zaterdag 9 mei 2020

St-Maartensheide en achterland ...


In de afgelopen weken mochten we wel wandelen maar naar die wandelplekken mochten we ons niet verplaatsen met de auto. Tja, dan kom je niet ver als je niet in een auto stapt. Dan ga ik maar naar plekken waar ik haast zeker geen mens tegen zal komen en mocht dat wel het geval zijn dan flink afstand nemen. Zo was het dus. Maar we mogen iets verder dan normaal en dat is dan ook dit keer gebeurd. Niet over smalle paadjes waar je niet kan passeren met 'tegenlopers' maar naar plekken waar veel ruimte is om uit te wijken. Er is een plekje tussen de vele eindeloze geploegde velden, waar nog wel bomen staan en bramenstruiken en man wat weten die vogels dat te waarderen. Het werkt natuurlijk wel concurrentie in de hand met het weinige aanbod aan struik en boom, er wordt dan ook tegen de klippen op gezongen door de geelgors, distelvink, boompieper, grasmus etc. Ik mag echt hopen dat de landbouwers die laatste pareltjes tussen hun 99% landbouwgrond laten bestaan. Onderwijl slenterend op de achtergrond de koekoek die van zich liet horen. 

Hier wat ik weer tegenkwam 

Dank voor jullie reacties op de twee vorige blogs. 

Thank you all for your reactions on my two previous blogs. 

Boompieper Anthus trivialis
Distelvink Carduelis carduelisGeelgors Emberiza citrinellaKoekoek Cuculus canorus


Platbuik libel vrouwtje Libellula depressa


Salomonszegel Polygonatum


Hooibeestje Coenonympha pamphilusPaardenbloem Taraxacum officinale


Staartmees Aegithalos caudatusSchaap Ovis orientalis aries16 opmerkingen:

 1. Hoi Roos,
  Prachtige soorten heb je weer gesopt, de foto's zijn super.
  De boompieper, putter, geelgors zijn echt heel mooi, maar de staartsmeesjes stelen de show met hun prooi in de snavel.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke opnamen weer Roos 😊👍.

  Jouw verhaal, blij gemaakt met een dode mus? Wel mogen wandelen maar niet er uit mogen.....
  Veel natuurplezier bij jou volgende wandelingen 😊

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ondanks de beperkingen bij jullie is het je toch gelukt een blog met mooie foto's van je waarnemingen te maken. We missen de uitstapjes naar Belgische natuurgebieden en hopen dat het snel weer mogelijk is.
  Hopenlijk zien we elkaar weer binnenkort in het veld! Blijf gezond Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Your post reminds me, Roos, that hedgerows were once standard features and served the function of boundary lines to farmers' fields, but they were at the same time incredible havens for wildlife. The species richness was quite staggering at times. As a young boy, I collected eggs (yes I know it was bad) and hedgerows were my most productive places. In addition to the birds, these little ribbons of natural habitat were havens for mammals of every type, from foxes to badgers to rodents. I am getting nostalgic just thinking about them! I am glad that things are opening up at least a little for you, Roos, and I hope that restrictions are lifted even more in the near future. Best wishes, David.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Roos.

  Prachtig de Libelle en de Vlinders en Vogeltjes en lammetjes.
  Mooie foto's heb je gemaakt.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig Roos wat heb jij hier een goed oog voor,zelfs hoor ik ze wel(maar zie ze haast niet)ook dat is genieten maar ik ben blij dat jij dit zo mooi kan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Roos, gaaf, een foto van een koekoek, echt leuk. Verder natuurlijk mooie en leuke soorten vogels. Fijn dat je inmiddels wat verder weg mag en ik hoop met je mee dat de struikjes blijven staan.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Roos
  wat is dit weer mooi in beeld gebracht die koekoek is top,
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fabulous nature shown there, I love the Yellowhammer, well done.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een lekker afwisselende serie toch weer, Roos. Het hooibeestje op de paardenpluis is heel erg fraai. Die met het Schindler's List effect vind ik een vondst! Mag je vaker doen.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag Roos,
  De wallen tussen de landbouwgronden zijn inderdaad knap belangrijk voor allerlei soorten wild. In het voorjaar kan je daar optimaal profiteren van het gezang van de vogels. Het zal wel goed voelen dat je in de buurt een rustige omgeving hebt waar veel te zien is. Corona zal geen kans krijgen vat op je te krijgen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. What wonderful countryside you are able to enjoy, Roos! You have captured a delightful array of birds and other aspects of nature with your camera. Your header image of the Small Heath on the Dandelion clock is sensational!

  I'm so pleased to know that you are able to get out a bit more, but are being careful. Stay safe! - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Roos,

  Mooi alternatief heb je gevonden voor de Luijsen en als alles zo geconcentreerd zit in een of enkele bomen dan kun je snel je slag slaan. Alleen wat jammer dat de vogels dan vaak hoog zitten en je noodgedwongen van onderaf moet fotograferen. Je tweede putter vind ik prachtig, het lijkt een acacia waar hij in zit. Het lijkt erop dat die platbuik net wat laat vallen, knappe foto. Leuk idee om bij dat tweede hooibeestje gedeeltelijk de kleur weg te halen, het accent ligt nu volledig op de vlinder. Je laatste paardenbloem lijkt een dubbelopname, mooi uitgevoerd.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Roos
  der Kuckkuck ist Top , seit jahren laufe ich hinterher und habe noch nicht ein brauchbares Bild bekommen ;.))
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel mooi en ook een hele mooie varia.
  De boompieper had je echt mooi scherp net als de geelgors.
  De staartmees is ook altijd zo'n leuk vogeltje maar o zo lastig vast te leggen.
  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen