woensdag 25 januari 2023

International holocaust remembrance day 2023

 

Vrijdag 27 januari 2023 is de internationale holocaust herdenkingsdag.

De dag dat de 6 miljoen vermoorde Joden, Sinti en Roma worden herdacht. Deze datum is gekozen omdat op de datum 27 januari 1945 het concentratiekamp Auschwitz door het Rode Leger werd bevrijd.  

In mijn leven heeft deze gruwel een deel uitgemaakt van mijn leven en deze beïnvloed. Het heeft bepaalde keuzes in mijn leven bepaald tot de dag van vandaag.

Mijn Oma, Frouktje van der Woude, haar twee zonen Jacob van der Woude en Michiel van der Woude en de vrouw van Jacob, Sara van der Woude-Leons,  zijn in respectievelijk Sobibor en Auschwitz jammerlijk aan hun einde gekomen. Alleen maar omdat zij Joods waren. 

In Amsterdam is na vele jaren van strijd om de locatie, een prachtig monument gekomen om de 102.000 Nederlandse Joden, Sinti en Roma te herdenken. Elke steen staat voor een vermoorde Jood, Sinti en Roma met hun naam gegrift in de steen. Zij hebben nooit een graf gekregen. Het ontwerp van dit monument is van de Architect Daniel Libeskind > link  Namenmonument

Een paar weken terug was ik voor het eerst gaan kijken bij het monument en heb daar ook foto's genomen van de stenen met de namen van mijn familie en het monument op zich.

Frouktje van der Woude-Klein

Michiel van der Woude  
(Michiel was werkzaam als etaleur bij De Bijenkorf in Rotterdam)

Jacob van der Woude 
(Hier  leunend in het raamkozijn van de barak in Kamp Westerbork)Sara van der Woude-Leons


Stenen van aanverwante familie laat ik in een andere context zien toen we bij het steenleggen in Apeldoorn waren, ter herinnering aan waar deze familieleden gewoond hebben. Een aantal van hen hebben ook gewerkt in het, link >  Het Apeldoornsch Bosch, in de inrichting die daar was gevestigd. Zij zijn ook jammerlijk vermoord in de concentratiekampen door de Duitsers tijdens de Twee Wereldoorlog.


Het Namenmonument te Amsterdam,  link > Het namenmonument

Hierbij de link naar de Nationale holocaust herdenking op zondag 29 januari 2023 


28 opmerkingen:

 1. We should never forget these heinous acts, Roos, nor permit the world to forget or deny them. My father was Jewish. He and my mother never married and I was given my mother's name. Technically, I am not Jewish since descent is matrilineal, but with two Jewish grandparents I would have been consigned to the gas chambers. We have learned little from these horrors, however, and rabid anti-semitism is on the rise again across the world. Shalom - David

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello David, indeed that is what would have happend with two Jewish grandparents. And that anti-semitism is on the rise again we feel here in Europe as well. I fear again because of the icnorence and lack of education things get worse and worse.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 2. Roos hier kan je niet genoeg over schrijven dit is te belangrijk zelfs nu hebben we er nog niks van geleerd het blijft maar doorgaan het moet levend gehouden worden ook voor de toekomst misschien komt er een tijd dat we gaan inzien dat het anders kan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Bas, dank voor je reactie en inderdaad er is niks geleerd.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 3. Heel goed en nodig dat je dit onder de aandacht brengt. Die gruwelijkheden mogen nooit vergeten worden, zo afschuwelijk van je opa en oma en die miljoenen anderen. 😢 Gr. Toos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie Toos. Even zeggen dat mijn opa gelukkig hier niet mee geconfronteerd is geweest. Hij was al voor de oorlog uitbrak overleden.
   Groetjes,
   Roos

   Verwijderen
 4. Lieve Roos,

  Dit kan en mag nooit vergeten worden; laten de stille herdenkingsstenen hiervan getuigen en daarmee spreken. Indringend blog.
  Liefs,
  Peet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Thank you for sharing this information with us, Roos - I find myself in tears at the reminder of how low man can sink when led by monsters, and the pain that it has caused to you and your family. I think the danger is on the rise again and that social media contributes greatly to that danger. We will never forget !

  With love - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Richard, thank you for your reaction. Yes indeed the people on social media are contributing with missinformation and ugly comments. Mankind did not learn a lot.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 6. Sorry - Blooger defaulted to 'Anonymously' again!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Roos.

  Indrukwekkend en erg wat familie van jou is overkomen.
  Mooi dat je dit deelt met ons en ook met de herdenkingsstenen.
  Zo blijft het altijd in de heinnering voortleven.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Roos,
  Het is meer dan terecht dat er in Amsterdam een monument is gekomen om de gevallenen te herdenken. Ik kan mij voorstellen dat de oorlog op jou een enorme invloed heeft en heeft gehad. Als je nu bekijkt wat er overal in de wereld gebeurt dan is het triest om te constateren dat soortgelijke gebeurtenissen nog lang niet voorbijzijn. Sterkte dit weekend.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Triestig Roos dat je familie dit overkomen is. Hoeveel kinderen waren er in het gezin van je opa en oma ? Sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Caroline. Zes in totaal waarvan dus mijn twee ooms die vermoord zijn mijn opa is ver voor de oorlog gestorven, dus de twee broers van mijn moeder zijn vermoord en haar moeder. Mijn moeder heeft ondergedoken gezeten.

   Verwijderen
 10. Zo verweven met je familie blijft een diepe wond. Zo moedig van je om dit met ons te delen. Het is een mooi monument en zo tastbaar met alle namen. Sterkte Roos !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Roos
  goed dat je dit onder de aandacht brengt ,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Roos,

  Indrukwekkend verhaal en foto's, zeker als het je familie betreft blijft dit ongetwijfeld in je geheugen gegrift. Maar de mensheid heeft er kennelijk niet veel van geleerd gezien de situatie in de wereld. Zag overigens dat je oma op dezelfde dag jarig was als ik.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 13. A terrible time Roos, but, now, the wars, climate, politics, it all seems the end.......

  BeantwoordenVerwijderen