maandag 11 mei 2020

Lozerheide, Kessenich en ....


Eens moest het er van komen dat ik de Lozerheide ging bezoeken. Op een vraag van een kennis of ik bekend was met dit gebied moest ik dat tot nu toe ontkennen. Dit alles naar aanleiding van lepelaars die frequent De Luysen bezochten. Dit bleken lepelaars te zijn die dus broedden in de Lozerheide. Ten tijde van die vraag had het niet veel zin om naar dat gebied te gaan daar ze ook daar bezig waren met herinrichting van de plas en er geen water in stond en dus ook geen lepelaar daar te zien zou zijn. Maar nu na een lange periode en doordat ik andere gebieden in BE op zoek ivm gesloten grenzen, ben ik er eens naar toe geweest. Het viel niet tegen dat ten eerste. Al wandelend werd ik toegezongen door jawel de wielewaal. Foto's maken van deze vogel is echt geluk hebben, dus dat is niet gelukt maar ik heb er twee over zien vliegen. Dat is al heel wat. Uiteindelijk aangekomen bij de grote waterplas kon je zien dat er flink wat werk was verricht. Gelukkig stond er weer volop water in en er zwommen al wat eenden en ganzen rond. Bij de vijvers van de voormalige viskwekerij stond er gelukkig mooi groen fris riet en in het water bloeiende waterranonkel. Groene kikkers waren aan het kwaken en in het riet een karekiet. Het zal de kleine wel geweest zijn want de grote karekiet is een zeldzaamheid aan het worden. 

Kleine karekiet Acrocephalus scripaceus ?
Vormalige viskweekvijvers Waterranonkel Ranunculus aquatilis


De grote waterpartij na de werken.Groene kikker Pelophylax


Landkaartje Araschnia levana


Grote bonte specht Dendrocopos majorCitroenvlinder Gonepteryx rhamni
Daarna was ik ook even een ommetje gaan maken in De Luysen om te zien wat er na de werkzaamheden daar is veranderd. Ik ben niet lang gebleven en ergerde me weer aan het spuiten met gif tegen de processierups langs wegen maar zelfs zowat in het natuurgebied De Luysen doordat ze het weiland opreden om zo de bomen langs wandelpaden te kunnen bespuiten. Het is bewezen dat dit gif niet alleen de processierups doodt maar ook alle ander insecten en rupsen die in de bomen leven. Dan lees je dat  jonge pimpelmezen sterven van de honger doordat er geen eten genoeg is en sterven door het eten van vergiftigde rupsen. De mens denkt in deze weer aan zichzelf. Ze willen genieten van de natuur maar je mag er vooral geen last van hebben en dat pimpelmezen daar de dupe van zijn .... ach dat is toch niet erg .... wat niet weet wat niet deert. Juist de vogels die er voor kunnen zorgen dat er minder rupsen zijn worden dus om zeep geholpen. Typisch korte termijn denken van gemeentes en ambtenaren. Gelukkig zijn er gemeentes die het anders doen. Laten we hopen dat de rest volgt voor het te laat is. 

Een kijkwand waar je nu zicht hebt op de Grensweg


Zicht op de IJsvogel kijkhut
In de onaangetaste waterlopen stond de waterviolier uitbundig te bloeien. Prachtig! 

 Waterviolier Hottonia palustris


De volgende dag ben ik naar Kessenich gereden om de huiszwaluwen daar te bezoeken die alweer volop aan het broeden zijn in prachtige gemaakte nestjes van dotjes klei. Kessenich ligt vlakbij Thorn en het grensoverschrijdend natuurgebied Koningsteen-Kollegreend. Door de samenstelling van het gebied voelt de leeuwerik zich hier goed thuis en was regelmatig te horen en te zien. 

Huiszwaluw Delichon urbicumLeeuwerik Alaudidae


 Klein geaderd witje Pieris napi


In een metalen paal met opening had een pimpelmees besloten een nest te maken en de oudervogels vlogen af en aan met voedsel voor de jongen die vast aanwezig waren. Het is te hopen dat het niet te warm wordt want in zo'n metalen nest wordt het toch gauw al erg warm. Grasmussen waren hier ook weer in vele getalen te zien. Ook maakte een gebruik van deze zelfde paal om zijn lied ten gehoren te brengen. 

Grasmus Sylvia communis
Huismus Passer domesticus


Pimpelmees Cyanistes caeruleus
Onderweg ben ik ook weer langs de berg aarde gereden waar elk jaar de oeverzwaluwen hun nesten maken en ook dit jaar waren ze met grote getale aanwezig. Op een gegeven moment brak er paniek uit en ik kon maar niet ontdekken wat de reden hiervan was totdat ik het ineens zag ... een kat had zich vlakbij de nestingangen geïnstalleerd om zo een vogel te kunnen pakken. Ik heb hem weggejaagd. Een huiskat hoort thuis te blijven ... 

Oeverzwaluw Riparia ripariaOok zag ik mijn eerste koninginnenpage van dit jaar. 

Koninginnenpage Papilio machaon


De kerk van Kessenich staat op een mooie prominente plek.  Hierbij een impressie. 
Bedankt voor jullie reacties op mijn vorige blog.

Thank you for your reactions on my previous blog. 


35 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig blog Roos.
  Onvoorstelbaar dat er nog steeds met gif gespoten wordt, de kool en pimpelmezen sterven bij bosjes, door die rommel.
  De mens is echt vreselijk, denken alleen maar aan zichzelf en macht en geld.
  Prachtig die oeverzwalen zo in de berg, gelijk heb je dat je die kat hebt weg gejaagd, ook zoiets mensen hebben een kat maar binnnen houden ho maar.
  De Grasmus ben ik weg van, die wil ik zo graag vast leggen, maar is helaas nog niet gebeurd, gister heb ik heb wel gezien, ook een paar foto's gemaakt, maar hij zat veel te ver weg, nu maar weer een keer ergens anders proberen.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schitterende foto’s! Groene blad-vlinder echt erg schattig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. He Karen leuk een reactie van je hier te zien. Dankjewel!
   Roos

   Verwijderen
 3. Mooi blog met mooie foto's en Informatie.
  Groeten Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een divers blog weer Roos. De Kleine karekiet klopt hoor. Mooie foto's van de Waterviolier, wat een mooi plantje is dat. De Grasmus op de paal mag er ook zijn en de foto's van het pimpelmeesje zijn echt leuk.
  Balen van dat gif spuiten, gelukkig gaat het hier goed met de Pimpel- en Koolmezen en ik hoop dat dat zo blijft.
  Je woont daar toch wel bij heel mooie gebieden hoor.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Marianne en de bevestiging vwb de kleine karekiet.
   Roos

   Verwijderen
 5. Hoi Roos. Lozerheide kwam ik vaker voor de herstelwerkzaamheden van de plas. Mooi wandelgebied, zeker in voorjaar en herfst. Mooi de waterviolier en de zwaluwen.
  Gr.
  Toos.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt weer veel moois gezien en gefotografeerd Roos.
  Prachtig om te zien allemaal.
  De Koninginnepage had ik nog niet verwacht zo vroeg in het jaar, mooi hoor.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Roos.

  Ik heb met heel veel plezier alles bekeken.
  Mooi dat nieuwe gebied en de andere waar je bent geweest.
  Super mooi de vlinders en vogels.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Great report, Roos, covering a whole range of springtime activity. It is especially encouraging to see the extent of breeding going on, and even though you have been unable so far to visit the Peregrine Falcons, there has obviously been lots to capture your interest. I was especially happy to see the large colony of Sand Martins, a species that is not doing well here. It appears that things are slowly opening up for you, and I hope that you are now able to get a little farther afield. Best wishes from Ontario, David.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your reaction David. Things will in the end get better. And still we remain carfule.
   Roos

   Verwijderen
 9. het is heel mooi en plezierig om naar te kijken en te volgen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. You have some fabulous locations close to you, Roos, and have made the most of the opportunities with your excellent photography. Thank you - I have much enjoyed this post with its variety of wildlife and beautiful scenery.

  I hate it when I hear of insecticides being sprayed on land, and weed-control sprays are just as bad. When will the world ever learn?! The human race has a lot to be ashamed of!

  Take great care and stay safe - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hi Roos,
  What a beautiful area to visit with so many Springtime images, so good to see the House Martins so busy, it won't be long before the nests will be full of young.
  Stay safe and well.
  All the best
  John

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Roos, 48 foto's? haha, ik dacht dat ik vaak en lange serie plaatste, maar dit is ook een lekker pak! Ik zit er niet mee, lekker lang genieten van al het mooi wat je gezien hebt. Het leukst is wel die pimpelmees in dei paal, het ergerlijkst is wel de bestrijding van de eikenprocessierups , laat ik daar maar niks verder over zeggen, maar we begrijpen elkaar, grrr.... Terug naar je natuurgebieden. Prachtig je waterplanten.Ook je vlinders, vooral het landkaartje en de twee citroenvlinders gaaf Wat mooi is het daar en wat ben je verwend door de grasmussen, zo mooi, ook op je header dus. Prachtig zoals de huiszwaluwen al weer druk zijn. De grote bonte specht kijkt je echt leuk aan!
  Mooie serie, ik ben even heerlijk met je mee gelopen!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Maria, ja er zijn best wel wat natuurgebieden hier in de omgeving. Dat het mooie overkomt is maar hoe je het weer kan geven in een foto. Niet alles vindt ik geweldig aan die gebieden en veelal is het meer voor mensen met honden en fietsters dan voor puur natuurgenieters en fotografen. Dat je dan ook nog mensen moet vragen honden aan de lijn te houden is een extra ergernis. Toch blijf ik er wat van zeggen. Ook dat spuiten met gif tegen de processierups is mij een doorn in het oog, ook daar blijven ik tegen ageren.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 13. Precioso reportaje primaveral, me han gustado mucho todas las fotos. Enhorabuena Roos, un fuerte abrazo desde el norte de España.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Roos,

  Veel natuurgebiedjes daar bij jou in de buurt. De Lozerheide daar had ik wel al van gehoord, maar ben er nog nooit geweest. Zag er wel eens foto's van voorbij komen bij de exposities in de Mariahof. Ik vind je foto's van de huiszwaluw heel mooi en vooral ook de grasmus in natuurlijke setting. Ja, die eikenprocessierups, ik heb er de afgelopen jaren inde Luijsen ook heel wat jeuk door opgelopen, maar als natuurminnaar nam ik dat voor lief, na een paar dagen ben je er weer vanaf. Overigens hebben ze hier voor mijn huis recent ook met een soortgelijk systeem gespoten, maar op die wagen stond een groot bord achterop dat er een biologisch middel werd gebruikt, voor wat het waard is.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spijtig dat je er last van hebt Ad. En ja ze zeggen dat het biologisch is maar het maakt daardoor nog geen verschil tussen soorten en dus gaat alles eraan. Vogels leggen ook het loodje als ze van die bespoten rupsen en insecten eten of sterven van de honger omdaat alles dood is.

   Verwijderen
 15. Hoi Roos,
  mooie gebiedje hoor, bij jou in de buurt. De grasmus op de metalen paal vind ik super. Ik heb er nog niet één gezien dit jaar (vermoedelijk wel gehoord). DE koninginnenpage staat er prima op.Ik heb inmiddels ook mijn eerste vastgelegd. En...inderdaad: een huiskat hoort thuis! Geldt al helemaal voor honden, ze heten niet voor niets HUISdieren!
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank weer voor je reactie Dick. Denk dat de hondeneigenaren daar heel anders over denken.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 16. Dag Roos,
  Je geeft een uitgebreide impressie van de natuur bij je in de buurt. De aanpak van de processierups is bekend, de nadelen worden blijkbaar zonder nadenken geaccepteerd. Variatie aan gebieden heb je genoeg. De gerenoveerde waterplas heeft nog wat tijd nodig om een volwaardig natuurgebied te worden. Je zult denk ik verbaasd zijn over hoe snel het kan gaan. Mooi dat je een koninginnepage en huiszwaluwen hebt gezien.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het mooie van de natuur die begint gewoon weer opnieuw en soms nog uitbundiger.

   Verwijderen
 17. Oh my, lovely amount of ornithology, and the ladybirds. I think that the Warblers are the best.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Roos,
  dit is werkelijk een hele mooie post waar ik dan ook ontzettend van heb zitten genieten. Prachtige doorkijkjes en ook hele mooie en hele leuke foto's van vogels. Je Koninginnenpage vind ik wel jaloersmakend hoor hahahaha.... Grappig dat die pimpelmees in die stalen pijler zit (nestje) .
  Vreselijk dat er zoveel wordt gespoten en hier zijn ze bezig om juist nestkastjes te plaatsen omdat de koolmezen juist die rupsen eten!

  Groet,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen