dinsdag 28 april 2020

Close to home and a bit further ....


Ik woon in een straat die genaamd is naar het dorpje vlakbij (Link >)  Heppeneert Heppeneert is naast dat het meest uit boerenbedrijven bestaat ook een bedevaartsoord, te lezen in de link. Het heeft een prachtig kerkje met een prachtige tuin met schitterende bomen zoals, platanen, kastanjes en lindebomen. Ook staan er diverse struiken en andere soort bomen die ook in bloei staan. Het is een verademing dit soort bomen die ook nog eens erg groot zijn te zien. Deze bomen zullen een lang leve beschoren zijn dankzij dit bedevaartoord. Veel vogels weten deze tuin te waarderen en je kunt genieten van hun zang al zittend op de diverse bankjes die er staan. Distelvinken, merels, mussen, en duiven hebben ruimschoots mogelijkheden om te nestelen en dat doen ze ook. Een paar duiven hadden het helemaal voor elkaar door in de toren hun nest te maken. Beschut voor de elementen en een dak boven hun hoofd met uitzicht op de tuin. Distelvinken vlogen heen en weer dan in de lindeboom dan weer in de platanen. Vinken zochten naar wat te eten op de paden en merels zochten naar wormen in het goed gesproeide gras. De mussen hebben hun onderkomen in de beukenhagen die rondom staan. Een klein paradijs waar af en toe een walm van kaarsenlucht door de ventilatie je neus binnendringt, aangestoken door de bedevaartgangers, je kan zelfs kaarsen bestellen via internet die dan voor je worden aangestoken. Er zijn diverse uitspanningen voor de dorstige en hongerige mens en er zijn ook wat B&B's. 


Distelvink Carduelis carduelis









Duiven Pigeons


Gouden regen Laburnum anagyroides



Huismus Passer domesticus







Kerkje in Heppeneert met de prachtige bomen


Sering Syringa vulgaris


Witte paardenkastanje Aesculus hippocastanum


Merel Turdus merula





Als je dan weer verder de landerijen achter Heppeneert in gaat zie je dat landbouwers druk zijn met de vele akkers klaar te maken voor het inzaaien van .... Tussen die akkers zie je steeds minder bomen en stuiken of hagen. Nu het zo droog is waaien er dan grote stofwolken op. Ik heb staan kijken en wat foto's genomen van vogels die achter die tractoren aanvliegen in de hoop een hapje te vinden. Vooral meeuwen doen dat frequent. Ook kieviten liepen over deze droge akkers en het contrast was zo groot dat ik er verdrietig van werd. Pulletjes nee die heb ik niet gezien. Een stuk of zes kieviten die doelloos rondliepen want eten zullen ze er niet gevonden hebben. Helaas is dit het normaal geworden in akkerbouw. Waarom is het zo moeilijk rekening te houden met akkervogels. Weer de vraag waarom moeten wij zoveel mais verbouwen voor varkens die dan weer geëxporteerd worden naar landen die ze zelf ook kunnen houden. Groenten om in potjes/blik te stoppen voor de export etc. Moet dan echt al het land uitgebuit worden? Kunnen we echt niet wat meer voor onze vogels en dieren overlaten? Moet dan echt alles ten koste gaan van .... 

Kievit Vanellus vanellus





Desondanks heb ik ook op de mooie plekjes die dan nog over zijn weer kunnen genieten van hoe mooi alles toch is en met begeleiding van uitbundig vogelgezang. 



Blauwe oliekever Meloe violaceus


Buizerd Buteo buteo met prooi









Als je dan de prachtige landweg omzoomd met sterk geurende meidoorn afloopt kom je uiteindelijk bij het druk befietste fietspad uit wat langs de Maas loopt. Ook hoor je daar weer het geronk van machines. Dit keer graafmachines. Lang de hele Maas wordt er grind gewonnen. Uiteindelijk ontstaan daar dan weer plassen die voor recreatieve doeleinden worden ingericht. Een heel klein percentage is dan uiteindelijk voor natuur, natuur wat eigenlijk wordt ingericht als een soort park want het moet wel allemaal netjes blijven. Veel van die plassen krijgen dan een link naar de Maas waar je met velen uit binnen en buitenland met je bootje, waterscooter of anderszins je mag vermaken op en langs de Maas. Bomen die te dicht bij het water  van de Maas groeien worden verwijdert want dat verhinderd het water goed door te stromen. 

De Bob-de-bouwertjes aan het werk.




Op een eerdere dag was ik wat verder van huis maar echt niet verder dan die fietsers die die 30 kilometer in de benen hebben. Gele kwikstaart die op zeven meter van mij op een tak zat. Wow is die niet mooi!!  

Gele kwikstaart Motacilla flava





Op de meidoorn een 
bont zandoogje Pararge aegeria







26 opmerkingen:

  1. Ik heb weer genoten van je mooie foto`s,Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je even langskwam Kitty en bedankt voor je reactie

      Verwijderen
  2. Splendid photography, as always, Roos! This is a delightful look at wildlife, and Heppeneert is a truly beautiful place. However, it is difficult to look at nature without sadness creeping in at some stage when we see what the human race is doing to the rest of nature - which has as much right to live and thrive on the planet as the human race does.

    Take good care and stay well - - - Richard

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Roos
    eine schöne Doku mit tollen Bildern, der Frühling so nah
    bleib gesund
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Roos. Wat leuk die mussen op die oude kruizen, prachtig. Mooie omgeving woon je. Kastanjebloesem vind ik ook altijd prachtig maar best lastig te fotograferen. Op een of andere manier kan ik daar nooit een mooie foto van maken. Die van jou is in iedere geval gelukt en ook gedetailleerd. Gr. Toos.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Weer een leuk blog om te lezen Roos met mooie opnames!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Roos,
    Wat een prachtig gevarieerd blog is dit.
    Zo mooi de putter, de mus, de merel, de kievit, de gele kwikstaart en de bloesem op de laatste foto zijn echt helemaal te gek.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Roos.

    Super foto's.
    Vooral de Distelvink vind ik een erg mooie vogeltje.

    Super mooi blog Roos.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. The male Goldfinch is a great lead in to any blog post, Roos. It is a bird with eternal charm. American Goldfinches crowd my bird feeders every day, and they are equally appealing and it is fun to watch their antics. Whether European Goldfinch is more beautiful than American Goldfinch is subjective I suppose, but I think we can all agree that they are both quite splendid, and we don't need to select one over the other anyway. Spring is finally here for both of us, Roos, and thank goodness for that. Now if we can just kiss goodbye to Covid-19........... Stay well, stay safe. Best wishes, David

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thank you for your reaction David and every bird where ever it may live is beautyful of its own.
      Roos

      Verwijderen
  9. Prachtige serie Roos!
    Mooi die mussen, merels bij dat kerkhofje (neem ik aan) Super ook je putter. De schitterende bloesem én die mooie gele kwikstaart uiteraard! De kieviten hebben het moeilijk. Hier is gelukkig nu een week lang miezerregen en ik merk dat de grond soppig worst hier en daar. Er is nog hoop! Nu onweert het hier en komt de regen met bakken naar beneden, nog beter en dat gaat nog duren zeker tot a.s. dinsdag. goed voor insecten en dus de kievit, grutto, tureluur , kwikstaarten etc. De boeren laten de wei met rust en hebben overal in de wei vlaggen gezet waar de nesten zitten.
    Niet vergeten te noemen: de prachtige blauwe kever, het oranje touwtje, leuk! en de foto's van het bonte zandoogje op de witte bloesem, heel mooi!
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed te horen dat de boeren daar rekening houden met de broedende weidevogels. Dank weer voor je reactie Maria.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  10. Absolutely stunning are the birds. My favourite is the Yellow Wagtail. Fantastic.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Roos, ik heb weer genoten van je Blog. De diversiteit is weer groot. Ook ander leven dan vogels staat er heel mooi op. Je geeft hiermee een compleet beeld van de omgeving van Herpenoort. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mooi en gevarieerd blogje, Roos. Dat bedevaartsoord lijkt me een heerlijk plekje om af en toe tot bezinning te komen én om te fotograferen natuurlijk. Alleen de puttertjes al.Die zie ik veel te weinig, want ze zijn zo mooi. Hopelijk blijft dat paradijsje nog lang bestaan. De rest van de natuur (en de wereld) gaat naar de knoppen door het handelen van de mens. En wij kunnen daar weinig aan doen, ben ik bang. Het gaat gewoon door, allemaal om geld. Dat maakt meer kapot dan ons lief is en daar verandert CoViD19 weinig aan. Zodra er een vaccin is keert alles weer terug naar het oude...
    Groet,Dick

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank weer voor je reactie Dick. Ik vrees het ook dat als de teugels versoepelt worden het weer los gaat. De mens is een egoïstisch wezen.

      Verwijderen
  13. Hoi Roos,

    Mooi beeldverslag van je tocht door de regio. Je puttertje heb je er lekker vrij op staan. Zo'n omgeving zoals jij die beschrijft geeft geeft me altijd een heerlijk rustig gevoel, je waant je dan even in vervlogen tijden. Heel mooi de huismussen in combinatie met de korstmossen op de kruizen op het kerkhof. Ik kan je pleidooi voor wat betreft de voedselproductie en het landgebruik volmondig onderschrijven, er blijft weinig ruimte over voor natuur hetgeen zich tijdens de droge periodes van de afgelopen jaren volop manifesteert.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank weer voor je reactie Ad. Het zijn geen kruisen van een kerkhof maar kruisen die op zeven voorstellingen staan van een ommegang van de lijdensweg van Jesus. Kijk maar op de link die ik heb bijgevoegd.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen