daar de mens oprukt ten koste van die diversiteit en zij de natuur verdringen voor gebouwen en wegen.Fijn dat jij het vastlegt en wij het kunnen zien , onze zus Noor werd er ook door geïnspireerd met haar schilderij van de Parasol zwam.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gisteren en vandaag gezocht. Helaas. Er zijn er wel overgekomen maar niet waar ik was. Wel drie Rode wouwen kunnen zien en fotograferen. Uniek en prachtig.
      Je zus

      Verwijderen
  9. Hoi Roos , prachtige fotos. Die hagedis, pad en keep vind ik wel heel mooi. Lijkt me ook leuk kraanvogels zien, op vakantie ben ik ze ook mis gelopen. Fijn weekend. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Roos,
    Schitterende serie met de herfstbladeren en al die mooie paddo's. Ook de hagedis de de pad, een leuke verrassing. De paardenbijter staat er ook puik op. Heel apart vind ik de foto met de parasolzwam in dat dorre gras. zo mooi van kleur bij elkaar! De vuurvlinder en dagoauw heb je ook supermooi "gevangen"! En tot slot één vogeltje, maar wel een hele leuke!
    Groetjes en fijn weekend,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Maria, dank voor je reactie ja precies wat ik dacht bij het maken van de foto van de parasolzwammen in het dorre gras.
    Leuk dat jou dat ook opviel.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Roos,

    Wat heb je hier een mooie serie paddenstoelen neergezet. Die Stuifzwammetjes vind ik prachtig in zo'n groep bij elkaar. De foto van de ? met het blaadje hulst met besjes is ook heel mooi, zou het goed doen voor een kerstkaart. Leuk dat je nog vlinders kon fotograferen en mooi de Paardenbijter.
    Ik ben wel een klein beetje jaloers op je Keepje, ik vind het zulke leuke vogeltjes.

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dag Roos,
    Ook al ben je blijkbaar niet helemaal twvreden met wat je aan paddenstoelen hebt gezien vergeleken met vorig jaar, je laat er toch behoorlijk wat zien. In ieder geval zeer overtuigende herfstbeelden. Zelfs wat soorten die je de komende tijd niet meer zult zien, paardenbijter, vuurvlinder en pad. Zoals al vaker gezegd woon je in een omgeving waar behoorlijk veel te zien is.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Roos,

    Mooie herfstkleuren aan die eikenboom. Prachtig scherpe paardenbijter met veel details. Voor wat betreft de naamgeving van de paddenstoelen kan ik je niet verder helpen, ben geen specialist, maar ik vind de kleuren van het omringende gras perfect passen bij de grote parasolzwam op nr. 18. Alles bij elkaar heb je toch al best veel paddenstoelen gezien en gefotografeerd hoewel dat in jouw beleving blijkbaar anders is.

    Groetjes,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Roos,
    de herfst is een van de mooiste jaargetijden met al z'n prachtige aardse kleuren en al zijn vruchtlichamen zoals paddenstoelen, kastanjes en de diverse noten. Heerlijk al deze zwammen :-)
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dit jaar wel veel paddenstoelen en zwammen ontmoet maar de vliegenzwam helemaal niet. Prachtige fotoserie nam je weer mee. Als de herfst net aanvangt zijn de kleuren op zijn mooist.

    BeantwoordenVerwijderen