dinsdag 24 juni 2014

Oeverzwaluwen bij Smeetshof

 
Via Geer vanne Smeed van Weert en Natuur kreeg ik de tip waar ik Oeverzwaluwen kon waarnemen. Dus ben ik de 21e juni eens polshoogte gaan nemen. Het is tenslotte niet veel verder dan De Luysen. Langs de doorgaande weg bij de Smeetshof zag ik de berg zand met de door de Oeverzwaluwen uitgegraven nestgaten. De berg zand is alleen vanaf de weg te bekijken. Maar goed ook anders zou menigeen daar de vogels kunnen verstoren. In grote zwermen vlogen de oudervogels over het veld om insecten te vangen om die daarna naar de reeds flink gegroeide jongen te brengen. Mijn lens schiet in dit geval tekort, kleine vogeltjes, verkeerd licht en te grote afstand. De jonge vogels zitten in de buurt van de ingang van het nest en laten zich pas goed zien als een van de ouders met voedsel aan komen vliegen. Plus dat de zon al redelijk hoog stond en zorgde voor teveel contrast. Ik heb staan genieten van alle activiteiten van deze kleinste soort onder de zwaluwen. Ik denk dat er op zijn minst wel 75 vogels hun nestje daar hebben. De foto's hierbij zijn ter illustratie want zoals ik al zei, mijn lens had net niet dat bereik om betere foto's te kunnen maken. 
Op de terugweg nog even bij de Watermolen in de tuin met kersenbomen gezeten. Wat een feest daar. Merels, Lijsters, Spreeuwen en nog wat vogels kwamen allemaal kijken of ze van de kersen konden snoepen.

vrouw Zwartkopvrouw Zwartkop
 
Lijster
 


6 opmerkingen:

 1. Had je niet een beetje sneaky wat dichterbij kunnen gaan in het weiland? (-;) Of toch maar niet..... Het valt idd niet mee die supersnelle vliegers voor de lens te krijgen en goed vast te leggen. Mij lukte het in elk geval niet. Ik vind de foto's trouwens goed geslaagd. Misschien dat je met een uitsnede een nog beter resultaat had bereikt.
  Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Gerard. Ahum dit zijn al uitsneden. En ik ben nog zo gezagsgetrouw dat ik me niet op verboden of gesloten terrein begeef. Misschien toch maar een keer doen.

   Verwijderen
 2. Je foto's hebben voldoende pixels om nog meer te croppen. Dat gaat zelfs met mijn foto's (6,5 Mb) nog. Ik neem aan dat je daar niet met veel stampij aan zult komen, dus dat moet toch kunnen. Bij mijn bezoek ben ik ook vlakbij geweest en dat was geen probleem. Ook niet voor de vogeltjes.
  Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal eens kijken Gerard of ik met mijn stijve botten over dat hek kom, hahahaha.

   Verwijderen
 3. Altijd leuk, een kolonie Oeverzwaluwen. Maar echt knap vind ik de foto's van de vrouw Zwartkop! Die zijn zo schuw dat het een wonder is dat ze er zo mooi opstaat. En ook nog tussen de kersen of de krieken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Roely geweldig toch dat je dat allemaal weet. Ik heb me suf zitten zoeken in de boeken welke vogel dit nou weer kon zijn. Ik denk dat verleiding van de kersen/krieken zo groot is dat de alertheid wat terugloopt. Ik zal de naam bij de foto plaatsen. Dank je wel.

   Verwijderen