vrijdag 6 maart 2020

Nothing to complain about ...


Nog steeds valt er veel regen maar ik klaag niet. Ik las her en der dat het grondwaterpijl weer op pijl is en dat is alleen maar goed nieuws. Op de dagen dat de zon zich wel liet zien zoals 3 en 4 maart ben ik dan weer op zoek geweest naar vogels en wat er al weer in bloei staat. Ik moest naar Grevenbicht en maakte na de boodschap gebruik van de gelegenheid om weer eens in de buurt van de grindafgravingen aldaar te kijken. Geen slechte keus. Torenvalken maken gebruik van de wind boven het taluut dat daar is ontstaan door het graven naar grind. 

Torenvalk Falco tinnuculus  MaleStil hangend in de wind speuren ze naar muizen en hierdoor kon ik dit keer het mannetje mooi vastleggen. Vier torenvalken houden zich daar op. Gepest door kraaien en een roek gaf ook wel aardige waarnemingen. 

Baltsende torenvalken.
En oh zaligheid de leeuwerik stond weer hoog aan het firmament zijn gezang ten gehore te geven. Zeven stuks heb ik er zien rond vliegen. 

Leeuwerik Alaudidae


Later ben ik naar de uiterwaarden bij Hepperneert gereden na een tip dat daar zich een rotgans ophield bij de kolganzen die daar met honderden verblijven. Ook veel zwanen vinden de uiterwaarden een prima  plek om te overwinteren. Ze waren er ook in tientallen te zien. 

Rotgans Branta berniciaEen verliefd stel zwanen maakte elkaar het hof door geluiden te maken. 

Knobbelzwanen Cygnini 


De reigers in Hepperneert en hun nesten zijn gelukkig niet weggewaaid door de diverse stormen. Ik zag nog een aantal vogels trouw op het nest. 

Blauwe reiger Ardea cinerea


De wilgen lopen uit en staan ook in bloei. Twee patrijzen kozen het hazenpad toen ik langsliep. Ik heb ze niet meer teruggevonden. Bij het huiswaarts keren zag ik een vrouwtje torenvalk op een paaltje zitten zoekend naar een muis en dit keer was ik er getuige van dat ze er een ving. Jammer dat het alleen wat ver weg was. 

Torenvalk Falco tinnuculus 

Wilgenkatjes Salix

Sneeuwklokjes stonden in een beschermde berm te pronken en dan kan ik dat niet weerstaan om een foto van te maken. 

Gewoon sneeuwklokje Galanthus nivalis Gewoon speenkruid Ficaria verna 


Bomen en struiken in bloei. Hier weet ik de naam niet van.Ik was ook nog even in De Doort waar ik de eerste tjiftjaf tegenkwam. Het was glibberen op de gladde klei dus ver ben ik maar niet gelopen. Volgende keer beter. 

Tjiftjaf Phylloscopus collybita  
Bij de Molenplas nog steeds het groepje rietgorzen te zien. 

Rietgors Emberiza schoeniclus


Ook was ik weer even langs de slechtvalken. Het vrouwtje zat in de nestkast dus heb ik haar niet gezien. Het mannetje kwam aangevlogen met een klein prooitje. 

Slechtvalk Peregrines Falcon Bij de Molenplas staan ook Konikpaarden. Altijd leuk om te zien. 

Konikpaard Equus ferus caballus


29 opmerkingen:

 1. Hallo Roos,
  Wat een geweldige serie foto's.
  Zo gaaf die torenvalk hangend in de lucht, de verliefde zwanen zijn super.
  de wilgenkatjes vind ik ook heel mooi, net als de foto's van de Koninkspaarden.
  Ik heb genoten van je foto's.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. He hallo Paul, leuk een reactie van je te lezen en leuk dat een volger bent geworden. Bedankt!
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 3. Prachtig Roos om de valken zo in aktie te zien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. The flight shots are really impressive, Roos. They show the dramatic jizz of the birds as they exploit their natural element. You did very well with these sequences. Best wishes, David.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Roos.

  Ik zit volop te genieten van al je mooie foto's.
  De Torenvalk is echt een juweel.

  Prachtig Roos.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. I'm delighted to see that you have managed to get out and take some beautiful photographs, Roos. I'm very impressed by your flight and action shots. And your shots of flowers and buds are gorgeous. Take great care and stay safe in these difficult times - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Richard for your reaction. Yes as in England the weather is wet, windy and damp. So as soon there is a dry spell I am to be found outside. Like today where the peregrines falcons made a great show. Stuf for a new blog.
   Hope you are also alright|? Take care as well.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 7. Fantastic photos Roos. The Kestrel are flying high, beautiful, the Brent Goose is a adding excellent. The last three horses talking secretive.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Roos, prachtige serie weer. Vooral het gedrag van de torenvalk is heel mooi vastgelegd. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wow, Roos wat heb je weer veel moois voor je lens gehad.
  Zoveel soorten en prachtig vastgelegd, stuk voor stuk.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een heerlijk lenteblogje, genieten. De torenvalkfoto's vind ik geweldig.
  Maar ik kijk ook met veel plezier naar de katjes die in bloei komen, de sneeuwklokjes en je hebt de tjiftjaf al. Ik heb hem vrijdag even gehoord, maar nog niet kunnen fotograferen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Seria pięknych wiosennych zdjęć! Niesamowite zdjęcia z pustułką! Gratuluję spotkania z berniklą!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Roos,

  Torenvalken zijn leuke vogels om in de vlucht te fotograferen. Omdat ze regelmatig bidden kun je vaak goed geslaagde foto's maken. Ik hou wel van die actiefoto's tussen de torenvalken en de kraaien en roeken, maar ook die foto van de twee torenvalken samen in de vlucht. Bijzonder dat daar nog een redelijke populatie veldleeuweriken zit, je ziet ze niet veel meer. Mooi ook weer de slechtvalken, ik was er, onverwacht, vorige week zondag anders had ik je even getipt. Een van de slechtvalken zat boven op zo'n waterafvoerpijp, te ver weg voor goede foto's. Ik heb lang gewacht, maar hij wilde niet naar beneden komen en het was stervenskoud op dat kerkhof.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Ad. En ja de slechtvalken zitten altijd hoog dus een lens met voldoende mm is wel nodig. Laag kun je ze alleen fotograferen als het een juveniel is die bij zijn eerste vluchten wat lager terecht komt. Wat ik twee keer heb mogen meemaken. Toen was de afstand 10 tot 15 meter.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 13. Hoi Roos,
  Ik heb weer zeer genoten van je buitenbelevenissen en wat het je aan fotomateriaal heeft opgeleverd. Het is niet saai daar in de lucht ;-) Jaloersmakend!!!
  De Kouniks paarden staan er mooi en knus bij. Mooie shots.
  Groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Roos
  eine schöne Serie, der Falke ist natürlich Top so schöne Bilder im Flug dazu perfekte Schärfe, mein Kompliment
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen