zondag 3 mei 2020

Itterdal en nog wat waarnemingen ....


Morgen mogen we verder weg van huis met de auto, om te sporten ... Nou mijn sport is wandelen achter de camera dus ... morgen een klein feestje met mezelf want ik blijf lekker in mijn uppie 'sporten', dan kan ik mijn eigen tempo aanhouden. Want ik ben ook de jongste niet meer en heb wel wat pijntjes hier en daar. Maar ze zeggen bewegen is goed dus ga ik dat doen en als zo vaak kom ik meestal niemand tegen. Des te beter zou ik zeggen. 
Eerder was ik dus bij het Itterdal, schijnt ook nog een gedeelte onder mijn gemeente Maaseik te vallen. Waar de grens precies ligt waar je er over gaat kan ik ter plekke niet beoordelen. Ook hier geen mens te zien. Ik hoopte vanwege het water van de beek libellen te zien maar helaas die waren hier niet te zien. Wel diverse vlinders en ook nog oranjetipjes. Het is een prachtig beekdal en normaliter kan je daar bij de watermolen een kopje koffie drinken of wat eten maar alles natuurlijk potdicht. Ik ging daar ook niet voor. Dat komt wel weer. Vandaag las ik dat de grens van België nog steeds dicht blijft en wel tot 8 juni. Geen takkende slechtvalken dus ... 


PollismolenBittere veldkers Cardamine amara


Gewone dotterbloem Caltha palustris s. palustris 


Geel nagelkruid Geum urbanum


Brem Cytisus scoparius


DagpauwoogAglais io


Klein koolwitje Pieris rapae


Landkaartje Araschnia levana in voorjaarsvormOranjetipje Anthocharis cadamines
Echte koekoeksbloem Lychnisflos-cuculi met klein koolwitje Pieris rapae


Na het bezoek aan het Itterdal nog even verder gereden naar een plekje waar ik wel vaker kom en ook geen mens tegenkom. Er zitten veel broedvogels zoals de staartmees die al jongen heeft want zijn/haar snavel had ze vol met rupsen en spinnen om te voeren. Een vogel die ik niet herkende zat uit volle borst te zingen maar meest verborgen in het struikgewas. Er zaten er meerderen want ze waren elkaar de loef aan het afsteken. Uiteindelijk denk ik dat het de tuinfluiter is. Mocht ik het mis hebben dan hoor ik het graag zie de foto's. 

Appelbloesem Malus domesticaTuinfluiter Sylvia borin?Staartmees Aegithalos caudatus16 opmerkingen:

 1. Hoi Roos.

  Super wat je allemaal laat zien.
  Mooi gebied.
  Mooi de molen met het waterrad.
  Leuk de vogeltjes.

  |Mooie foto's Roos.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I am glad to hear that things are opening up a little for you, Roos. I wonder if we will look back kn this time with a little nostalgia, longing for the time when we could walk peacefully, without too many noisy humans, able to hear all the sounds of nature? This looks like an exceptionally beautiful area for a walk, and you have obtained a delightful series of images. Soon perhaps the border will open and you will be able, once again, to share news of your beloved Peregrine Falcons. In the meantime dear Roos stay well, stay safe, stay happy.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Roos,
  Geweldige foto's laat je zien, super dat oranjetipje.
  De tuinfluiter en de staartmees geniet ik echt van.
  Ik heb de tuinfluiter hier nog niet gezien, zal van de week eens opletten of ik hem hoor, de blaadjes zitten nu volop aan de bomen, dus zien wordt lastiger.
  Ik heb weer genoten van je blog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beautiful pictures, and the river, I love it. Everything was well studies, but, there was the Garden Warblers and Long-tailed Tit, they stole my heart away.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Roos,
  Heerlijk dat je iets verder van huis kunt, wel blijven oppassen, natuurlijk. Wat een mooie serie. Schitterend landschap laat je zien. En weer oranjetipjes, zo leuk. Prachtig ook om weer een landkaartje te zien. Hier heb ik er wel op bekende plekken naar uit gekeken, maar nog niets. ( wel twee grote libellen die niet op de foto wilden: Smaragdlibel en glassnijder) We krijgen nog wel kansen. De dagpauwoog met wat ruimte is ook een mooie sfeerplaat. Prachtige bloesemtakken en die staartmees is wel heel grappig met zijn klep vol voer! Tot slot ik geloof ook dat dit een tuinfluiter is.
  Fijne week
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige fotos Roos, mooie header van de staartmees. Bij mij wilt die er nooit mooi op. Ik ga ook graag alleen en dan met de auto. Lopend meestal maar kleine stukjes. De tuinfluiter is prachtig, hier nog nooit gezien. Ik heb genoten van je blog. Ik wens je een fijne week. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Roos,
  Fijn voor je dat jullie weer een beetje worden losgelaten ;-).Net op tijd, want dit is in de natuur één van de mooiste periodes van het jaar. De vlinders vind ik de mooiste foto's uit deze reeks, vooral landkaartje (eerste generatie) en oranjetipje (ik moet ze nog tegenkomen, maar de tijd dringt..).Wat de vogels betreft springt de staartmees er voor mij uit.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooie omgeving daar. Kom je nu in andere gebieden dan voorheen? Wow, de tuinfluiter, heb ik nog nooit gezien.
  Mooie foto's weer.
  Gr.
  Toos.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo wil ik ook wel sporten Roos (doe ik ook;-))
  Prachtig gebied waar je was en even prachtig vastgelegd met je camera.
  Wat zag je al veel vlinders, mooi hoor !!!
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je boft toch wel met zo'n mooi natuurgebied vlak bij huis. Een beekje trekt toch altijd allerlei moois aan. Het Landkaartje is prachtig, zie die hier nauwelijks.
  Via je blog ook mee kunnen genieten van jullie natuur, dank je.
  Gr. Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijke serie dit is meegenieten

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Such a beautiful place, Roos, wonderfully captured in your inspiring images. I have never seen a Map butterfly but, with them being so close to UK, I wonder if they will eventually arrive here?!

  I hope that the borders will open soon so that you can be with your Peregrines again - but not before it is safe to do so.

  Take great care, and stay well - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Roos
  diese Orte findet man bald wieder seltener, wenn die Welt wieder OK ist sind Plätze mit wenig Menschen sehr rar, tolle Bilder zeigst du hier, danke dafür
  bleib gesund
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Roos,

  Heel mooi voorjaarsblog met bomen, bloemen en planten, maar de vlinders en vogels spreken mij het meeste aan. Leuk om alweer een landkaartje te zien, de eerste generatie. Oranjetipje blijft een fotogeniek vlindertje, kon hem vanmiddag in onze achtertuin fotograferen. Dacht eigenlijk dat de vliegtijd alweer zowat voorbij was. Merkwaardig genoeg ging hij niet op de bloeiende judaspenning zitten, maar op enkele andere bloemen. Je staartmeesje is prachtig, broedt er een in onze voortuin, maar ik heb er nog geen foto's van kunnen maken, hoop dat het niet door de eksters ontdekt wordt. Het is inderdaad een tuinfluiter gezien de het oogstreepje en de tertials.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het Itterdal is een mooi landschap. Ik kan mij goed voorstellen dat je daar graag komt. Met vlinders en libellen is het altijd afwachten, maar ik zie dat je met vlinders niet mag mopperen. Een heleboel soorten die graag al had gezien, maar met enkele soorten zal dat wel bij een wens blijven. Die bruine vogeltjes blijven lastig, tuinfluiter, Cetti's zanger, tjiftjaf, fitis, ik vind het steeds weer een flinke klus. Met hulp van de app Obsidentify en eventueel hulp van anderen kom je er meestal wel uit. Overigens lekker dat je weer wat verder op stap kunt gaan.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Crime..... ook deze post nog niet gehad maar door drukte op het werk had (en heb ik ook bar weinig tijd helaas. Maar, als ik dan dit soort foto's zie dan fleur ik weer helemaal op :-))) Prachtige foto's van de vogels en ook een geweldige serie van het oranjetipje. Ik geniet met volle teugen.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen