woensdag 27 mei 2020

Koningssteen-Kollegreend


De tijd vliegt, alweer 12 dagen geleden dat ik in het gebied Koningssteen-Kollegreend was. Ik hoopte op rietvogels en een koekoek te kunnen vastleggen. Beiden soorten gelukt maar de koekoek was ook hier niet bereid tot een close-up. Rietgors en kleine karekiet waren ook na veel geduld aan mij gewend om zich te laten zien. De rietgorzen hadden het druk met het af en aan vliegen met voedsel voor hun jongen. Met tegenlicht en rietstengels was de enige optie om foto's te maken dus we doen het er maar mee. De koekoek kwam diverse malen overgevlogen en ook was er een vrouwtje in de buurt. Maar beiden bleven op afstand. Op weg hiernaartoe kom ik langs een aspergeboer waar ik dan gelijk wat asperges insla. Op het dak twee boerenzwaluwen. Dit is het mannetje. 

Boerenzwaluw Hirundo rustica


Rietgors Enberiza schoeniclus


Grasmussen die zitten hier veel en ze lieten weer goed van zich horen. 

Grasmus Sylvia communis


De pimpelmezen waren nog steeds bezig met voeren van hun jongen in de merkwaardige nestplaats. Aan het geluid te horen waren de jongen al flink groot dus die zullen nu wel uitgevlogen zijn. 

Ook was ik nog in de buurt van de Luysen en zag twee rode meidoorn struiken. Prachtig. De wulp was ook nog steeds aanwezig maar wat de arme vogel in de keiharde grond probeerde vinden aan voedsel is mij een raadsel. Ik hoop dat hij af en toe de vennen en plassen opzoekt anders is het honger lijden. Ook de bermen in dit landbouwgebied zijn karig wat bloemen betreft. Dit jaar zie je veel graanvelden en in de berm een paar korenbloemen. Te tellen op een hand. Binnenkort zal de grasmaaier wel weer langs komen. Ze houden daar van propere bermen dus hoppeta de maaier er overheen. 

Rode meidoorn Crataegus laevigataWulp Numenius arquata


Korenbloem Centaurea cyanus

Langpootmug Tipulidae20 opmerkingen:

 1. Delightful images, Roos - I can almost feel the warmth of the sun from them! It sounds as if, like we are, you are desperate for some rain there. I have tried to do some gardening today but the soil was hard as iron.

  Take great care, and stay safe - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your reactie Richard. Yes rain we need rain and still no rain in sight. :(

   Verwijderen
 2. Hoi Roos.

  Mooie bloemen, Wulp en vogels heb je op de foto gezet.
  Mooie serie Roos.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Well, we have two things in common today, Roos, we have both been watching birds and buying asparagus! You will see on my next blog post how we found a very exciting bird recently, and yesterday I bought freshly picked asparagus and we made a favourite Asian dish and enjoyed a great dinner with a glass of Chardonnay. Okay, two glasses of Chardonnay! All the best, David.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your reaciton David. I usually make asparagus on the Flemish way.
   Or in the over with patato puree and ham.

   Verwijderen
 4. Weer een interessant blog met mooie foto’s Roos. De grasmussen zijn volop aanwezig, het lijkt meer dan andere jaren. De vlinders valt wel een beetje tegen tot nu toe. Wat de bermen maaien betreft kunnen ze er bij ons ook wat van. Mooie bloemrijke bermen worden met regelmaat gemaaid, het ziet er niet uit daarna.
  Ik hoop dat we binnenkort weer de grens over mogen, we missen jullie mooie gebiedjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als we nou familie waren geweest dan had de grens geen belemmering meer voor jullie geweest. Maar allas nog even geduld. Begrijp ergens rond 8 juni.

   Verwijderen
 5. Hoi Roos,
  Ik heb deze even gemist denk ik, zie net op facebook je blog staan en ik dacht hé hoe kan dat nou.
  Ik merk dat ik je blog nog niet beantwoordt had, nu bij deze dan nog maar.
  Ik ben weg van de grasmusjes, en foto 7 is echt helemaal geweldig, met de voetjes van de vloer precies op het goede moment geklikt.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Irma en het komt er niet op aan en is geen halszaak als je een blog gemist hebt. Gebeurt de besten onder ons.

   Verwijderen
 6. Hi Roos,
  Once again thank you on the Male Kestrel. This really is a delightful Sunny summer post with such a variety of images, love the header with the bird suspended, feet of the post.
  You stay safe and well.
  All the best
  John
  Yu stay safe and well,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Glad you be of assistance John and thank you for your reaction.

   Verwijderen
 7. Hoi Roos,
  Wat een prachtige serie, de bloesem, de korenbloem. De boerenzwaluwen prachtig en ook die rietgors met voer, super. Maar zoals je header al verklapt de topper van deze blog vind ik toch de grasmus! De foto van je header met de pootjes zwevend boven de paal, klasse! Maar ook de andere foto's van de grasmus, heel geslaagd. Get is ook een heerlijk vogeltje. Ik heb hier weer heerlijk van zitten te genieten, hoor!
  Groetjes en fijn weekend,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Roos,
  De grasmus spring er deze keer uit, zelfs huppend vanaf een paaltje. Het lijkt erop dat grasmussen zich dit jaar voorgenomen hebben om zich goed te laten zien. Het is ook de tijd van de meidoorns, meestal wit bij mij in de buurt, maar af en toe ook de roze variant. De korenbloemen staan er heel fraai op, mooie platen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Roos,

  Leuke serie van je omzwervigen in het gebied Koningssteen=Kollegreend, ik ken het gebied niet, maar lijkt me zeker de moeite waard om er eens naar toe te gaan. Mooie foto's van de grasmus, vooral die op dat paaltje hipt, je hebt hem natuurlijk niet voor niets in je header geplaatst. Was vanmiddag sinds lange tijd ook weer eens in de Luijsen, het mag weer. Weinig gezien, behalve een groot waterschildpad en de overhoop gehaalde vijver bij de eerste hut, had ik nog niet gezien, Duurt voorlopig wel weer even voordat daar het evenwicht hersteld is.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi dat je weer de grens over kon en in De Luysen bent geweest. Welke eerste hut bedoel je? De dichtstbijzijnde bij de pariking? Waren de hutten dan weer open?

   Verwijderen
 10. Hoi Roos
  leuke serie is dit weer geworden mooi,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Roos,
  De Grasmussen stelen de show. De boven het paaltje zwevende exemplaar is echt top! Die zou ik graag gemaakt hebben. Jammer dat je ontmoeting met de koekoek geen blogwaardige foto's heeft opgeleverd.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Fantastic collection of natures splendid Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo mooi Roos echt heel erg mooi
  De grasmus heb je prachtig kunnen vastleggen maar ook de velden met gele en roze bloemen heb je prachtig weten vast te leggen. Een heel mooie afwisseling en weer enorm genieten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen