zondag 27 augustus 2023

Einde zomer nadert ...

 Je merkt het aan de wind die voelt anders en geeft al dat herfstgevoel. Het is nog steeds warm maar de nachten worden al frisser. Ook wordt het steeds eerder donker. Weer een seizoen voorbij en we gaan richting de herfst. Meer spinnen zijn dan waar te nemen en muggen zijn in grote getalen na al de regen van de afgelopen tijd ook van de partij. Bij het wandelen in waterrijke gebieden werd ik dan ook menigmaal gestoken met heftige reacties. De foto's van de vorige keer van de zwarte ooievaar waren niet naar mijn tevredenheid dus was ik opnieuw op zoek gegaan. In geen velden of wegen te bekennen en ik stond op het punt om naar een andere locatie te gaan voor de roerdomp toen ineens de zwarte ooievaar kwam overvliegen en nog redelijk laag ook. Dus nu zijn de vluchtfoto's stukken beter. Jammer dat hij niet ergens neerstreek maar juist hoger en hoger cirkelde om uit het zicht te verdwijnen. 

Zwarte ooievaar ciconia nigra





Niet ver van deze waarneming zag ik een boomvalk in een elektriciteitsmast zitten. Die had ik tot dan nog niet kunnen waarnemen op de plekken waar ik ze in voorgaande jaren veelvuldig heb kunnen zien. Dus ik was er blij mee. 

Boomvalk Falco subbuteo



Dan op de volgende locatie naar de roerdomp speuren die moet daar gewoon nog te zien zijn. De hele middag op de uitkijk en ook toen na het besluit om naar huis te gaan zag ik aan de waterkant een roerdomp vrij staan in het riet. Dus ben ik hem/haar blijven observeren en niet zonder succes. Het is prachtig om te zien hoe deze soort soms echt zo moeilijk te spotten valt en is het een waar zoekplaatje, want ineens kruipt hij op zo'n 20 meter verder in het riet omhoog om dan in vlucht weer 10 meter verder te landen. 

Roerdomp Botaurus stellaris



Zoekplaatje 





In de zonnebloemen een grote groene sabelsprinkhaan. Kikkers en padden kun je nu ook tegenkomen ze springen zo voor je voeten weg. Een hagedis kruipt recht omhoog tegenop een houten paal. Een futenpaar heeft nog steeds twee kleine  jongen en dat tegen eind augustus. Een grote viervlekwielwebspin Araneus quadratus verraadde zichzelf toen een vlinder zich kon losrukken van een draad van het web. Een kiekendief was ook even zichtbaar. 

Fuut Podiceps cristatus 




Grote groene sabelsprinkhaan Tettigonia viridissima 


Kiekendief Circinae

Bruinrode heidelibel Sympetrum Striolatum

Pad bufo bufo 

hagedis Lacertilia  

viervlekwielwebspin Araneus quadratus






Kikker Lacertilia

En bij mij in de straat hebben huiszwaluwen toch nog een nestje kunnen maken waarvan het jong al op uitvliegen staat. Is het geen schattig koppie? 

Huiszwaluw Delichon urbicum  


En in afwachting van de visarenden die nu ook moeten langskomen een foto van een exemplaar  die ik kon fotograferen in oktober 2017. Dit was zo een mooi exemplaar dat ik hier nog wel eens naar wil laten kijken. Misschien helpt het om ze binnenkort weer te kunnen fotograferen. 
Visarend Pandion haliaetus

Bij deze wil ik jullie weer bedanken voor jullie reacties op mijn vorige post. Ik waardeer dat altijd ten zeerste. 



zondag 20 augustus 2023

August all is quiet ...

 Vogels zingen niet meer. Ze zijn in de rui en ze zijn aan het opvetten om zich klaar te maken voor de grote migratie richting het zuiden. Het is dus moeilijker om vogels te spotten mede doordat bomen en struiken volop in het blad staan. Maar er zijn van die uitzonderingen als je bij bepaalde waterpartijen gaat kijken waar vis voorradig is zoals o.a. de Luysen, De Banen of Schoorkuilen. Daar kun je elk jaar doortrekkers waarnemen zoals ooievaars, lepelaars en zwarte ooievaars. Ook dit jaar kon ik twee zwarte ooievaars waarnemen. Weliswaar op grote afstand dus de foto's zijn nou niet echt denderend plus dat toen ik de ooievaar in vlucht fotografeerde er nog veel laaghangende bewolking hing. Uiteraard zijn er weer genoeg weidebeekjuffers en juffers bij het water te vinden zoals bij de A-beek. Kleine vuurvlinders bij het Wijffelterbroek. Ook op diverse plekken prachtige zweefvliegen kunnen vastleggen. Wat een mooie misleiding in hun tekening wat predatoren moet afschrikken want niet elke vogel wil een wesp als prooi, behalve de wespendief dan. Die heb ik tot nu toe dit jaar maar een keer hoog in de lucht kunnen waarnemen toen ik naar de bijeneters ging kijken. Door de natte maand juli waar veel regen is gevallen zie je volop paddenstoelen uit de grond schieten zoals de grote parasolzwam. Raar, als je met 28 graden loopt te puffen en dan paddenstoelen tegenkomt. In elk geval is in onze omgeving nu voldoende regen gevallen om het grondwaterpeil weer op niveau te krijgen en geen droogte zoals vorig jaar. Alles is dan ook weelderig groen en nog volop planten in bloei maar ook al weer bessen van diverse struiken, zoals vlierbes, meidoorn en lijsterbes.

Boomkikkers, ja augustus en september zijn de maanden om deze wonderschone kikkertjes te zien en dan ook in een mooi decor met rijpe bramen die net die kleur aanbrengen ter verandering aan al het groen. Het zal dan ook niet verbazen dat ik hier weer een hele reeks van op de plaat heb gezet. 

Maar genoeg gezever hier weer een reeks aan platen van de hierboven beschreven waarnemingen. 

Zwarte ooievaar Ciconia nigra






Vlierbes Sambucus

Gelderse roos Viburnum opulus

Zonnebloem Helianthus annuus  



Dodaars Tachybaptus ruficollis

Grote groene sabelsprinkhaan Tettigonia viridissima


Grote parasolzwam Marcolepiota procera


Fitis juveniel  Phylloscopus trochilus 

Kleine vuurvlinder Lycaena phlaeas




Weidebeekjuffer male and female Calopteryx splendens


Juffer Zygoptera



Blauwtje Lycaenidae

Stadsreus Volucella zonaria

Doodskopzweefvlieg Myathropa florea

Boomkikker Hyla arborea















Dank voor jullie bezoek aan mijn vorige post en dank voor jullie reacties. 

John Legend