dinsdag 19 mei 2020

Tösch-Langeren


Neeroeteren 8 mei

Sinds een paar jaar ga ik regelmatig naar het gebied link >>> Tösch-Langeren een prachtig gebied niet ver van Maaseik. Er is veel te zien qua landschap en wat er in leeft. Boomkikkers komen ook hier voor. Reeën en diverse soorten vogels en insecten. Sinds een paar jaar heeft een koppel ooievaars hier jaarlijks hun nest wat ze maken langs de beek op een stronk van een boom waar eerder het overige deel is afgewaaid door een storm. Voor voedsel hebben de ooievaars keuze uit diverse kleine weilandjes waar het leven nog gewoon zijn gang kan gaan. Water ook voldoende door het water wat pal langs het nest stroomt. Ideaal. Het nest heeft veel aandacht en krijgt dan ook volop bezoek. Ik hoop dat de mensen zich realiseren niet te dichtbij te komen om verstoring tegen te gaan. Toen ik mijn foto's maakte waren er vier juvenielen, helaas is het kleinste jong uit het nest verwijderd. Blijkbaar door de droogte niet genoeg voedsel. 

NB Ik ben vandaag 19 mei weer even langs geweest bij de ooievaars. Eerder kon ik het maar niet verklaren waarom ik die knik in de poot van de oudervogel zag ik dacht dat het een vertekening was van het beeld. Vandaag dus kunnen zien dat het inderdaad een knik is en denk dat het ooit een breuk was en op de verkeerde manier geheeld is of vanaf het het begin met een geboorte afwijking uit het ei gekomen. In elk geval hindert dit de vogel niet. 

Ooievaar Ciconia ciconia 2 foto's van 19 mei j.l. 

Ooievaar Ciconia ciconia
Ree geit Capreolus capreolusGrote bonte specht Dendrocopos major
Lupine LupinesCitroenvlinder Gonepteryx rhamni


18 opmerkingen:

 1. Hoi Roos.

  Prachtig de bloemen.
  Mooi de Specht en wat super de Ooievaars met de kleintjes.
  Leuk nest op de boom.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. The pictures of the storks are fantastic, Roos, and evoke warm feelings in me. I just read a couple of days ago that for the first time in hundreds of years storks have successfully bred in the UK. How exciting is that?
  I hope they will continue to do so. Best regards, David

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We must have read the same article. I read it as well. Was it Richard who mentioned it? Or was it an article of the BBC? I indeed hope this will be a renewed introduction.
   Regards
   Roos

   Verwijderen
 3. Toevallig zag ik, ik denk gisteren dat een ooievaar een van zijn jongen uit het nest kieperde want het was overleden door inderdaad te weinig voedsel De ouders waren nu met de andere druk in de weer. Altijd zo sneu als er eentje komt te overlijden maar soms is de natuur ook hard en soms is het te wijten aan de mensen zelf.
  het nest op de boom vind ik echt een toplokatie :-)

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Roos,
  Wat een prachtige foto's van de ooievaars, zielig dat er een jong uit het nest is gegooid door de ouders, ales heeft een reden, de natuur is gortdroog op het ogenblik en er zal te weinig voedsel zijn voor alle kleintjes.
  Ook de foto's van de specht met voer voor zijn jongen zijn jongen zijn super om te zien, ik hoop dat de rust bewaard blijft voor alle vogekls die hun jongen moeten voeren, de mensen moeten eens wat meer nadenken vind ik.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De natuur is de natuur en dat moeten we accepteren Irma. Alleen wij mensen moeten dat beetje verstand gebruiken dan komt het wel goed.

   Verwijderen
 5. Heel erg leuk Roos de Ooievaars met jongen. Gelukkig dat de ene vogel geen last heeft van die knik in de poot. Mooie Lupine ook zeg.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hello Roos. How wonderful to see your super images of the Storks. I don't think it was me that mentioned the ones in UK to you. I have not seen those UK birds yet, and it must be fifteen years or more since I last saw one in Europe. Your header, and the other images of the woodpecker are beautiful, and the richness of colour in the Lupins is fabulous.

  Take great care and stay safe - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Found the article Richard here is the link https://www.bbc.com/news/uk-england-sussex-52675922?fbclid=IwAR0GWyNKa7sLR7q6J2cBUFx99w86CuVbZJpsgBxGfo7MPaQ-4CWoR9K7s88

   Verwijderen
 7. Hallo Roos, prachtige plek. Mooi een ooievaarsnest op een natuurlijke plek. Schitterende foto's. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Roos
  ik heb genoten van je mooie foto's
  groetjes Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Roos voor mij springt de specht er geweldig mooi uit met zijn prooi ,een prachtig moment

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Roos,

  Wel een vreemd gezicht die knik in de poot van die ooievaar, maar wat je al aangeeft als hij (of zij) zich daar zelfs mee kan vermenigvuldigen is voedsel vinden ook geen probleem. Hier zie dat de omgeving erg belangrijk is, hier in een beekdal tegenover mijn huis staat al jaren een onbewoond ooievaarsnest waarschijnlijk omdat er niet voldoende kikkers enz. aanwezig zijn en de rust steeds verstoord wordt door mensen met loslopende honden. Mooie serie van deze ooievaars en ook de gr. bonte specht en de eerste lupinefoto is mooi.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat zijn de ooievaarsjongen al groot. Hier vlakbij is ook een nest maar ik heb nog geen koppie boven de rand gezien, maar er lijkt wel gevoerd te worden....
  Verder vind ik de lupines prachtig.... zulke mooie kleurrijke planten. Spechten vind ik altijd mooi om te zien, dus deze foto's spreken mij zeker ook erg aan.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Inmiddels zijn de kleine ooievaartjes al uitgroei tot aardige exemplaren (wat gaat dat hard hé) Je GBS is ook echt heel mooi op de plaat gezet. Als kers ook nog een reetje :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen